Våra boktips

Några av mina favoritböcker inom personlig utveckling som jag starkt rekommenderar att du också borde läsa.

boktips Atomic Habits

Atomic Habits

James Clear

En fantatisk bok för dig som vill lära dig mer om våra vanor

Handling

Boken Atomic Habits, skriven av James Clear, ger dig metoder för att på ett enkelt sätt bygga nya bra vanor och samtidigt bryta de dåliga. I boken bryter författaren ner den så kallade 'habit loop' och beskriver regler för varje steg i loopen för kunna behålla en vana eller bryta ner en. I boken diskuteras även sambandet mellan våra vanor och vår identitet och varför det därför är viktigt att vi har bra vanor.

Lär dig om

 • Att göra små förbättringar kan ge stora resultat i slutändan
 • Små förbättringar ger oftast resultat långt senare, precis som när man ändrar kursen för ett flygplan
 • Bestäm dig för vem du vill bli, och bevisa det sedan för dig själv med små wins varje dag
 • Våran omgivning (när och var) är en viktig parameter relaterat till våra vanor

Omdöme och betyg

Atomic Habits är en spännande bok som iallafall gav mig ett antal 'aha'-moments. Jag tycker också att denna boken gav mig som läsare flera bra verktyg och förmodligen till och med även mer jämfört med andra böcker som handlar om våra vanor. Så om du är intresserad av vanor och vill veta mer om hur de skapar vår vardag kan jag starkt rekommendera boken Atomic Habits.

boktips Sömngåtan

Sömngåtan

Matthew Walker

En riktig överraskande, nyttig, energisk bok.

Handling

Sömnen är livsviktig för vårt välmående och vår prestationsförmåga. Forskare har bland annat visat att en bra sömn kan förlänga våra liv, förbättra minnet och göra oss mer kreativa. Dessutom håller den dig smal och minskar sockersuget. Den skyddar till och med mot cancer, demens, minskar risken för hjärtattacker och diabetes. Minst sagt en riktig mirakelmedicin och man kan helt klart säga att sömnen är en av de viktigaste delarna av våra liv. I boken Sömngåtan författaren vad det är som händer när vi sover, vad som händer när vi inte sover och vad som gör sömnen till just den mirakelmedicin det är. En otroligt fascinerande och intressant bok som kanske till och med kan förändra hur du ser på din sömn?

Lär dig om

 • För att kunna prestera maximalt så sömnen livsviktig
 • Om man inte får tillräckligt med sömn tillkommer en rad hälsorisker

Omdöme och betyg

Jag tycker att boken Sömngåtan är en bok som alla borde läsa, sömnen är en såpass stor del av våra liv och jag anser därför att det är otroligt viktigt att förstå varför den är så viktig och vad som händer om vi inte sover. Boken Sömngåtan är helt enkelt en bok som alla borde se till att läsa! Rekommenderar starkt!

boktips Hjärnstark

Hjärnstark

Anders Hansen

Lär dig hur motion och träning stärker din hjärna

Handling

Att rörelse och träning är viktigt för din kropp har du säkert hört förut, men något du kanske inte hört är att rörelse också kan göra dig mer stresstålig, förbättra din välmående, minne och göra så att du blir mer kreativ och intelligent. Allt detta är ämnen som Anders Hansen tar upp i sin bok Hjärnstark. Boken tar upp flera samband mellan träning och våra hjärnor och hur vi bör träna och röra oss för att få det mesta av vår mentala del. I boken får du även konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.

