Sömngåtan av Matthew Walker (sammanfattning)

Framgångspillret, July 27, 2021

Sömn är livsviktigt för vår prestationsförmåga och flera forskare tror även att bristen på sömn kan vara en av anledningarna till många av de hälsoproblem som vi idag ser i samhället. Det handlar om allt ifrån fetma till att antidepressiva läkemedel ökar. Men vad händer egentligen när vi sover och vad händer om vi inte sover tillräckligt? Det är något som författaren Matthew Walker diskuterar i sin bok Sömngåtan.

Vad händer när vi sover?

Sömn behövs för att vår kropp och vår hjärna skall få den återhämtning den behöver och få chansen att bearbeta intryck. Under sömnen får kroppen chansen att varva ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner. Andetagen blir dessutom färre och musklerna slappnar av. I vissa delar av hjärnan minskar också aktiviteten, samtidigt som hjärnan berbetar dagens intryck och lagrar nya minnen och kunskap som du utsatts för under dagen.

Sömn är som en mirakelmedicin

Forskare har bland annat visat att en bra sömn kan förlänga våra liv, förbättra minnet och göra oss mer kreativa. Dessutom håller den dig smal och minskar sockersuget. Den skyddar till och med mot cancer, demens, minskar risken för hjärtattacker och diabetes. Minst sagt en riktig mirakelmedicin och man kan helt klart säga att sömnen är en av de viktigaste delarna av våra liv. I boken Sömngåtan författaren vad det är som händer när vi sover, vad som händer när vi inte sover och vad som gör sömnen till just den mirakelmedicin det är. En otroligt fascinerande och intressant bok som kanske till och med kan förändra hur du ser på din sömn?

Sömnen är en mycket stor del av våra liv och jag anser därför att det är otroligt viktigt att förstå varför den är så viktig och vad som händer om vi inte sover. Boken Sömngåtan är helt enkelt en bok som alla borde se till att läsa! Rekommenderar starkt!

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.