5 tips till en bättre sömn

Framgångspillret, April 27, 2021

Sömn är otroligt viktigt för oss människor för att vi skall kunna prestera på topp, och behövs för att vår kropp och vår hjärna skall få den återhämtning den behöver och få chansen att bearbeta nya intryck. Men vad kan man göra för att få en bättre sömn?

1. Öka mängden solljus under dagen

Våra kroppar har en dygnrytm som fungerar lite som kroppens egna klocka och styrs till stor del av det ljuset som vi tar in under dagen. När vi är i solljus ställer sig kroppen in sig i ett vaket tillstånd av produktionen av de sömnhormon som gör oss trötta såsom melatonin minskar. Och när det sedan blir kväll och mörkt ökar produktionen av melatonin och vi blir mer naturligt trötta. Solljus gör oss alltså både piggare under dagen och mer naturligt trötta senare på kvällen.

2. Konsumera mindre koffein

Koffein kan ha många fördelar, det kan öka vårt fokus, vår energi och förbättra våra prestationer. Men om koffein intas för sent på kvällen eller eftermiddagen finns det en risk att koffeinet börjar påverka kvaliten på vår sömn. Om du vill följa något typ av riktmärke, försök att inte konsumera något med koffein 6 timmar innan du skall gå och lägga dig.

3. Undvik alkohol

Alkohol kan ha en stor påverkan på kvaliten på sömnen genom att det kan minska produktionen av melatonin som leder till störda sömnmönster. En person som druckit alkohol har oftast större mängder lättsömn och kommer inte lika lätt ner i den djupa sömnen som vår kropp behöver. Så om du vill få bättre sömn, försök att undvika alkholen.

4. Sänk temperaturen i sovrummet

Vår kroppstemperatur och temperaturen i sovrummet har visats sig kunna ha en stor påverkan på vår sömn. Kanske har du någon gång upplevt detta på sommaren när det är alldeles för varmt, då kan det bli svårt att sova. Beroende på vilken källa man hänvisar till kan den perfekta tempaturen i sovrummet variera något, men i snitt ligger den runt 15-19 grader. Anledningen till varför vi skall ha ett något kallare sovrum är på grund av att när kroppstemperaturen sjunker så ökar produktionen av melatonin.

5. Träna regelbundet, men inte för sent

Att träna sent på kvällen kan ha negativa effekter på sömnen eftersom träningen ger en uppiggande effekt vilket gör att tiden som det tar att somna fördröjs. Träning under dagen är däremot bra för din sömn eftersom träning gör så att din kropp blir bättre på att reglera din kroppstemperatur. Dessutom har rörelse också flera andra postiva effekter såsom minskade ångestkänslor och misnkade depressiva symtom som båda kan vara kopplade till sömnstörningar.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!