Instagram

Så tjänar du pengar på Instagram (2022)

På Instagram kan man tjäna pengar på sponsrade inlägg från olika företag, affiliatemarknadsföringc eller genom att sälja olika produkter och tjänster. Du kan exempelvis utveckla en egen produkt som du sedan säljer till ditt sociala nätverk.

Hur mycket kan man tjäna på Instagram? Andelen som man kan tjäna beror på flera faktorer. Exempelvis vilken nisch du befinner dig i, hur många följare du har och hur aktiv du är på sociala medier. Nischen du befinner dig i kommer exempelvis påverka vilka samarbeten som du kan ha med olika företag. Du kan exempelvis jämföra ett träningskonto med ett konto om blommor. Träningsområdet är mycket större vilket gör att du kommer ha fler tänkbara samarbeten om vi jämför de två.

Dina potentiella inkomster beror också på hur många följare du har. Om du har fler följare kommer du kunna ta mer betalt av ett sponsrat inlägg vilket gör att du kommer kunna tjäna mer. Fler följare gör dessutom att du kan generera mer pengar på de andra inkomstkällorna. När du når ut till fler kommer du kunna sälja mer av dina egna produkter och om du använder dig av affilatelänkar kommer du också nå ut till fler potentiella kunder.

Det som däremot är viktigast är hur aktiva dina följare är gentemot ditt konto, för om du inte har aktiva följare som gillar och kommenterar på dina bilder kommer det vara svårt att få samarbeten. Antalet aktiva följare är därför viktigare än följarantalet som det står på ditt konto.

Hur kan man tjäna pengar på Instagram?

Det finns flera sätt som du kan tjäna pengar på Instagram. Du kan tjäna pengar med sponsrade samarbeten med företag, använda dig av affilatelänkar och sälja produkter och tjänster. Dessa tre sätten kommer jag gå igenom mer nedan.

Sponsrade samarbeten

För sponsrade samarbeten så tjänar du pengar genom att samarbete med olika företag eller andra kreatörer. Du får då en inkomst genom att rekommendera företaget tjänster eller produkter. När du har ett stort konto på Instagram är det vanligt att företagen själva hör av sig till dig för att fråga om ett samarbete, men du kan också kontakta företagen och fråga om de är intresserade.

Hur mycket du kan tjäna på ett sponsrat samarbete beror på hur många följare du har och speciellt hur många användare som ser dina inlägg, för det är det som företagen är intresserade av. De vill veta hur många de kommer att nå ut till med ett sponsrat inlägg. Men hur mycket skall man ta betalt för ett inlägg?

En utgångspunkt är att ta 300-700 CPM, där CPM betyder antalet kronor per tusen personer/visningar. Säg exempelvis att du har 7000 följare, då kan du ta betalt nånstans mellan 2100-4900 kronor. Faktorer som också spelar in hur mycket du tar betalt är arbetstiden på inlägget, ditt varumärkes styrka och din målgrupp.

När du tar betalt från ett samarbete skall du alltid lägga till moms (vilket är 25% för de flesta tjänster som influenser erbjuder). Om du inte har ett eget företag när du skall fakturera kunden kan du använda dig en egenanställningstjänst såsom Cool Company för att fakturera. Däremot rekommenderar jag att starta eget företag eller en enskild firma.

Affilatelänkar

För affilatelänkar så använder du dig av något som kallas för affiliatemarknadsföring. Då tjänar du pengar genom att rekommendera olika produkter och tjänster. Något som är viktigt på att tänka på när du använder dig av denna inkomstkällan är att endast rekommendera produkter som du själv gillar eller använder. Detta är viktigt på grund av tilliten som du byggt med dina följare.

Om du rekommenderar produkter som har en bristande kvalité finns det en risk att du kommer tappa deras tillit och kanske förlorar du dem också som följare. En låg tillit kan också leda till att de inte heller kommer att köpa produkterna vilket gör att du inte tjänar några pengar.

Sälja produkter och tjänster

Om du har mycket kunskap inom din nisch eller område som du publicerar inlägg kring så kan du också sälja produkter och tjänster. Detta kan exempelvis vara en E-bok om något eller en kurs där dina följare kan lära sig mer. Att sälja produkter och tjänster kan vara ett effektivt sätt att tjäna extra pengar, men nackdelen är att det kan ta tid att ta fram produkten eller tjänsten.

Nackdelar och fördelar med Instagram

Nackdelen med att tjäna pengar på Instagram är att det kan ta mycket lång tid att bygga upp ett konto med ett stort antal följare. Jag startade mitt konto 2018 vilket är tre år sedan. Idag, tre år senare har mitt instagramkonto Framgångspillret över 15.000 följare. Idag tjänar jag dessutom en lite passiv inkomst från mitt instagramkonto.

En annan nackdel med Instagram också att det kan vara svårt att flytta många av dina följare till ett annat medium, vilket ofta är något som man vill göra senare. Detta är också anledning till varför jag också valt att starta upp en blogg för att kunna bidra med mer innehåll till mina följare.

När du byggt upp ett större Instagramkonto kan det däremot fungera som en passiv inkomst där du inte behöver göra så mycket jobb föra att tjäna lite extra pengar, vilket är en stor fördel. Du behöver däremot lägga ut inlägg kontinuerligt för att att se något resultat men det behöver ändå inte vara så tidskrävande senare.