Planerat åldrande och hållbarhet

Framgångspillret, April 13, 2021

Planerad inkurans eller planerat åldrande är ett begrepp som går tillbaka till 30-talet och är den medvetna processen att göra en vara utdaterad med syftet att hålla konsumtionen uppe. Detta kan framförallt göras på två sett. Antingen genom att livslängden på varan begränsas genom att produkten går sönder efter en viss tidsperiod eller genom omdesign, så att du själv känner att din nuvarande produkt är icke önskvärd även om den fortfarande skulle fungera felfritt.

Det kanske kändaste exemplet på planerat åldrande är Phoebuskartellen vilket var flera glödlampstillverkare som gick ihop för att medvetet tillverka glödlampor som hade en förkortad livslängd med hjälp av inbyggt åldrande. Syftet med denna kartellen var att företagen skulle maximera sin vinst, vilket de även gjorde när de lyckades få lamporna att hålla bara 1,000 timmar i stället från det tidigare medelmåttet på 2,500 timmar. Dessa företagen valde alltså att investera stora summor pengar för att tillverka en glödlampa som presterade sämre jämfört med sina föregångare för att kunna öka sin vinster.

För mig skriker inte detta direkt hållbarhet, och även detta exemplet går tillbaka flera år in i tiden bör man vara medveten om att detta fortfarande är något som praktiseras idag. Kanske har säkert märkt att många av de stora teknikjättarna släpper nya telefoner varje år och detta hade också kunnat ses som en typ av planerat åldrande genom omdesign. Vid varje ny modell sker det sällan några stora förbättringar, samtidigt som det fortfarande är många som väljer att "uppgradera" för att man alltid skall ha det nyaste eller mest moderna tekniken.

Ett annat typexempel går att se i kläd- och modebranchen där mycket av klädbranchen går i säsonger med syftet av att få en att alltid känna sig omodern och att man alltid saknar det nyaste. Kläder blir helt enkelt snabbt omoderna och kanske slits de också ut snabbt vilket gör att kunderna tvingas komma tillbaka för att köpa nya kläder redan till nästa säsong, vilket i sin tur leder till ökad överkonsumtion, men ökade vinster för klädföretagen.

Hur bör man då själv tänka och agera? Jag själv anser att man alltid skall tänka en extra gång innan man klickar på köpknappen, och alltid fråga sig själv följande frågor innan man gör ett köp; har jag råd med produkten? Om jag uppgraderar, fungerar min nuvarande och är skillnaden värd det?

Ett annat tips är också att skapa en "att-köpa-lista", där du varje gång får en impuls att du vill köpa något lägger in det på listan först, och därefter väntar du minst 30 dagar innan du tar beslutet. Detta kan göras för att minimera impulsenköpen och göra så att du tar mer logiska beslut.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!