Hur påverkar koffein vår kropp och hjärna?

Framgångspillret, 21 maj 2021

Varje dag konsumerar uppemot 80% av världens befolkning koffein. Chansen att du är en av dem är därför väldigt hög och kanske gillar du att dricka kaffe, te eller energidryck. Men hur påverkar egentligen koffein vår kropp och hjärna?

Koffein påverkar vår kropp och hjärna på flera olika sätt. Koffein gör oss piggare genom att blockera trötthetsreceptorer i hjärnan. Koffein stimulerar dessutom kroppens stressystem vilket kan ha både positiva och negativa effekter.

Vad är koffein?

Koffein är ett stimulerande ämne som har en uppiggande effekt som påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Koffein upptäcktes först av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge i början av 1800-talet. Och idag är det en av de mest vanliga ämnena som påverkar ditt nervsystem, och kan hittas i kaffe, te, kakao och upp emot 60 andra olika växter.

Större delen av den svenska befolkningen intar koffein i någon form dagligen och vi kan hitta koffein i många olika produkter såsom energidrycker, läsk och i diverse kosttillskott. De flesta intar koffein varje dag på grund av den uppiggande effekten som ämnet har.

Koffein kan också skapa ett beroende eftersom koffein, precis som alla andra droger, stimulerar ditt nervsystemet. I mycket höga halter kan koffein också ha negativa effekter och kan leda till hjärtklappning, nervositet och sömnproblem. I mycket höga halter kan dessutom koffein vara dödligt. Enligt en studie från Linköpings universitet var blodnivåerna hos de människor som dog av koffeinöverdos i genomsnitt 180 mg/L. Detta motsvarar ungefär 30 koppar kaffe.

Hur påverkar koffein kroppen och hjärnan?

Koffein absorberas i magen och tunntarmen och nivåerna toppar i blodet efter 15 minuter till 2 timmar. Halveringstiden för koffein är 3-7 timmar, vilket är den tiden som det tar för din kropp att bryta ner hälften av koffeinet. Nedbrytningen av koffein sker i levern av ett speciellt enzym, och hur effektivt enzymet är att bryta ner koffein kan variera från person till person.

När koffein är aktivt i kroppen så binder det till samma receptorer som ett ämne som heter adenosin. Adenosin är ett ämne som har en lugnande effekt och något som våra kropp producerar naturligt under dagen.

När adenosin binder till receptorerna förmedlas signaler som stimulerar trötthet. Koffein kan däremot blockera dessa receptorer från att aktiveras av adenosin vilket är anledningen till varför vi känner oss piggare. Koffein hindrar nämligen adenosin att binda till sina receptorer.

Koffein stimulerar även kortisol och adrenalin, alltså ditt stressystem, vilket kan ha både positiva och negativa effekter. Vi vet bland annat att stresshormonet kortisol kan hjälpa oss att prestera bättre, både fysiskt och mentalt, men på lång sikt är höga nivåer skadligt.

För mycket utsöndrat kortisol tillsammans med stress under en längre tid och långvarig stress leda till ett utmattningssyndrom, eftersom man rubbar kortisolnivåerna.

Vad händer med kroppen när man slutar dricka kaffe?

Många känner att de måste ha sin dagliga kopp kaffe varje dag för att fungera, och om det inte fungerar får de lätt huvudvärk och mår allmänt dåligt. När man slutar inta koffein helt så är det vanligt att uppleva flera symtom såsom huvudvärk, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar under de första dagarna.

Koffein är som tidigare nämnt en typ av drog eftersom den stimulerar ditt nervsystem, och det är anledningen till varför vi ser får dessa negativa effekter om vi skulle sluta tvärt. Under de sju första dagarna kan vi se symtom såsom förstoppning, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar.

Efter att du slutat med koffein kan du även uppleva positiva effekter såsom bättre sömnkvalité, att du är mer avslappnad och att du får vitare tänder.

Är det svårt att sluta dricka kaffe?

Många kan tycka att det är svårt att sluta dricka kaffe på grund av de bieffekterna som man kan uppleva under de 7 första dagarna. Många upplever även ett kaffesug på grund av deras koffeinberoende.

Efter 7 dagar brukar det bli enklare eftersom man slutar känna de olika bieffekterna såsom huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

När är bästa tiden att konsumera koffein?

Många av oss konsumerar koffein på morgonen, ofta i formen av en kaffe eller te, men frågan är om vi verkligen behöver koffeinet på morgonen och om vi inta det när vi vaknar.

Under sömnen eller när vi vilar stänger kroppen av kortisoltillförseln. För att sedan stiga till de högsta nivåerna och nå sin peek framåt morgonen. Anledning till detta är att vi skall orka ta oss upp från sängen efter att vi har sovit.

Vi själva upplever kanske inte detta, men faktum är att kortisolet på morgonen har en stor påverkan för att vi skall orka gå upp och inte vara orkeslösa och slöa. Detta är dock förutsatt att du följer din biologiska klocka och får den sömnen som du behöver.

Vad händer om man intar koffein på morgonen när kortisolet når sin topp? När ditt kortisol har nåt sin topp är det mycket svårt för det att nå högre och detta kommer leda till att koffeinets uppiggande effekt kommer att minska. Det finns dessutom en risk att du kan utveckla en tolerans för koffein vilket innebär att du i framtiden kommer att behöva konsumera mer koffein för att kunna se samma effekt som tidigare.

Mycket tyder på att den bästa tiden att inta koffein för att se den bästa effekten är först senare på förmiddagen, omkring 9.30-11.30, eftersom dina kortisolnivåer då kommer att ha sjunkit till mer rimligare nivåer och göra att du kommer se större positiva effekter av koffeinet.

Är koffein bra eller dåligt?

Sanning är att koffein både kan vara bra och dåligt. Beroende på när och hur mycket koffein du intar kan det antingen ha positiva eller negativa effekter. Koffein kan göra dig piggare, förbättra ditt fokus och göra så att du presterar bättre, både fysiskt och mentalt.

Koffein kan däremot också påverka din sömn negativt om du intar det för sent, det kan öka din ångest och påverka din matsmältning negativt.

Jag själv brukar använda mig av koffein för att kunna förbättra mitt fokus och faktum är att jag själv dricker kaffe när jag skriver denna artikeln.

Något som jag själv tror kan vara bra att följa är att inte inta koffein för sent, undvika att inta det direkt när du vaknar och försöka hålla nere mängden koffein som du intar under dagen. Jag tror även att det kan vara en bra ide att också ta koffeinfria dagar då och då.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!