Vi behöver prata om sociala medier

Framgångspillret, April 24, 2021

Sociala medier.. Var skall man egentligen börja? De kan ha enorm potential för att utveckla vänskap för livet, hålla kontrakten med nära och kära som bor långt ifrån oss och mycket mer. Samtidigt kan de även vara den största boven av dem alla, som vår oss att känna oss mer ensamma och mer avundsjuka.

Idag har vi över två miljarder människor, användare, bara ett knapptryck på våra sociala medier. De borde därför vara det optimala verktyget för att hålla kontakten med människor. Men blir vi verkligen mer sociala genom att använda sociala medier? Inte nödvändigtvis. I en studie gjord på 2000 amerikaner visade det sig att de som använde sig av sociala medier mest kände sig som mest ensamma.

Sedan har vi även den digitala avundsjukan. Vi människor jämför oss ständigt med andra, de har vi alltid gjort och kommer troligtvis alltid att göra. Skillnaden är att den ”tävlingsarenan” vi har idag är så enormt mycket större än för 20-30 år sedan. Idag jämför man sig inte längre endast med dem från sin skola, utan idag bombarderas vi i stället också med photoshoppade idealbilder som sätter en ouppnåelig ribba för vad vi anser vara ett bra liv. Resultatet blir att vi mår dåligt, känner oro och känner att vi befinner oss längst ner i hierakin. Om man funderar över detta så kanske det inte det är så konstigt att nästan EN MILJON av alla svenskar idag går på antidepressiva mediciner.. Vilket är helt sjukt?!? Sociala medier är däremot troligtvis inte den enda boven, men kanske kan den vara en del av det.

En annan viktig del som man bör fundera över hur de som skapat dessa sociala medier använder sig utav dem. Mark Zuckerberg låter inte sina barn använda sociala medier. Grundaren till Ipaden låter själv inte sina barn använda surfplattor och har själv sagt i intervjuer att han ångrar sin skapelse. Bill Gates gav inte sina barn en mobiltelefon förrän först när de hade fyllt 14 år. Detta bör få dig att fundera lite, så jag frågar dig: bör vi egentligen använda dessa sociala medier som vi gör idag om skaparna till dem agerar på detta sätt? Vad vet de som inte vi vet?

Förstå mig rätt, jag är inte strikt emot sociala medier för det kan ge mycket värde. Jag tycker främst att det är viktigt att vi funderar på vad vi väljer bort. Sen kan våra mobiltelefoner och sociala medier också ha en stor postiv påverkan. Du kan använda dem till att sprida ett positivt budskap, glädje eller använda det ur ett lärande syfte. Du kan använde dem till att lära känna nya människor på andra sidan jorden och hålla kontakten med nära och kära. Om du är duktig på det du gör kan du till och med livnära och försörja dig på tekniken. Det finns alltså en enorm potential och den skall man verkligen inte glömma! Däremot gäller det att vara medveten om det negativa som tekniken hade kunnat medföra. För de negativa aspekterna bör man heller inte glömma! Om du vill lära dig mer om detta område och detta inlägget fått dig att fundera över dina vanor på sociala medier rekommenderar jag dig att läsa boken Skärmhjärnan av Anders Hansen. Det är en bok som beskriver mycket bra om hur vår digitala livsstil påverkar våra hjärnor.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!