Skärmhjärnan av Anders Hansen (sammanfattning)

Framgångspillret, 2021 suoidnemánnu 27

Idag är mobiltelefoner och skärmar en stor del av våra liv. Vi använder dem till i princip allt och vi tar med dem överallt. Men hur påverkas hjärnan av att ständigt vara uppkopplad och vad kan vi göra för att vår hjärna skall fungera bättre i dagens digitala samhälle?

Dessa frågor är något som Anders Hansen diskuterar i sin bok Skärmhjärnan. Skärmhjärnan är en bok hur vi påverkas och hur vår hjärna fungerar i dagens digitala samhälle.

Är psykisk ohälsa är det nya hälsohotet?

Enligt statistik använder svenskar i genomsnitt sina smartphones 3 timmar per dag. Barn och ungdomar använder däremot dem betydligt mer och snittar på omkring 4-5 timmar. Ur ett evolutionärt perspektiv är en digitala omställningen den snabbaste förändringen under mänsklighetens historia.

Den psykiska ohälsan håller samtidigt på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Dagens forskning menar att det till stor del beror på att vår hjärna inte är anpassad för det som dagens samhälle för med sig. Det innebär dagens höga tempo, stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling.

I boken Skärmhjärnan förklarar Hansen hur vår 'urtidshjärna' hela tiden lockas tillbaka till telefonen som sugs in i olika appar och hur tiden lätt glöms bort. Exempelvis firgörs dopamin varje gång vi swipar till nästa video på Tiktok i förhoppning för att hitta något nytt och spännande. Det visar hur vår mänskliga hjärna som är flera tusen år gammal kan krocka med vår moderna livsstil.

Belöningssystemet gör att vi ständigt förväntar oss något nytt och intressant, och faktum är att mobilen nästintill har blivit vår nya drog. När vi får en notis på telefonen lockas vi direkt av att titta vad eller vem som har skickat en meddelande, och vi har svårt att släppa blicken från telefonen.

Har barn svårare att styra användandet?

I boken Skärmhjärnan förklarar Hansen att våra barn har svårare att styra sitt mobilanvändandet. Det beror på att både risktagande och belöningssystemet är inte tillräckligt utvecklad förrän i 25-30-årsåldern.

Barn kommer ha lättare på att falla för de snabba belöningarna och dopamin-kickarna som en mobiltelefon och appar ger. Det kan också förklara varför barn och ungdomar har ett högre genomsnittligt mobilanvändande på 4-5 timmar.

Mobiler och appar är också konstruerade för att få oss att spendera så lång tid som möjligt på dem, vilket kan göra det extra svårt för barn att styra över sitt användande. Flera av principerna som används av appar inom sociala medier är inspirerade av forskning från casino och spelindustrin för att kunna skapa maximalt beroendeframkallande produkter.

De som utvecklat tekniken låter inte sina barn använda den

Många av de stora tech-entreprenörerna i Silicon Valley tillåter inte sina barn att använda sociala medier och andra beroendeframkallande appar innan de blivit tillräckligt stora. Det bör även ställa dig frågan varför vi skulle tillåta våra barn att använda sociala medier.

De som utvecklat tekniken har den bästa förståelsen med vad sociala medier och andra appar gör med hjärnan. Och om de inte tillåter sina barn att använda den borde det säga dig något.

Den största anledningen till varför jag tror att de förbjuder sociala medier för sina barn är att det kan förstöra deras barndom och att det är enormt tidskrävande.

Det gör att mycket tid som hade kunnat användas för lärande, lek eller skapande istället går åt till konsumtion av sociala medier. De i Silicon Valley vill att deras barn ska bli skapare, inte de som konsumerar. Även om det inte behöva vara något fel med att endast vara en konsument.

Kan mobiltelefonen ses som en drog?

Även om mobiltelefonen kan användas på ett destruktivt sätt, så borde man inte se den som en drog. Mycket beror på vilket i innehåll du konsumerar och hur du gör det. Om du använder din telefon rätt kan du använda den för att bli smartare, och det finns mängder med användbara appar såsom Duolingo, Brilliant, Habitica och så vidare.

Om man däremot upplever att man spenderar för mycket tid på sin telefon, eller att man anser att det inte tillför med något syfte bör man försöka förändra det. Alla kan troligtvis gynnas av att minska sin tid på sociala medier, samtidigt kan sociala medier och vara en möjlighet att generera inkomster och skapa kontakter. Mycket beror på hur man använder tekniken.

Är Skärmhjärnan en läsvärd bok?

Idag är mobiltelefoner och skärmar en stor del i vår vardag och de kan påverka våra hjärnor och vår psykiska hälsa. Jag själv tycker verkligen att det är viktigt att förstå hur detta fungerar, samt vad man kan använda sig av för hjälpmedel för att skapa bättre digitala vanor för sig själv.

Jag tycker att boken Skärmhjärnan av Anders Hansen är en bra bok för detta! Det är en bok som alla borde läsa i dagens digitala samhälle och kan hjälpa dig att förstå hur mobilen påverkar dig.

Samtidigt är inte allt svart och vitt, och det är viktigt att vara medveten om att man kan använda både mobilen och sociala medier på ett produktivt och givande sätt. Mycket beror på vilket förhållningssätt man här och hur man använder dem.

Om du vill lyssna på Skärmhjärnan som ljudbok så finns den att lyssna på Bookbeat (annonslänk) vilket är min favorittjänst för ljudböcker.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Bookbeat: Den bästa ljudbokstjänsten

Bookbeat är den bästa och billigaste ljudbokstjänsten om du letar efter ett brett utbud av ljudböcker. Just nu får du dessutom prova på Bookbeat gratis i 30 dagar.