Bli mer effektiv med Pomodoro tekniken

Framgångspillret, February 21, 2021

Pomodoro-tekniken är en av de främst frekventa teknikerna som kommer upp när man söker efter tekniker för att bli mer effektiv eller produktiv. Anledning till detta är förmodligen för att det är en väldigt enkel teknik och något som du kan börja med redan idag för att förvalta din tid ännu bättre. Men vad är Pomodoro-tekniken för något?

Tekniken togs fram av Francesco Cirillo i början av 90-talet som ett sätt att öka hans egna produktivitet genom att förbättra sättet som han planerade sin tid. Sedan dess har hans metod spridits enormt och adapterats av många.

Pomodoro-tekniken är speciellt bra på att göra det enklare att bibehålla fokus under ett längre tidsintervall genom att man tar många korta pauser. Pomodoro-tekniken består av följande steg:

1. Välj ut en arbetsuppgift som du vill fokusera på

Sätt en timer på 25 minuter, vilket är tiden som du skall ha full fokus på uppgiften. Innan du börjar, försök att minimera alla distraktioner genom att lägga bort mobilen och stänga av notiser. Ett tips är dessutom att stänga ner alla flikar på datorn som du inte kommer använda dig av. För att göra detta kan du använda dig av din egna timer på din telefon eller använda vår egen Pomodoro-timer på hemsidan.

2. Dags för en paus

När timern ringer är det dags för en paus. Avsluta arbetet direkt och det som du satt och hade fokus på. Nu har du tid att sträcka på dig en stund, kanske ta en ny kopp kaffe eller kolla mailen en stund. Pausen skall vara på 5 minuter.

3. Påbörja en ny pomodoro, och upprepa igen

Upprepa steg 1 och 2 igen, och gör detta 4 gånger. Därefter är det dags för en längre paus på omkring 15-30 minuter. Använd denna tiden för att vila en stund eller kanske ta något att äta. Efter din lite längre paus kan du sedan påbörja ytterligare än Pomodoro och börja om igen från början.

Pomodoro-tekniken är en teknik som gör det lättare att bibehålla fokus under ett längre tidsintervall genom att du tar många korta pauser. Kom även ihåg att det är viktigt att du försöker eliminera alla störmoment så mycket som möjligt så att det skall bli så lätt som möjligt för dig att koncentrera dig.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!