Bli mer effektiv med Pomodoro tekniken

Framgångspillret, February 21, 2021

Om du söker på Google efter sätt att bli mer effektiv eller att hinna med allt som du vill få gjort under en dag brukar Pomodoro-tekniken vara något som frekvent kommer upp i sökresultatet. Så vad är Pomodoro-metoden för något?

Tekniken togs fram av Francesco Cirillo i början av 90-talet som ett sätt att förbättra hans egna produktivitet genom att han på ett bättre sätt skulle planera sin tid. Och sedan dess har hans medod spridits enormt och adapterats av många. Pomodoro-tekniken består av följande steg:

1. Välj ut en arbetsuppgift som du vill fokusera på

Sätt en timer på 25 minuter, vilket är tiden som du skall ha full fokus på uppgiften. Innan du börjar, försök att minimera alla distraktioner genom att lägga bort mobilen och stänga av notiser. Ett tips är dessutom att stänga ner alla flikar på datorn som du inte kommer använda dig av. Om du inte har din egna timer kan du använda vår på Pomodoro-timer.

2. Dags för en paus

När timern ringer är det dags för en paus. Nu har du tiden att sträcka på dig en stund, kanske ta en ny kopp kaffe eller kolla mailen en stund. Pausen skall vara på 5 minuter.

3. Påbörja en ny pomodoro, och upprepa igen

Upprepa steg 1 och 2 igen, och gör detta 4 gånger. Därefter är det dags för en längre paus på omkring 15-30 minuter. Använd denna tiden för att vila en stund eller kanske ta något att äta. Efter din lite längre paus kan du sedan påbörja ytterligare än Pomodoro och börja om igen från början.

Avslutningsvis

Pomodoro-tekniken är en teknik som gör det lättare att bibehålla fokus under ett längre tidsintervall genom att du tar många korta pauser. Kom även ihåg att det är viktigt att du försöker eliminera alla störmoment så mycket som möjligt så att det skall bli så lätt som möjligt för dig att koncentrera dig.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!