6 fördelar med att meditera

Framgångspillret, August 14, 2021

När vi mediterar så tränar vi vårt sinne på att fokusera och omdirigera våra tankar. Det kan vara ett bra sätt att öka medvetenheten om dig själv och din omgivning, och många ser det också som sätt att minska stress och förbättra sitt fokus. Här nedan kommer 6 fördelar med att meditera.

1. Minskad stress

Att minska stress är ofta den vanligaste orsaken till varför folk testar meditation. Mental och fysiskt stress leder till ökade nivåer av stresshormonet kortisol, som i längden kan leda till att inflammationer bildas på grund av utsöndrande cytokiner. Om du vill läsa mer om hur meditation kan minska stress kan du kolla in följande studie.

2. Kontrollera ångest

Eftersom meditation kan minska våra stressnivåer så kan det också leda till att vi blir mindre ångestfulla. Meditation har visats sig ha positiva effekter för ångestfyllda individer. Dessutom kan de som praktiserar meditation lättare kontrollera sin ångest vilket du kan läsa mer om i denna studien.

3. Ökad medvetenhet

Meditation kan också vara något som gör att vi lär känna oss själva bättre, vilket kan öka vår medvetenhet och få oss att växa som individer. Meditationsformer som är extra bra på detta är meditationer där du ställer dig själv frågor såsom "vem är jag?" under tiden som du mediterar.

4. Förbättrad koncentrationsförmåga

Att meditera handlar mycket om att klara av att sitta stilla under en längre period utan att göra något alls. Detta innebär också att det kan ha en positiv påverkan på vår koncentrationsförmåga eftersom vi fokuserar på en enda sak. Studier har också visat detta och att det kan räcka med så lite som att meditera 13 minuter per dag för att öka din koncentration.

5. Förbättrad sömn

Studier har dessutom visat att den som mediterar kan stanna i sömnen längre och dessutom somna in snabbare när det är dags att lägga sig. Detta beror troligtvis på att meditation kan hjälpa dig att bättre kontrollera dina tankar och hjälpa dig att slappna av, vilket kan göra det enklare att somna.

6. Går att göra varsomhelst

En sista fördel och en anledning till varför jag gillar meditation är att det går att göra varsomhelst. Du behöver ingen speciell utrustning eller utrymme, vilket gör det otroligt enkelt att få in det som en rutin under dagen. Det krävs dessutom ingen förberedelse.

Jag själv brukar ofta meditera en liten stund på morgonen eller på kvällen precis innan jag skall gå och lägga mig. Jag upplever dessutom att meditation är ett bra sätt att börja eller avsluta dagen på.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!