Följ inte din passion, följ din nyfikenhet

Framgångspillret, 2022 guovvamánnu 7

Att följa sin passion är vanligt råd som ges till många och kanske speciellt unga. Sannolikheten att du har hört det någon gång är också väldigt stor. Samtidigt är “följ din passion” ett uselt råd på många sätt. Många har inte ens en självklar passion och hur ska man följa något som man inte har?

I detta inlägget kommer jag redogöra för varför jag anser att “följ din passion” är ett dåligt råd, och ge ett bättre alternativ. Jag tror nämligen att det är otroligt mycket bättre att följa sin nyfikenhet och att utforska. Fortsätt läsa så kommer du få reda på varför.

Varför är “följ din passion” ett dåligt råd?

På flera sätt är “följ din passion” ett dåligt råd. Den första anledningen är att många inte ens har en självklar passion, och hur ska man kunna följa något som man inte har. Det finns heller ingen självklarhet att du kan livnära dig på din passion, och hur vet man ens vad som är sin passion?

Många har inte en passion

Den första anledningen till varför “följ din passion” är ett dåligt råd är det faktum att många inte har en självklar passion. Det kan exempelvis vara vanligt att ha flera mindre passioner och saker du gillar.

Det är också okej att inte ha en självklar passion och det är något som du behöver vara medveten om. Det är många som ännu inte hittat det som de brinner starkt för, och det kan ta tid att hitta den saken. Att hitta det man brinner för kan ta tid och ibland kan man behöva testa många olika saker innan man hittar något man fastnar för.

Det kan vara svårt att leva på sin passion

En annan anledning till varför “följ din passion” kan vara ett dåligt råd är på grund av att det inte är säkert att du kan livnära dig på den.

Många unga älskar att spela fotboll och säger att det är deras passion, men hur många är det egentligen som lyckas att bli fotbollsproffs? Sanningen är att det är inte speciellt många.

Det går självklart att lyckas uppnå det du drömmer om, men frågan är hur smart det är att lägga alla ägg i samma korg? Och hur vet du egentligen att fotboll skulle vara det som du älskar mest av allt?

Sanningen är att det är otroligt svårt att veta vad man vill bli eller göra i framtiden, och därför är också frågor såsom “vad vill du bli när du blir stor?” väldigt dumma. För hur ska man kunna veta det när man är ung? Faktum är att det snarare endast sätter press på unga eftersom man som ung får en bild på att man ska veta exakt vad man ska göra med sitt liv.

Hur vet du vad din stora passion är?

En passion kan sägas vara något som du brinner extra starkt för, men det är inte säkert att du har en stor eld som symboliserar din passion. Det finns en möjlighet att du istället har många olika saker som du brinner för, som kan jämföras med många mindre eldar. Och om man nu ska följa sin passion, hur väljer man då en av dem?

Det kan låta fint att säga “följ din passion” men faktum är att det är ett dåligt råd, så vad kan vara ett bättre alternativ till att följa sin passion? Jag skulle säga att det är mycket bättre att följa sin nyfikenhet.

Därför är det bättre att följa sin nyfikenhet

Min syn är att det är väldigt mycket bättre att följa sin nyfikenhet. För det är genom att följa din nyfikenhet som du hittar nya intressen och annat som du brinner för.

Genom att följa din nyfikenhet kommer du också lära dig mer om dig själv och du kommer öppna nya dörrar. Faktum är att följa sin nyfikenhet är svaret på många livets frågor.

Du lär dig om världen och om dig själv

När du är nyfiken kommer du lära dig väldigt mycket mer om världen och om dig själv. Du kommer lära dig om hur saker och ting fungerar, och du kommer få en möjlighet att finna nya intressen.

När nyfikenheten är din vägvisare kommer den också ta dig till många nya platser. Detta innebär också att du kommer stöta på nya möjligheter när du öppnar alla nya dörrar.

Du kommer öppna många nya dörrar

När du är nyfiken kommer du öppna många nya dörrar vilket gör att du kan hitta flera nya möjligheter. Du kan följa nya intressanta trender såsom kryptovalutor och blockchain just nu med syftet om att bara lära dig om spännande teknik. Lär dig mer om sådant som du tycker verkar vara intressant.

När du utforskar med nyfikenheten som vägvisare är det framförallt viktigt att du har en sinne som en nybörjare. Var som en svamp och absorbera så mycket kunskap som möjligt. Men var samtidigt medveten om att du inte måste förstå allt vid första ögonblicket utan inse att visa saker kan ta tid att lära sig.

Nyfikenhet kan vara ett sätt att hitta din passion

I takt med att du utforskar nya områden och är nyfiken kommer du också hitta saker som du brinner extra starkt för, vilket ofta är något som vi kallar för passion. Och det är då som du kan börja ta handling på det du tidigare lärt dig.

Matematiskt sätt är utforskande och att följa sin nyfikenheten också den bästa vägen till ett lyckligt liv. Detta beror på att all data som du samlar in när du testar nya saker hjälper dig att ta ett bättre beslut.

utforska livet

Varför är det viktigt att utforska i livet?

Något av det viktigaste som vi kan göra i livet är att utforska. Det kommer leda till att vi kan ta ett bättre beslut om vad vi faktiskt vill göra i livet. Målet med att utforska är att testa olika saker för att kunna samla in information om vad är ett bra liv är för oss.

Den viktigaste anledningen till varför det är viktigt att utforska är att många tror att de vill ha något innan de ens testat det. Många tänker exempelvis att de ska starta företag om 10 år när de har bättre förutsättningar, men detta är otroligt dumt.

Anledning till varför det är dumt är på grund av att du inte kan veta om du tycker om att driva eget om du inte testat det. Så varför ska du veta i 10 år för att ta reda på det? Det är otroligt mycket bättre att testa det direkt i en liten skala, så du vet om det faktiskt är något som du vill ha eller inte. Detta gör i sin tur att du kan börja ta mer genomtänka beslut och planera ditt liv bättre.

Att utforska livet handlar också om att upptäcka vad man tycker är kul och vad man kan tänka sig göra i livet. Ingen kan förvänta sig veta vad de ska göra i resten av sitt liv när de är mellan 20-30 år, och jag tror att det är en stor anledning till varför många upplever 40 års-krisen senare i livet.

Förvänta dig inte du veta exakt vad ska göra med ditt liv. Fokusera istället på att följa din nyfikenhet och utforskandet. Och om någon frågar dig vad du ska “göra när du blir stor” eller “göra efter din utbildning”, inse att du verkligen inte behöver veta det.

Jag har iallafall ingen aning om vad jag vill göra, jag försöker bara följa min nyfikenhet och testa mer av sånt jag tycker verkar kul eller intressant.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!