Tekniska framsteg

Framgångspillret, January 15, 2021

Vår omvärld har förändrat otroligt mycket, egentligen var det inte länge sen som vi utvecklade järnvägar, uppfann elektriciteten, internet, datorer och mobiltelefoner. Det har gått så snabbt så att vår hjärna fortfarande ser likadan ut som den gjorde när vi som en art jagade på savannen. Detta får många effekter och några av dem är:

Vi får alldeles för många intryck. I dagens samhälle bombarderas vi nya intryck. Idag ser vi fler människor under en dag en vi tidigare gjorde under en hel livstid.

Vi jämför idag oss med så många mer än tidigare tack vare sociala medier vilket skapar oro, folk mår dåligt och många känner att de ligger längst ner i hierarkin. Idag har vi en oändlig tävlingsarena, vilket gör det så otroligt svårt. Medan tidigare så jämförde oss med vår ”flock” på omkring 150 personer.

Vi har skapat ett beroende där vi ständigt tar upp vår mobiltelefon i hopp om att det kanske kan finnas något där, detta tror man till största del kommer från när vi tidigare bodde på savannen och behövde ha motivation att klättra upp i alla fruktträden i hopp om det kanske kan finnas någon mat där.

Dessa effekter resulterar i sin tur att många av oss mår dåligt och inte känner att vi räcker till. Egentligen är det inte så konstigt när man ser statistiken om att 1 av 10 svenskar går på antidepressiva medel. Vår hjärna är som sagt inte anpassad för att leva i den miljön som vi lever i.

Vad kan man då göra? Jag tror att det är viktigt att skapa medvetenhet om problemet och förstår varför man känner som man känner. Det ger en bra grund. Sedan bör man även se över sina vanor. Kanske bör man inte använda mobiltelefonen 3 timmar om dagen och ha den i sovrummet. Kanske bör man spendera mer tid i naturen och kanske bör man ha någon dag då och då när man avstår från mycket av tekniken och bara är i nuet? Vad tycker du?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!