Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

blogga

Tjäna pengar på Youtube (Komplett Guide)

En youtubekanal kan vara ett bra sätt att bygga upp en extra inkomst eller till och med försörja dig på heltid om du lägger ner arbete på det. Men hur tjänar man pengar på YouTube?

I den här artikeln ska vi utforska några metoder för att tjäna pengar på YouTube under 2022 och framåt.

Hur tjänar du pengar på en Youtubekanal?

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på en youtubekanal. Den vanligaste metoden är via Google Adsense, som gör det möjligt för youtubers att tjäna pengar på annonser som placeras i deras videor.

Ett annat sätt att tjäna pengar på YouTube är genom sponsring eller produktplaceringar. Detta innebär att företag betalar dig för att marknadsföra deras produkter eller tjänster i dina videor.

Du kan också rekommendera andras produkter och tjänster genom affiliatemarknadsföring, vilket är när du får en provision för varje försäljning som du genererar.

Slutligen tjänar vissa människor pengar på YouTube genom att sälja varor som är relaterade till deras kanal, t.ex. t-shirts, muggar eller andra märkesvaror.

Nedan går vi igenom dessa olika metoderna lite mer ingående.

1. Google Adsense

Google Adsense är det vanligaste sättet att tjäna pengar på YouTube. Adsense är ett program som drivs av Google och som gör det möjligt för ägare av webbplatser och YouTube-kanaler att placera annonser i sitt innehåll. När någon ser en av annonserna eller klickar på den tjänar du som ägare pengar från annonsören.

Hur mycket som går att tjäna via Google Adsense kan variera en hel del beroende på vilken land du befinner dig i, vilken typ av annonser som visas, hur många som tittar på dina videor och så vidare.

Det finns också en del specifika nischer som youtubers vanligtvis tjänar väldigt bra på, såsom finans, resor och teknik.

Om du vill tjäna pengar via Google Adsense behöver du däremot först ha 1000 prenumeranter och 4000 klocktimmar under de senaste 12 månaderna. Först då kan du ansöka om att få delta i programmet.

2. Sponsring och produktplaceringar

Sponsring och produktplaceringar är ett annat sätt att tjäna pengar på YouTube. Det är när företag betalar dig för att marknadsföra deras produkter eller tjänster i dina videor.

Detta kan göras på flera olika sätt, till exempel genom att muntligt nämna produkten, visa upp den i videon eller bara ha den synlig i bakgrunden.

Hur mycket du kan tjäna på sponsring och produktplacering varierar beroende på publikens storlek, vilken typ av företag det är och hur stor deras budget är. Vissa företag kan vara villiga att betala tusentals kronor för ett enda omnämnande, medan andra kanske bara erbjuder några hundra.

Det är också värt att notera att vissa företag kan vilja ha exklusiva rättigheter till din kanal, vilket innebär att du inte kan marknadsföra andra produkter från konkurrerande företag.

3. Affiliate-marknadsföring

Affiliate-marknadsföring innebär att du rekommenderar produkter eller tjänster och sedan får en provision för varje försäljning som du genererar.

Detta görs vanligtvis genom att inkludera en länk till produkten i din videobeskrivning, som tittarna kan klicka på om de är intresserade av att köpa den.

Hur mycket du tjänar på affiliatemarknadsföring varierar beroende på vilken produkt du marknadsför, hur många som köper den och hur många som köper den genom din länk.

Om du vill börja tjäna pengar genom affilatemarknadsföring kan du registrera dig Adrecord vilket är ett av Sveriges största affiliatenätverk.

4. Försäljning av varor

Att sälja varor är ett annat sätt att tjäna pengar på YouTube. Det kan vara allt från t-shirts och muggar till telefonfodral och hoodies.

Det bästa sättet att sälja varor är att skapa en design som är relaterad till din kanal eller dina videor. Du kan sedan använda en plattform som Teespring eller Spreadshirt för att skapa och sälja dina produkter.

