Hur påverkar koffein vår kropp?

Framgångspillret, May 21, 2021

Varje dag konsumerar uppemot 80% av världens befolkning koffein. Chansen att du är en av dem är därför väldigt hög och kanske gillar du att dricka kaffe, te eller energidryck. Men vad är egentligen koffein?

Vad är koffein?

Koffein är ett stimulerande ämne som har en uppiggande effekt som påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Koffein upptäcktes först av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge i början av 1800-talet. Och idag är det en av de mest vanliga ämnena som påverkar ditt nervsystem, och kan hittas i kaffe, te, kakao och upp emot 60 andra olika växter.

Vi hittar också koffein i många andra produkter idag såsom energidrycker, läsk och i diverse kosttillskott.

Hur fungerar koffein?

Koffein binder till samma receptorer som ett ämne som heter adenosin. Adenosin är ett ämne som har en lugnande effekt och något som våra kropp producerar under dagen. När adenosin binder till receptorerna förmedlas signaler som stimulerar trötthet, men koffein kan blockera dessa receptorer från att aktiveras av adenosin och detta är anledningen till varför vi känner oss piggare.

Koffein stimulerar även kortisol och adrenalin, alltså ditt stressystem, vilket kan ha både positiva och negativa effekter. Vi vet bland annat att stresshormonet kortisol kan hjälpa oss att prestera bättre, både fysiskt och mentalt, men på lång sikt är höga nivåer skadligt. För mycket stress under en längre tid och långvarig stress leda till ett utmattningssyndrom, eftersom man rubbar kortisolnivåerna.

Skall man konsumera koffein på morgonen?

Många av oss konsumerar koffein på morgonen, ofta i formen av en kaffe eller te, men frågan är om vi verkligen behöver koffeinet på morgonen och om vi inta det när vi vaknar.. Låt mig förklara varför.

Under sömnen eller när vi vilar stänger kroppen av kortisoltillförseln. För att sedan stiga till de högsta nivåerna och nå sin peek framåt morgonen. Anledning till detta är att vi skall orka ta oss upp från sängen efter att vi har sovit. Vi själva upplever kanske inte detta, men faktum är att kortisolet på morgonen har en stor påverkan för att vi skall orka gå upp och inte vara orkeslösa och slöa. Detta är dock förutsatt att du följer din biologiska klocka och får den sömnen som du behöver.

Vad händer då om man intar koffein på morgonen när kortisolet når sin topp? När ditt kortisol har nåt sin topp är det mycket svårt för det att nå högre och detta kommer leda till att koffeinets uppiggande effekt kommer att minska. Det finns dessutom en risk att du kan utveckla en tolerans för koffein vilket innebär att du i framtiden kommer att behöva konsumera mer koffein för att kunna se samma effekt som tidigare.

Mycket tyder på att den bästa tiden att inta koffein för att se den bästa effekten är först senare på förmiddagen, omkring 9.30-11.30, eftersom dina kortisolnivåer då kommer att ha sjunkit till mer rimligare nivåer och göra att du kommer se större positiva effekter av koffeinet.

Är koffein bra eller dåligt?

Sanning är att koffein både kan vara bra och dåligt. Beroende på när och hur mycket koffein du intar kan det antingen ha positiva eller negativa effekter. Koffein kan göra dig piggare, förbättra ditt fokus och göra så att du presterar bättre, både fysiskt och mentalt. Men koffein kan också påverka din sömn negativt om du intar det för sent, det kan öka din ångest och påverka din matsmältning negativt osv.

Jag själv brukar använda mig av koffein för att kunna förbättra mitt fokus och faktum är att jag själv dricker kaffe när jag skriver detta inlägget. Något som jag själv tror kan vara bra att följa är att inte inta koffein för sent, undvika att inta det direkt när du vaknar och försöka hålla nere mängden koffein som du intar under dagen. Jag tror även att det kan vara en bra ide att också ta koffeinfria dagar då och då.

Om du vill lära dig mer kan du kolla in följande material:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2257922/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11283304/

https://axelsons.se/koffein/

https://www.bulletproof.com/diet/healthy-eating/caffeine-and-cortisol-does-coffee-stress-you-out/

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-caffeine#safety-side-effects

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!