Att lära sig hur man lär sig

Framgångspillret, May 6, 2021

I början av våra liv spenderar vi väldigt mycket tid i skolan. Vi lär oss mycket, men långt ifrån allt. Dessutom är det också mycket livskunskap som vi inte lär oss. Kritiskt tänkande, att hantera pengar, företagande, tidshantering och hur vi tar hand om vår hälsa är bara några få exempel. En annan förmåga som skolan inte heller lägger tillräcklig med tid på är hur man lär sig.

Detta är otroligt synd, för idag finns det många mentala verktyg och tekniker som man kan använda sig av för att lära sig snabbare, bättre och minnas längre.

1. Att förstå hur din hjärna fungerar

I kursen Learning How to Learn på lärningsplattformen Coursera beskriver Barbara Oakley om att hjärnan har två olika tillstånden, det "fokuserade" och det "diffusa" tillståndet. Där det fokuserade tillståndet innebär att du bibehåller ditt fokus på en specifik uppgift såsom att läsa en bok eller att lösa en matteuppgift. Medan i det diffusa tillståndet så tillåter du ditt sinne att vandra mer fritt, vilket också tillåter din hjärna att göra nya kopplingar. Det diffusa tillståndet är exempelvis det som du kan uppleva när du plötsligt kommer på lösningen på en uppgift efter att du har tagit paus.

För att tillåta hjärnan att göra nya kopplingar och kunna behärska ett nytt ämne är också sömnen väldigt viktig. Det är först under sömnen som vår hjärna får chansen att bearbeta det som vi har gjort eller lärt oss under dagen, avlägsna de gifter som bildats och skapa nya kopplingar och minnen.

Ett annat koncept som tas upp i kursen Learning How to Learn är något som kallas Chunking som innebär att att du delar upp det du vill lära dig i olika delar. Målet är sedan att lära sig alla små delar så att de tillsammans bildar ett mer komplett pussel och skapar en bredare förståelse. Ett exempel på chunking är när du vill lära dig spela en ny låt på gitarr, det bästa sättet att lära sig låten är då att dela upp den i olika delar och träna på dem separat. För att sedan koppla samman dem när du lärt dig de olika delarna.

Ytterligare ett koncept som är viktigt när man lär sig är att akta sig för illusionen av kompetens. När vi försöker lära oss något kan det ofta kännas som vi har bemästrat och lärt oss ett nytt ämne, men sanning kan ibland vara den motsatta. Det kanske vanligaste exemplet av detta är när man börjar med att se på lösningen till ett problem, exempelvis i matteboken, och tänka att man själv skulle ha kommit fram till den lösningen om man försökte lösa problemet. Det samma kan inträffa om man använder tekniker såsom markering och understrykning vilket också kan leda till en illusion av lärande. För att sammanfatta det med ett citat från Stephen Hawkings;

Den största kunskapens fiende är inte okunnigheten, utan kunskapens illusion.

2. Ändra ditt inlärningssätt

Idag finns det otroligt många sätt att lära sig ett nytt ämne; böcker, onlinekurser, poddar, bloggar, föreläsningar, hemsidor, mobilappar, youtube, studiegrupper och mycket annat. Alla dessa inlärningssättet har olika lärningsstilar och kan delas in inom någon eller flera av kategorierna visuell, ljud, tal och fysiskt osv.

Tidigare trodde man att att varje person hade en lärningsstil som fungerade bäst för dem, vilket ledde till att test såsom VARK testet togs fram för att hitta den bästa lärningsstilen för en person. Detta har däremot visats sig vara fel efter att mer forskning har gjorts. Vi har ingen lärningsstil som passar bäst för oss.

Däremot har det visats sig att det bästa verkar vara att kombinera flera av dessa lärningsstilarna för att kunna maximera din inlärning. Genom att kombinera olika lärningsstilar, och använda sig av flera tekniker som backas av vetenskap såsom att dela upp dina studietillfällen över tiden, att testa dig själv och att uppleva ämnet på flera sätt så kan du skapa starkare kopplingar vilket gör att du lär dig bättre och snabbare.

Några andra tekniker som man kan använda sig av är pomodoro-tekniken som du säkert känner till, dessutom även chunking och feynman-tekniken. Det bästa tipset om man vill lära sig något nytt är däremot bara att göra det. För sanning är att prokrastinering ofta är kan vara den största fienden och den kan ofta komma i vägen när det dags för att lära sig. Så försök att bara gör det!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!