Era of Upgrades

Framgångspillret, February 13, 2021

Idag lever vi i en era av uppgraderingar. Varje år lanserar företagen en ny version av sina produkter som de påstår skall ge något värdefullt och vara bättre än den tidigare versionen. Men hur skall man kunna veta om den nya versionen är köpvärd?

Första man bör fråga sig själv är, varför lanserar företagen varje år nya produkter? Svaret på denna frågan är självklart att tjäna pengar. Typiska uppgraderingarna kan oftast innebära en bättre kamera, större skärm, mindre skärm. Alltså oftast bara små förbättringar/skillnader som gör att telefonen ser annorlunda ut, men som samtidigt sällan spelar något större roll på telefonens prestanda etc.

Men varför lägger då så många pengar på nya mobiltelefoner? Troligtvis beror detta på att mobiltelefoner och ny teknik är ett enkelt sätt att visa sin status. Teknologin är vår nya statussymbol. Det ger ett meddelande till dem i vår omgivning vilken sorts person vi är och hur mycket pengar vi har... Jag tycker dock att man fortfarande bör fråga sig själv om man alltid behöver den nyaste teknik, för det sker faktiskt inte så mycket mellan varje uppgradering.

Däremot säger inte detta att man inte skall uppgradera, men om man exempelvis funderar på att köpa en ny iPhone tror jag att det är viktigt att ställa sig dessa tre frågorna; Har jag råd med produkten? Hur fungerar min nuvarande telefon? Är skillnaden värd det? Först när du svarat ärligt på dessa tre frågorna tror jag att man kan ta ett logiskt beslut.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!