Hjärnans plasticitet - hur kan du förändra din hjärna?

Framgångspillret, 17 april 2021

Våra hjärnor anpassar sig ständigt till vår omgivande miljö och de uppgifterna som vi ställs inför, och detta kallar man att hjärnan är plastisk.

Att hjärnan är plastisk innebär att våra hjärnor ständigt omorganiserar sig och förändras när vi lär oss nya saker, såväl som utsätter oss för nya erfarenheter.

Vad menas med att hjärnan är plastisk?

Att hjärnan är plastisk betyder att den är föränderlig och anpassningsbar. Hjärnan kan förändra sin uppbyggnad genom att omorganisera sig och skapa nya kopplingar mellan nervceller. Detta är det som händer när vi lär oss en ny färdighet, såsom en sport eller ett instrument.

Plasticitet är också sättet hur hjärnan återhämtar sig efter en stroke. När vi fått en stroke behöver hjärnan lära sig hur man utför olika aktiviteter igen, genom att förändra och skapa nya kopplingar. Däremot förändras din hjärna konstant och faktum är att det händer precis i detta ögonblicket också.

Plasticitet är också starkt kopplat till minnet. När du exempelvis tänker på en person som du känner kommer flera neuroner att signalerar samtidigt och flera områden i din hjärna kommer att aktiveras.

Varje gång du även tänker på ett specifikt minne kommer det också att förändras litegrann, det är också anledningen till varför olika personer kan ha olika minnen från en av samma aktivitet. Hjärnan är inte en bandspelare som sparar dina minnen, utan allas hjärnor fungerar olika.

När är hjärnan som mest plastisk?

Hjärnan är som mest plastisk när vi är barn och det är därför barn tenderar att ha lättare att lära sig nya saker väldigt snabbt. Hjärnan förblir däremot plastisk hela livet, och oavsett vår ålder kan vi alltid lära oss nya saker och förändra vår hjärna.

En anledning till varför barns hjärna är som mest plastisk beror på att den är som mest formbar. Många av de nervbanorna som kommer finnas senare i livet har ännu inte skapats vilket gör det enklare för barn att lära sig nya saker och bygga nya vanor.

Hur kan du förändra din hjärna?

Vi blir det vi tänker och formas av de aktiviteterna och intrycken som vi utsätts för. Detta är även något som börjar i tidig ålder. När vi är unga bombarderas vi av nya intryck, intryck som påverkar vår verklighet och som vi sedan kommer ta med oss upp i äldre år.

Det kan handla om en positiv verklighet som gynnar oss, eller en negativ såsom att ”jag är inte bra på språk” eller en allmänt negativ inställning. Det är lätt att tänka att detta är något som inte går att förändra, att ”jag är bara en sån person”, men det är inte sanning.

Även om en del av den personen vi är avgörs av vårt DNA och vårt arv, så avgörs även en stor del utav vår miljö. Genom utsätta dig för ”rätt” miljö kan du därmed utvecklas till den bästa versionen av dig själv, och detta beror till stor del på att hjärnan är plastisk.

Om vi vill förändra vår hjärna är det viktigt att fråga oss själva vem vi vill bli. Så vem vill jag bli? Kanske vill du bli en person som har ett positivt mindset som alltid försöker se möjligheter framför problem. Eller en generalist som kan mycket inom mycket inom många olika områden, eller varför inte bara mer nyfiken och driven? Men hur blir man en sådan här person? Är det möjligt?

Vem vill du bli eller vara?

Jag skulle säga att allt är möjligt, det är endast vi som kan sätter upp begränsningar för oss själva. För att förändras och ta vara på hjärnans plasticitet behöver vi stimulera vår hjärna med det som stämmer överens med den verkligheten vi vill skapa. Detta kan vara att omge sig med mer drivna personer.

Kanske har du någon gång hört uttrycket att vi är genomsnittet av de personer som vi umgås med. För att nämna ett exempel, om många i din omgivning röker är det även stor risk att du själv röker. Medan om många i din omgivning är studiemotiverade är det också en väldigt stor risk att du själv är/blir skolmotiverad. Så försök att omge dig med personer som stämmer överens med den verkligheten du själv vill skapa!

Försök även att dränka dig själv i böcker och podcast med individer som redan är där du vill ta dig och hitta förebilder som redan gjort den resan du vill göra. Följ därefter deras exempel.

Tillsist, kom ihåg att din historia aldrig avgör din framtid. Du har alltid valet att ta över kontrollen att skapa den framtid du vill ha och bli den personen du kunde ha blivit.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!