Skärmhjärnan av Anders Hansen (sammanfattning)

Framgångspillret, July 27, 2021

Idag är mobiltelefoner och skärmar en stor del av våra liv. Vi använder dem till i princip allt och vi tar dessutom med dem var en vi går. Men hur påverkas egentligen hjärnan av att ständigt vara uppkopplad? Och vad kan vi göra för att vår hjärna skall fungera bättre i dagens digitala samhälle? Det är något som Anders Hansen diskuterar i sin bok Skärmhjärnan.

Enligt statistik använder vi svenskar i genomsnitt vår smartphone omkring 3 timmar per dag, men för barn och ungdomar ligger det kring 4-5 timmar. Detta sägs också vara den snabbaste omläggningen i ett beteende som skett under mänsklighetens historia.

Något som vi ser idag är att den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Det får en att fråga vad detta beror på.. Forskning idag visar att det till stor del beror på att vår hjärna inte är anpassad till allt det som dagens samhälle för med sig. Alltså dagens höga tempo, stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling. Detta är precis det som boken Skärmhjärnan tar upp, alltså hur vår hjärna påverkas av vår digitala livsstil.

Hansen förklarar även hur vår 'urtidshjärna' hela tiden lockas tillbaka till telefonen som sugs in i olika appar och hur tiden lätt glöms bort. Något som till stor del beror på dopamin som frigörs varje gång vi swipar till nästa video på tiktok i förhoppning för att hitta något nytt och spännande. Det är också belöningssystem som lätt gör våra mobiltelefoner och digital teknik eftersom vi ständigt förväntar oss något nytt och intressant, och faktum är att mobilen nästintill har blivit vår nya drog. Något som jag också tyckte var intressant var hur Hansen förklarade varför barn har svårare att styra sitt mobilanvändandet, något som beror på att både risktagande och belöning är inte tillräckligt utvecklad förrän kring 25-årsåldern. Därav kommer barn och unga ha lättare på att falla för de snabba belöningarna och dopamin-kickarna som en mobiltelefon kan ge oss.

Mobiltelefoner och andra skärmar är idag en stor del i vår vardag och något som dessutom kan påverka våra hjärnor och vår psykiska hälsa. Jag själv tycker verkligen att det är viktigt att förstå hur detta fungerar, samt vad man kan använda sig av för hjälpmedel skapa ett bättre tillstånd för sig själv och då tycker jag verkligen att boken Skärmhjärnan av Anders Hansen är en bra bok för detta! Det är en bok som alla borde läsa i dagens digitala samhälle.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.