Hjärnstark av Anders Hansén (sammanfattning)

Framgångspillret, 2022 cuoŋománnu 22

Boken Hjärnstark av Anders Hansén handlar om hur motion och träning kan användas för att stärka din hjärna. Det finns många fördelar med fysisk aktivitet såsom minskad stress, förbättrat minne, ökad intelligens och kreativitet.

Trots alla de fördelarna som finns med motion och träning så rör vi oss allt mindre i dagen samhälle, och vi blir allt mer stillasittande. Hjärnstark är en bra bok för att visa på fördelarna med fysisk aktivitet och den kan fungera som inspiration att röra mer på dig.

Hur påverkas vi av fysisk aktivitet?

Att motion och träning är viktigt för din kropp har du säkert hört förut, men hur påverkas vi egentligen av fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet har många fördelar och det kan göra dig mer stresstålig, förbättra din välmående, minne och göra så att du blir mer kreativ och intelligent.

En stor anledning till varför vi ser dessa positiva effekter när vi rör på oss är att våra kroppar är byggda för att röra på oss. Historien har vi behövt röra på oss för att skaffa mat, samt undvika och strida mot olika faror.

Detta förklarar däremot inte varför vi ser dessa positiva effekter, så vad händer egentligen när vi rör på oss?

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen, vilket ger cellerna mer syre. Det gör också så att cellerna lättare kan ta hand om skadliga ämnen som exempelvis kan orsaka stress. Dessutom utsöndras flera olika signalsubstanser när vi rör på oss, såsom dopamin, endorfiner och serotonin.

Dessa hormonerna gör oss gladare och vi mår bättre. Dessutom kan de också ha andra positiva fördelar såsom ökad kreativitet, koncentrationsförmåga och att vi upplever mindre smärta.

Studier har även visat på att det ökade blodflödet till olika delar i hjärnan såsom hippocampus kan leda till en förbättrad minnesförmåga.

Kan motion ersätta medicin?

I boken diskuterar Anders Hansén hur motion och träning ibland kan ersätta medicin. Forskning har bland annat visat att 30 min promenad tre gånger i veckan kan ha samma effekt som antidepressiva läkemedel vid medelsvåra depressioner. Dessutom har träningen också visats sig ha ett starkare skydd mot återfall.

Anledningen till varför motion är så effektivt och i vissa fall kan ersätta medicin är på grund av att fysisk aktivitet naturligt höjer nivåerna för signalsubstanser såsom serotonin och dopamin.

Denna nya forskning har också lett till att läkare har börjat skriva ut motion såsom promenader på recept, vilket är en intressant utveckling. Det visar hur stor positiv påverkan motion kan ha på vår mentala hälsa.

Är Hjärnstark en läsvärd bok?

Hjärnstark är en mycket aktuell och läsvärd bok. Psykisk ohälsa har ökat mycket under de senaste åren, och samtidigt är det många som inte är medvetna om hur positiva effekter motion och träning kan ha.

Boken Hjärnstark kommer ge dig en bättre förståelse om hur rörelse påverkar vår kropp och hjärna och hur vi kan använda det för att förbättra vårt liv i sin helhet. Anders Hansén skriver även på ett väldigt enkelt sätt vilket gör att alla förstår innehållet.

Jag rekommenderar alla att läsa boken Hjärnstark. Om du vill lyssna på boken som en ljudbok rekommenderar jag dig att testa ljudbokstjänsten Bookbeat (annonslänk), vilket är min favorit.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Bookbeat: Den bästa ljudbokstjänsten

Bookbeat är den bästa och billigaste ljudbokstjänsten om du letar efter ett brett utbud av ljudböcker. Just nu får du dessutom prova på Bookbeat gratis i 30 dagar.