Kan man använda spelelement för att öka motivationen?

Framgångspillret, June 5, 2021

Ett spelelement kan beskrivas som den belöning som en person får genom att utföra en viss handling. Typiska spelelement som ofta går att se i olika kontexter är poäng, nivåer och utmärkelser m.m.

Ett exempel på en tjänst eller plattform som använder sig av spelelement för att få en individ mer motiverad för att utföra diverse uppgifter är Habitica, som är en plattform som man kan använda sig för att bygga nya vanor som du kanske förstår på namnet. Genom att utföra de vanorna som du lagt in kan du få poäng som du sedan kan använda dig av för att köpa olika saker på plattformen och för att uppgradera din karaktär. På Habitica kan du också tävla med och mot vänner och andra spelare, vilket kan göra det roligare för många att bygga nya vanor.

Hur kan spelelement kopplas till motivation?

Spelelement syftar till största del att ge en person yttre motivation. Wikipedia definierar yttre motivation som utförandet av en aktivitet för att uppnå önskat resultat, de mest typiska resultaten som många strävar efter hade kunnat vara pengar eller betyg. Till skillnad mot inre motivation som mer drivs av ett intresse och / eller njutning av själva uppgiften.

Yttre motivation kan fungera som ett bra sätt för att motivera personer att delta eller utföra en aktivitet, och dess användning kan kompensera bristen på inre motivation när vi står inför en jobbig aktivitet.

Hur kan vi själva använda det i vår vardag?

Varje dag ställs vi då och då mot lite jobbigare uppgifter, som vi kanske egentligen känner att vi helst hade undvikit. Det kan vara att diska, plugga, städa eller något annat. Fundera ett tag på någon uppgift som du själva hade sluppit, och fundera sen på hur du hade kunnat göra uppgiften roligare. Hade du på något sätt kunnat föra in spelelement i uppgiften för att göra den roligare?

För att nämna ett exempel, säg att du behöver plugga till ett historiaprov men känner att du saknar din inre motivationen för att börja plugga. Vad kan du då göra för något?

Belöningar är kanske det enklaste spelelementet som går att införa i nästan alla olika kontexter för att öka motivationen. Detta kan exempelvis göras genom att du ger dig själv någon form en belöning efter att du har pluggat i en timme.

Tävling är ett annat vanligt spelelement och kan antingen göras mot dig själv eller andra. Om det exempelvis är glosor som du försöker lära dig hade du kunnat tävla mot en vän för att se vem som snabbast kan lära sig dom.

Att göra det tillsammans kan också i många fall underlätta studierna eller någon annan uppgift. För när vi gör något i en grupp gör det lättare att pusha oss själva och andra, samt så får vi också krav på oss eftersom vi inte vill underprestera gentemot gruppen.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!