Hur mycket du tjänar på att sälja varor beror på hur populär din kanal är, hur mycket du säljer varje artikel för och hur många artiklar du säljer.

Nackdelen med detta sättet är också att du vanligtvis behöver rätt så många prenumeranter, som samtidigt också ska vilja köpa det som du köper.

5. Patreon

Patreon är en plattform som gör det möjligt för människor att stödja skapare med månatliga donationer. Detta kan vara detta görs antingen genom att lämna sina kreditkortsuppgifter eller sitt PayPal-konto.

Hur mycket du kan tjäna genom Patreon varierar beroende på hur många som donerar och hur mycket de donerar varje månad.

För att börja ta emot donationer från Patreon måste du först skapa ett konto och sedan skapa en sida för din kanal. Du kan sedan dela länken till din Patreon-sida med dina tittare.

Nackdelen med den här metoden är att det kan ta lång tid att bygga upp tillräckligt många anhängare för att få en anständig inkomst.

Vad behöver du för att tjäna pengar på YouTube?

För att kunna tjäna pengar på YouTube måste du vanligtvis ha en hel del tittare och prenumeranter. Det beror på att de flesta sätt att tjäna pengar på YouTube bygger på reklam eller produktförsäljning.

Ju fler tittare du har, desto större är sannolikheten att folk klickar på annonserna eller köper de produkter du säljer, och desto mer pengar kommer du då kunna tänka.

För att kunna locka de visningar och prenumeranter innebär detta också att du vanligtvis behöver att göra högkvalitativa videor som är intressanta och underhållande.

Hur mycket kan man tjäna på Youtube?

Hur mycket pengar du tjänar på YouTube beror på ett antal faktorer, till exempel hur stor din publik är, hur långa dina videos är, vilka inkomstkällor du använder och vilket nisch du värkar i.

I allmänhet tjänar YouTubers med större publik mer pengar än de med mindre publik. Detta beror på att de har fler personer som är villiga att titta på annonser eller köpa produkter.

Det är dock också värt att notera att vissa länder betalar högre reklampriser än andra. I Sverige går det också att tjäna en hel del på Youtube eftersom det finns många annonsörer som är villiga att betala bra betalt för reklam.

För att ge någon uppskattning om hur mycket man kan tjäna på youtube så brukar det ligga någonstans runt 50-150 kronor per 1000 visningar.

Detta innebär att om du skulle ha 100 000 visningar i månaden kan du tjäna mellan 5000-15000 SEK.

Detta är förstås bara en grov uppskattning och det finns många andra faktorer som spelar in, till exempel antalet annonser som visas, längden på videorna, vilken nisch du befinner dig i och så vidare.

Hur bygger man upp en stor Youtubekanal?

Om du funderar på att bygga upp en Youtubekanal så behöver du se till att du skapar högkvalitativa videor som är intressanta och underhållande.

Du måste också se till att du regelbundet laddar upp nya videor, eftersom det är det som gör att din publik kommer tillbaka för mer.

Du behöver också lära dig vad som funkar och vad som inte funkar på YouTube och vad som ger många visningar. Detta är något som vanligtvis tar lång tid att lära sig, men ett tips kan vara att försöka följa trender från större youtubers som du ser upp till.

Du måste också se till att du marknadsför din kanal på rätt sätt. Det kan du göra genom att marknadsföra dina videor på sociala medier och andra webbplatser. Detta kan vara till hjälp i början, men ärligt talet är det bäst att fokusera på att endast skapa fler videos.

Slutligen måste du se till att du interagerar med din publik och gör dig tillgänglig för dem. Det innebär att du måste svara på kommentarer, gilla och kommentera andras videor och helt enkelt vara aktiv i YouTube-communityt.

Detta var en kort guide om hur man kan börja tjäna pengar på YouTube. Om du vill lära dig mer om hur man kan tjäna extra pengar kan du ta en titt på på andra möjliga inkomstkällor.