Idag är det enkelt att vara lat, men...

Framgångspillret, September 13, 2021

Idag är det så otroligt enkelt att vara lat. Vi kan beställa hem mat till dörren, vi har all världens underhållning ett knapptryck bort, vi behöver inte gå utan kan ta en elsparkcykel vartsomhelst i staden, och om vi inte känner för det hade vi egentligen inte behövt lämna sängen på en hela dagen.

Men samtidigt har vi också mycket yttre press på oss idag. Att vi skall lyckas i livet, ta vara på varje dag, vara vältränad, produktiv, driven och mycket annat. Något som jag tror kan bero en hel del på sociala medier men också på samhället i stort idag. Varför? Jo för att vi intalar oss själva att det alltid finns något nytt och bättre som vi borde sträva efter. Vi är aldrig riktigt nöjda.

Försök att vara nöjd, men med en vilja att förbättras

Att vara nöjd med vårt nuvarande stadiet i livet tror jag kan vara väldigt viktigt för vårt välbefinnande. Däremot innebär inte detta att vi inte bör sträva efter förbättring för det är något som vi alltid bör göra. Det handlar i stället om att inse att livet är en lång resa utan slutdestination där vi måste försöka finna tillfredställelse längs vägen.

Vi måste även inse att vårt liv är vår resa, vilket också gör att vi aldrig riktigt kan jämföra oss med andra, för vi har alla olika mål och drömmar och är därmed på olika resor. Samtidigt är detta ofta något som vi ofta gör. Vi jämför oss med våra grannar, våra vänner och med andra på sociala medier. Men försök att inte göra det, för en sådan jämförelse kommer aldrig att ge oss något gott. Livet är inte en tävling, och vi tävlar speciellt inte med andra i livet. För hur skulle vi egentligen kunna tävla med andra när vi alla har olika mål, prioriteringar och erfarenheter? Faktum är att den enda personen som du egentligen kan göra en rimlig jämförelse med är den personen du var igår, den personen du själv är och har varit tidigare.

Lathet och yttre stress

Att det är så lätt att vara så lat i dagens samhälle samtidigt som vi kan lägga mycket stress på oss själva tror jag kan göra det svårt för många, eller det gör det iallafall för mig emellanåt. Men jag tror att det är något som är värt att reflektera över.

Vad är egentligen lathet? För mig handlar att vara lat om bristande motivation till att utföra något. Man saknar motivation att laga mat, utan beställer därför hämtmat istället och så vidare. Detta bör därför inte jämföras med trötthet, vilket kan bero på utmatning. För att vara lat och utmattad är två helt olika saker. Lathet beror mer på att vi saknar motivationen vilket kan bero på att vi inte har ett tillräckligt stort varför.

Man bör också inse att det är okej att vara lat. För ingen är perfekt hela tiden, det är okej att spendera en hel dag i soffan, beställa hämtmat och ta elsparkcykel istället för att gå för att vi känner för det. Det handlar mer om att inte låta latheten vinna varje gång, för vi behöver också utmaningar i livet för att vi skall må bra och känna en mening i våra liv. Något som vi ofta tar bort om vi hela tiden tillåter oss själva att vara lata. Vi behöver hitta vårt egna varför, något som vi också gör när vi övervinner vår egna lathet.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!