Depphjärnan av Anders Hansen (sammanfattning)

Framgångspillret, 2022 cuoŋománnu 3

Boken Depphjärnan är skriven av Anders Hansen och handlar om hur vår hjärna fungerar och hur den ständigt fokuserar på att vi sk överleva. Boken tar upp viktiga ämnen såsom ångest, ensamhet och varför vi kan må så dåligt när vi har det så bra.

Jag lyssnade nyligen på boken Depphjärnan av Anders Hansen och tänkte därför att jag sammanfatta vad boken handlar om och dela med mig av mina åsikter.

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Allt fler tar antidepressiva läkemedel i dagens samhälle. Samtidigt har vi aldrig haft det så bra som vi har det idag. Det kan verka som en paradox, men den bakomliggande anledningen är något som Anders Hansen förklarar i sin bok Skärmhjärnan.

I boken menar Hansen att vår hjärna inte är utvecklad för välbefinnande, utan för överlevande och reproduktion. Mycket lite har hänt med oss ur ett evolutionärt perspektiv om man ser tillbaka 100 000 år i tiden. Vi människor är fortfarande anpassade biologiskt att leva i en tid där vi är jägare och samlare, och en tid där farorna var många fler.

Hansen förklarar även att hjärnans enda uppgift är att förhindra och förebygga fara, och att varna oss från saker såsom prasslet i gräset som hade kunnat vara ett rovdjur. En varningssignal från hjärnan kan i dessa fallen vara en obehaglig känsla eller ångest.

Hjärnan är benägen att varna onödigt många gånger eftersom det har gynnat oss evolutionärt. För din överlevnad så är det bättre för hjärnan att varna dig flera gånger för mycket så att du springer ifrån prasslet i gräset. Om det hade varit ett rovdjur hade det kunnat rädda ditt liv.

Är ensamhet lika farligt som rökning?

I boken tar Hansen upp mycket forskning om ensamhet och påstår exempelvis att det är lika farligt som rökning. Det påståendet bygger på det faktum att personer som har ett socialt nätverk och är nöjda med det, lever längre en personer som upplever ensamhet.

Hansen punkterar även att vi alla har olika sociala behov, och är definitionen för ensamhet olika för olika personer. Vissa kommer ha lättare att känna ensamhet jämfört med andra. Medan andra klarar sig utmärkt med ett litet socialt umgänge medan andra känner att de behöver mycket mer social kontakt.

Anledningen till varför ensamhet är så farligt är att vi människor är flockdjur och historiskt sätt har vi varit beroende av vårt sociala nätverk. Vår hjärna försöker därför sträva efter att vi ska befinna oss i sociala kretsar för att öka våra chanser för överlevnad.

Är motion och rörelse en mirakelmedicin?

Hansen tar också upp att motion är bra mot ångest och nedstämdhet, vilket han tidigare fokuserat på i sin bok Hjärnstark som handlar mycket om hur motion stärker din hjärna. Hansen förklarar att vår stillasittande livsstil har en stor påverkan på varför vi mår så dåligt när vi har det så bra.

Mycket forskning har gjorts på motion och depressioner, och man har sett att motion har samma resultat som antidepressiva läkemedel. Samtidigt kan träning också ge ett starkare skydd mot återfall. Orsakerna till det beror på att rörelse höjer våra naturliga signalsubstanser såsom serotonin, noradrenalin och dopamin vilket gör att vi mår bra.

Är Depphjärnan en läsvärd bok?

Depphjärnan är en väldigt aktuell och läsvärd bok. Vi har aldrig haft det så bra som vi har idag, samtidigt som andelen som tar antidepressiva läkemedel aldrig varit högre.

Genom att läsa boken Depphjärnan kan man få en bättre förståelse till de bakomliggande faktorerna som påverkar vårt välmående. Du kommer också få tipsen på vad du kan göra för att förbättra din mentala hälsa, och ur du kan förebygga mental ohälsa.

Jag lyssnade på boken på Bookbeat (annonslänk) och gillade boken Depphjärnan. Anders Hansen är väldigt bra på att förklara informativt, samtidigt som han skriver böcker som är lätta att förstå.

Jag rekommenderar dig starkt att läsa boken Depphjärnan av Anders Hansen. Det är en mycket aktuell bok i dagens samhälle.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Bookbeat: Den bästa ljudbokstjänsten

Bookbeat är den bästa och billigaste ljudbokstjänsten om du letar efter ett brett utbud av ljudböcker. Just nu får du dessutom prova på Bookbeat gratis i 30 dagar.