hälsosam mat

Mat och kostvanor

För att kroppen skall kunna fungera maximat och för att vi skall må bra och orka så behöver vår kropp energi, och den får vi genom maten. Maten är kroppen bränsle, vilket såklart innebär att den är livsviktig för vår överlevnad. Detta är säkert väldigt grundläggande för dig. Men vad vet du egentligen om kost och hur den påverkar vår hälsa och vårt välmående?

Kosten har ett tydligt samband med flera hälsoriker såsom fetma, cancer diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom påverkar kosten också den fysiska och psyiska hälsan.

Vad är bra kost?

Bra kost hade kunnat beskrivas som en näringsrik kost, alltså en kost som består av alla de näringsämnen och byggstenar som kroppen behöver. Detta innefattar näringsämnen såsom kolhydrater, proteiner, fett, mineraler och vitaminer. Alla dessa näringsämnen skall ingå i den maten du äter, det som utmärker dem dock är att de finns i olika omfattning i olika sorters livsmedel. Kvalitén av dessa näringsämnen kan också variera, detta gäller exempelvis kolhydrater där man helst skall välja långsamma kolhydrater som det tar längre tid för kroppen att bryta ner, som också gör att du får en jämnare blodsockernivå.

Några tips för en bättre kost är i regel att äta mer av grönsaker, frukt och bär, fisk och skaldjur samt nötter och frön. Man bör även helst gå över mer till fullkornsprodukter från produkter av exemeplvis vete. Man bör även försöka gå över mer till nyttiga matfetter samt till magra mejeriprodukter, eller kanske till och med skippa mejeriprodukterna helt. Vissa livsmedel som man även bör minska i sin kost är bland annat det röda köttet, saltet och sockret.

Vad händer om man äter dålig under en längre tid?

Om vi dåligt under en längre tid kan det ge flera konsekvenser och det går oftast att se flera tecken på våra kroppar. Man kan till exempel kan du får problem med huden, hjärtat, njurarna, musklerna, tarmarna, skelettet, tänderna och hjärnan.

Detta visar hur viktigt det är att vi får i oss den näringen som vi behöver. I normala fall brukar detta däremot inte vara något problem, men om man exempelvis har en ätstörning kan det leda till någon av dessa problemen. Om det är riktigt illa kan man även behöva få vård på sjukhus eftersom brist på näring kan bli livsfarligt efter ett tag.

Dieter - ja eller nej?

Dieter är ofta något som vi kan ta till när vi har som mål att gå ner i vikt. Du har säkert hört talas om dieter såsom LCHF, Paleo, Keto, 5:2-dieten m.m. Det är lite av en djungel där ute och dieterna kan dessutom skilja sig rätt så mycket med hur och vad man får äta. Många av dessa dieterna bygger också på någon typ av grundprincip. Ett exempel på detta hade kunnat vara paleo som bygger på "den typ av mat som vi åt på stenåldern och som vi är skapta för att äta".

Det är upp till var och en av oss att bestämma över vilka kostvanor vi själva skall ha, och det samma gäller vilken typ av diet vi vill gå efter. Något som däremot är viktigt är att om du bestämmer dig för att gå efter en diet, tänk alltid långsiktigt. Är detta en diet som du kommer kunna hålla under en längre tid eller är den mer kortsiktig. Detta är nämligen ett problem med många av dagens dieter, de funkar inte långsiktigt och efter vi har genomfört dieten återgår vi till våra vanliga och tidigare vanor. Försök därför att alltid göra hälsosamma val som du känner att du kommer hålla en längden, och låt ibland förändringen ta tid. Den bästa postiva förändringen är den som blir av såväl som långvarig.

För tips och inspiration

Ibland kan det vara svårt att hitta rätt, därför har jag samlat ett antal länkar och resurser nedan som jag hoppas kommer kunna vara till hjälp.