Lär dig om

 • Hur träningen och rörelse påverkar vår hjärna
 • Konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter

Omdöme och betyg

Boken Hjärnstark passar bra för dig som vill veta mer om hur rörelse och träning kan förbättra vår hjärna, minne, välmående, kreativitet m.m. Det som även är så bra med rörelsen är att alla kan få dessa fördelarna, oavsett om du är ung eller gammal. Jag kan verkligen rekommendera denna boken!

boktips Skärmhjärnan

Skärmhjärnan

Anders Hansen

Lär dig mer om hur vår hjärna påverkas av dagens teknologi

Handling

För att vi skall prestera maximalt ett det viktigt att du själv mår bra, både fysiskt och mentalt. Samtidigt ser vi idag i samhället att den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Det får en att fråga vad detta beror på.. Forskning idag visar att det till stor del beror på att vår hjärna inte är anpassad till allt det som dagens samhälle för med sig. Alltså dagens höga tempo, stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling. Detta är precis det som boken Skärmhjärnan tar upp, alltså hur vår hjärna påverkas av vår digitala livsstil. Boken ger dig kunskap om hur vår hjärna fungerar och vad vi kan göra för att vår mänskliga hjärna skall fungera lite bättre i dagens digitala samhälle.

Lär dig om

 • Hur hjärnan påverkas av att vara ständigt uppkopplad
 • Varför vår hjärna reagerar på det sättet som den gör
 • Vad vi kan göra för att vår hjärna skall fungera bättre i dagens digitala samhälle

Omdöme och betyg

Psykiska ohälsa är något väldigt aktuellt i dagens samhälle och jag tycker verkligen att det är viktigt att förstå vad som kan orsaka den, samt vad man kan använda sig av för hjälpmedel skapa ett bättre tillstånd för sig själv och då tycker jag verkligen att boken Skärmhjärnan av Anders Hansen är en bra bok för detta! Det är en bok som alla borde läsa i dagens digitala samhälle.

boktips Outliers

Outliers

Malcolm Gladwell

Vad är det som gör högpresterande olika från 'vanligt' folk?

Handling

Varför lyckas vissa människor åstadkomma så mycket mer än andra? Detta är något som Malcolm Gladwell försöker besvara i sin bok Outliers. I boken diskuteras flera faktorer, små som stora, som anses ligga bakom framgång. Faktorernas värde beror dock på vad man själv försöker åstadkomma. Det kan exempelvis handla om en så liten faktor som när man är född på året. För kanadensiska hockeylag har man bland annat sett att majoritet av spelarna är födda i Januari, Februari eller Mars. Varför? Jo, för de har en fördel i tonåren på grund av sin ålder och storlek. Andra faktorer bakom framgång som också tas upp är saker såsom din omgivning, möjligheter från slumpen och mycket mer. Han visar också att hårt arbete och möjligheter i nästan alla fall är viktigare än intelligens.

Lär dig om

 • Lär dig många av faktorerna bakom framgång
 • Hur du kan uppnå uppfyllelse i ditt liv
 • Om vad 10 000-timmars regeln är och hur du kan använda den

Omdöme och betyg

Outliers är en bra bok för dig som vill lära dig mer om vad det är som högpresterande människor olika från 'vanligt' folk. Det som jag även gillar med just den här boken är att den är fylld med många konkreta exempel som man kan lära sig mycket av. Rekommenderas!

boktips Flow

Flow

Mihaly Csikszentmihalyi

Psykologin bakom en optimal upplevelse

Handling

Om jag skulle beskriva denna boken kort så är det en bok som utforskar lycka. Vad är det som gör oss lyckliga och hur kan vi leva ett meningsfullt liv? Detta är verkligen inga enkla frågor men jag tycker att författaren Csikszentmihalyi lägger fram en bra teori och argument hur detta kan uppnås. I boken tas flera olika principer upp, alltifrån ifrån forntida filosofier till olika religioner, såsom stoicism till buddhism. Det som håller alla dessa principer gemensamt är för ett lyckligt liv är Flow. Men vad är Flow och varför är det så viktigt? Detta är något som författaren diskuterar i boken.

