nyvaken sömn

Varför är sömn viktigt?

Sömn är livsviktigt för vår prestationsförmåga och flera forskare tror även att bristen på sömn kan vara en av anledningarna till många av de hälsoproblem som vi idag ser i samhället. Det handlar om allt ifrån fetma till att antidepressiva läkemedel ökar. Men vad händer egentligen när vi sover och vad händer om vi inte sover tillräckligt?

Sova

Vad händer när vi sover?

Sömn behövs för att vår kropp och vår hjärna skall få den återhämtning den behöver och få chansen att bearbeta intryck. Under sömnen får kroppen chansen att varva ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner. Andetagen blir dessutom färre och musklerna slappnar av. I vissa delar av hjärnan minskar också aktiviteten, samtidigt som hjärnan berbetar dagens intryck och lagrar nya minnen och kunskap som du utsatts för under dagen.

Vår sömn är uppdelad i flera cykler som kallas sömncykler och en cykel har i genomsnitt en längd på ca 90 minuter. Under en sömncykel går du igenom olika typer av sömnfaser och dessa är; insomningfasen/lättsömn, normalsömn, djupsömn och REM-sömnen.

För vår kropps återhämtning är det speciellt djupsömnen som är viktig. Djupsömnen påverkar bland annat hormonproduktionen, immunförsvaret, hjärnan, minnet och inlärningsförmågan, vilket visar hur viktigt detta sömnstadiet är. För att kunna fungera maximalt behöver omkring 2 timmar av djupsömn, men mängden djupsömn som vi kan uppnå minskar också desto äldre man blir.

Vad händer om vi inte sover tillräckligt?

Forskning visar att sömnbrist har en rad av negativa konsekvenser. För det första så försämras din kognitiva förmåga, framförallt ditt minne och din koncentrationsförmåga. Detta är också något som många av de med sömnbrist oftast inte ens märker eftersom deras sömnbrist har blivit en del av deras vardag. Tänk bara hur mycket gömd potential som kastas i sjön här på grund av att man sover för lite. Din fysiska förmåga minskar också mycket vid sömnbrist eftersom dina celler inte får den återhämtning som de behöver, vilket därefter gör att cellerna inte kan fungera som bäst.

Det finns även en mängd av hälsorisker med sömnbrist, såsom ett ökat blodtryck och att cellerna blir sämre på att reglera blodsockernivåerna vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Människor med sömnbrist tenderar också att gå upp i vikt eftersom bristen på sömn påverkar två hormon, ghrelin och leptin, negativt så att du får en ökad hungerkänsla och en minskad mättnadskänsla.

Några tips till en bättre sömn

Öka mängden solljus under dagen

Våra kroppar har en dygnrytm som fungerar lite som kroppens egna klocka och styrs till stor del av det ljuset som vi tar in under dagen. När vi är i solljus ställer sig kroppen in sig i ett vaket tillstånd av produktionen av de sömnhormon som gör oss trötta såsom melatonin minskar. Och när det sedan blir kväll och mörkt ökar produktionen av melatonin och vi blir mer naturligt trötta. Solljus gör oss alltså både piggare under dagen och mer naturligt trötta senare på kvällen.

Konsumera mindre koffein

Koffein kan ha många fördelar, det kan öka vårt fokus, vår energi och förbättra våra prestationer. Men om koffein intas för sent på kvällen eller eftermiddagen finns det en risk att koffeinet börjar påverka kvaliten på vår sömn. Om du vill följa något typ av riktmärke, försök att inte konsumera något med koffein 6 timmar innan du skall gå och lägga dig.

Undvik alkoholen

Alkohol kan ha en stor påverkan på kvaliten på sömnen genom att det kan minska produktionen av melatonin som leder till störda sömnmönster. En person som druckit alkohol har oftast större mängder lättsömn och kommer inte lika lätt ner i den djupa sömnen som vår kropp behöver. Så om du vill få bättre sömn, försök att undvika alkholen.

Sänk temperaturen i sovrummet

Vår kroppstemperatur och temperaturen i sovrummet har visats sig kunna ha en stor påverkan på vår sömn. Kanske har du någon gång upplevt detta på sommaren när det är alldeles för varmt, då kan det bli svårt att sova. Beroende på vilken källa man hänvisar till kan den perfekta tempaturen i sovrummet variera något, men i snitt ligger den runt 15-19 grader. Anledningen till varför vi skall ha ett något kallare sovrum är på grund av att när kroppstemperaturen sjunker så ökar produktionen av melatonin.