Flow av Mihaly Csikszentmihalyi (sammanfattning)

Framgångspillret, July 27, 2021

I psykologin beskrivs flow som det tillstånd som inträffar när en individ blir uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet samtidigt som den får en djupare känsla av kontroll.

Begreppet 'flow' myntades av författaren Csikszentmihalyi året 1975 efter att han ha studerat lek, kreativitet och olika konstnärers personligheter i flera år. Under sin forskning ville han förstå vad det är som gör att vissa aktiviteter kan göra oss mer motiverande än andra och dessutom ge oss mer njutning.

När vi befinner oss i flow upplever vi dessutom ofta att vi förlorar känslan för både tid och rum. Förmodligen har du någon gång upplevt detta. När vi uppnår flow blir vår hjärna koncentrerad på en enda sak, vi blir helt absorberade av det vi gör och vi tappar oftast tidsuppfattningen.

I boken tas dessutom flera olika principer upp, alltifrån forntida filosofier till olika religioner, såsom stoicism till buddhism och författaren diskuterar hur det som alla dessa olika principer har gemensamt är just flow. Csikszentmihalyi menar dessutom att flow är mycket viktigt för ett lyckligt liv, och han tar även upp vilken typ av aktiviter som kan göra dig mest lycklig med hänsyn till flow.

Jag tyckte flow var en mycket intressant bok som diskuterar ett mycket intressant och relevant ämne, för visst vill vi alla bli lyckliga? Jag tycker att alla bör läsa denna boken för att lära sig mer om hur man kan och bör använda Flow för att uppnå ett högre välbefinnande.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.