Lär dig om

 • Lär dig vad Flow är och hur du kan använda det i ditt liv
 • Vilken typ av aktivitet som gör dig mer lycklig

Omdöme och betyg

Flow är en mycket intressant bok som diskuterar en mycket intressant och relevant ämne, för visst vill vi alla bli lyckliga? Jag tycker att alla bör läsa denna boken för att lära sig mer om hur man kan och bör använda Flow för att uppnå ett högre välbefinnande.

boktips Can't hurt me

Can't hurt me

David Goggins

Bemästra ditt sinne och trotsa oddsen

Handling

Goggins fick en dålig start på sitt liv, bestående av ständigt våld och besvikelser. Men hans liv tog en vändning när han en dag kom hem efter en lång dag på arbetet med skadedjurssanering. Det var ett tv-program om Navy Seals och deras extremt hårda träningsrutiner, som gjorde att han bestämde sig att han skulle bli en av dem. Det ledde i sin tur att förändrade sitt liv helt och hållet där det första var att han gick ner 50kg på tre månader eftersom han tidigare varit överviktig. Det tog sedan Goggins flera försök att ta sig igenom hela träningsprocessen för att bli en Navy Seal, men han var aldrig den som gav upp. Idag ses David Goggins som en av bästa ultra-uthållighetsidrottarna i världen och han har deltagit i flera ultramarathons. Han har dessutom världsrekordet för flest pull-ups gjorda på 24 timmar.

Lär dig om

 • Hur du kan motivera dig själv i tuffa perioder
 • Hur du kan uppnå dina mål och dina drömmar

Omdöme och betyg

Can't hurt me är riktigt bra bok som visar att om man är villig att göra jobbet, så är allt möjligt. Om du är driven person som verkligen vill utveckla dig själv tror jag att du kommer få mycket ut av den här boken.

boktips Hyperfocus

Hyperfocus

Chris Bailey

En praktisk guide för att hantera din uppmärksamhet

Handling

Boken Hyperfocus introducerar två nya koncept inom uppmärksamhet, 'Hyperfocus', vilket innebär att du endast fokuseras på en sak, och 'Scatterfocus' vilket innebär att du låter ditt sinne vandra fritt. I boken tas ett antal taktiker upp om hur du förbättra ditt fokus på flera olika sätt och på så sätt få fler salker gjort. Däremot handlar det inte bar om förbättra fokuset utan också att eliminera sånna uppgifter som är distraherande eller inte nödvändiga, för att öka din produktivitet. Boken diskuterar även en hel del vanor och om hur du kan använda dem för att maximera ditt total 'uppmärksamhets-utrymme'.

Lär dig om

 • hur du få fler säkert gjort och bli mer effektiv
 • hur vi får mer gjort genom att göra vårt arbete svårare, inte lättare

Omdöme och betyg

Hyperfocus är enligt mig en bra bok bok om du vill lära dig mer om hur du kan bli mer effektiv. Idag lever i en värld full av distraktioner vilket gör det svårt för oss att alltid kunna prestera på topp. Det är alltid så många andra saker som påverkar vår uppmärksamhet. Rekommenderas!

boktips Grit

Grit

Angela Duckworth

Om konsten att inte ge upp

Handling

Grit är ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar. Det har visat sig vara en avgörande faktor för att nå framgång både i skolan och i yrkeslivet. Grit kan dessutom utvecklas och förstärkas, både av oss själva och genom stöd från föräldrar, lärare, chefer eller vänner. Det handlar om att hitta sin passion i livet, ringa in sitt personliga skäl till att fortsätta framåt, aldrig sluta öva och att se varje misslyckande som ett tillfälle att lära. I boken delar Angela Duckworth med sig av sin banbrytande forskning inom området. Vi får följa kadetter som kämpar med de första månadernas stenhårda träning på militärhögskolan West Point, möta utsatta barn i några av New Yorks tuffaste skolor och lära oss hemligheten bakom att vinna USA:s nationella stavningstävling.

Lär dig om

 • Vad grit är och varför det är viktigt
 • Hur du själv kan förbättra din grit

Omdöme och betyg

Boken Grit är en bok som visar med tydliga exempel varför inre driv och förmågan att inte ge upp vid motgångar är så viktigt. Jag gillade boken och den är därför en stark rekommendation!

Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.