vanor

Så skapar du nya och bättre vanor

Enligt Wikipedia är en vana "en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som "triggas" av en särskild miljö eller känsla. Exempelvis, att gå upp på morgonen, äta frukost och klä på sig skulle kunna vara olika vanor." Om vanan däremot är negativ eller innebär problem för den som utför dem kallas de vanligtvis för ovanor.

Men varför har vi vanor? Vanor är ett sätt för oss att kunna utföras uppgifter som vi vanligtvis utför i våra liv på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt.

En vana brukar delas in i de tre följande stegen: trigger, rutin och resultat. Trigger är det som får dig att utföra vanan, det kan exempelvis vara din alarmklocka som ringer för att du skall gå upp på morgonen. Alla dina vanor har någon typ av trigger men ibland till denna vara lite otydlig. Det är inte alltid något fyskiskt som en alarmklocka. Rutinen är därefter huvuddelen av vår vana, och är själva handlingen som du utför.

Resultatet är tillsist det som du får ut från vanan, och resultatet av vanan kan vara både positivt, negativt eller neutralt. En positiv vana hade kunnat vara att gå till gymmet eller bortsta tänder, en negativ hade kunnat vara rökning och en neutral vana hade kunnat vara vilken sko du alltid tar på dig först.

Generellt sätt så vill vi alltid minimera antalet negativa vanor och maximera antalet positiva vanor, vilket du säkert förstår.

habitloop vana cykeln
Vanocykeln med trigger (cue), rutin (routine) och belöning (reward).

Hur skapas vanor?

Vanor formas genom att man utför dem. Vad än vanan är (läsa en bok innan man somnar, röka en cigarett efter att ha ätit middag, träna efter jobbet) så behöver det göras regelbundet så att beteendet skall kunna bli automatiskt. Innan beteendet är en vana behöver den planeras medvetet, vilket kräver mentalt arbete. I detta stadium har inte hjärnan etsat in rörelserna i muskelminnet, vilket däremot kommer att ske med tiden.

Det tar tid att bygga en vana, och tiden som det tar varierar efter vilken forskning med vänder sig till. Men något som verkar vara säkert är att det tar minst 21 dagar, men att det också kan ta mycket längre tid. Anledning till varför tiden det tar att bygga upp en vana beror på att komplexitet av en vana kan variera. Om en vana är enkel att utföra kommer den också vara lättare för kroppen och hjärnan att automatisera, jämfört med en svårare vana.

Hur kan vi eleminera eller ändra dåliga vanor?

Om man vill ta bort en vana eller ändra den behöver vi gå tillbaka till de tre delarna som en vana är uppbyggd av; trigger, rutin och resultat. Det är också viktigt att fråga sig själv vad är det som gör att du vill ändra vanan, eftersom du behöver ett varför och veta hur du kan ändra den. Om du få ut ett annat resultat från vanan är det huvudsakligen rutinen som du måste förändra, om du exempelvis går till gymmet men vill bli ännu mer vältränad kanske du behöver öka tiden på gymmet, lägga till någon mer övning eller träna hårdare.

Om du däremot vill ta bort en vana helt är det huvudsakligen triggern som du behöver fokusera på, det är viktigt att man gör det så enkelt som möjligt för en själv och då behöver eliminera det som triggar vanan.