5 tips till en bättre sömn

Framgångspillret, April 27, 2021

Sömn är viktigt för att vi skall kunna prestera på topp, och behövs för att kroppen och vår hjärna skall få den återhämtning som den behöver, samt få chansen att bearbeta nya intryck. Men vad kan man göra för att få en bättre sömn?

1. Öka mängden solljus under dagen

Våra kroppar har en dygnsrytm som fungerar lite som en klocka och styrs till stor del av ljuset som vi intar under dagen. När vi är i solljus ställer kroppen in sig på ett vaket tillstånd och produktionen av sömnhormonen som gör oss trötta såsom melatonin minskar. Samtidigt som när det sedan blir kväll och mörkret faller ökar produktionen av melatonin igen och vi blir naturligt trötta. Solljus gör oss därmed både piggare under dagen och mer naturligt trötta senare på kvällen.

2. Konsumera mindre koffein

Koffein kan ha många fördelar, det kan öka vårt fokus, vår energi och förbättra våra prestationer. Men om koffein intas för sent framåt kvällen eller eftermiddagen finns det en risk att koffeinet börjar påverka kvalitén på vår sömn negativt. Detta beror på att koffein har en ganska lång halveringstid, och helst skall man försöka att undvika koffein 6 timmar innan man går och lägger sig.

3. Undvik alkohol

Alkohol har en stor påverkan på kvalitén på sömnen. Detta beror på att alkohol minskar produktionen av melatonin som leder till störda sömnmönster. En person som druckit alkohol har ofta större mängder lättsömn och kommer inte lika lätt ner i den djupa sömnen som vår kropp behöver. Så om du vill få bättre sömn, försök att undvika alkoholen.

4. Minska temperaturen i sovrummet

Vår kroppstemperatur och temperaturen i sovrummet har också en stor påverkan på vår sömn. Kanske har du någon gång upplevt detta på sommaren, om det är alldeles för varmt så kan det bli väldigt svårt att sova. Beroende på vilken källa man hänvisar till kan den perfekta temperaturen i sovrummet variera något, men i snitt ligger den runt 15-19 grader. Anledningen till varför vi skall ha ett något kallare sovrum är på grund av att produktionen av melatonin ökar när vår kroppstemperaturen sjunker, vilket leder till en bättre sömn.

5. Träna regelbundet, men inte för sent

Att träna sent på kvällen kan ha negativa effekter på sömnen eftersom träning kan ge en uppiggande effekt vilket gör att tiden som det tar att somna fördröjs. Träning under dagen är däremot bra för din sömn eftersom träning gör så att din kropp blir bättre på att reglera din kroppstemperatur. Dessutom har rörelse också flera andra positiva effekter såsom minskade ångestkänslor och depressiva symtom som båda kan vara kopplade till sömnstörningar.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!