Målsättning

Hur du sätter och uppnår dina mål. Lär dig varför du borde sätta mål och hur du kan bygga upp vanor för att uppnå dem.

Innehåll


Steg 1.
Varför sätta mål?
Steg 2.
Hur sätter du mål?

Varför skall du sätta mål?

Många människor i dag går nästan i sömnen genom sina liv. Även om de arbetar hårt, känner de att de inte får ut tillräckligt av livet. Anledning till detta är att det inte har en klar väg till vart de vill ta sig i livet och vad de vill uppnå.

Som Bill Copeland säger, "when you don’t set goals, you can spend your whole life running up and down and not achieve anything." Och jag skulle inte kunna säga det bättre själv, om du inte har dina egna mål i livet kommer du hjälpa någon annan att uppfyllas deras mål. Om du tycker att detta är okej kan du sluta läsa nu, men om du däremot strävar efter något mer i livet kan du fortsätta läsa.

Var vill du vara om 1 år? 3 år? 5 år? Detta är bra frågor att ställa sig själv och de bör vara grunden till de målen som du sätter för dig själv. Baserat på var du vill om 1 år, 3 år eller 5 år kan du sätta upp en handlingsplan om hur du skall kunna ta dig dit, och detta är precis det som mål handlar om. De skall ge dig en riktning till dit som du vill ta dig.

Skapa ett laserfokus

Mål ger dig ett fokus. Medan ett syfte ger dig en mer generell riktning, så ger dig mål ett större fokus på vad som du behöver lägga ner din tid och energi på. Tänk på din energi det du lägger in och resultatet som det som du får ut. När du sedan sätter ett mål ger detta något att sikta din energi på för att skapa det största resultatet.

Säg till exempel att ditt mål är att nå 1 miljon kronor, för att uppnå detta målet är det därefter viktigt att du prioriterar och identifierar nyckelsteg för att ta dig till det målet. Det kan vara starta upp ett sparande, börja jobba extra vid möjlighet eller försöka skapa extrainkomster på andra sätt. Det kan också handla om att ta bort några av de saker som du gör nu och byta ut dem mot mer ekonomiska vanor, såsom att börja ta med dig matlåda till jobbet. Det finns många sätt att maximera din omgivning för att skapa de största resultaten.

Motivera dig själv

När du sätter mål som du brinner för kommer dina mål ge dig något att sträva efter och motivera dig. Dina mål skall påminna dig om de saker du älskar, och förflytta ditt fokus bort från motgångar, samt fungerande som en länk till dina innersta drömmar. Henry Ford har ett bra citat, "Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal." Alltså när du känner dig lite låg eller negativ, så beror det ofta på att inte har något att se fram emot. Men våra mål kan fungerande som det att sträva efter och kunna hjälpa oss att ta oss ur stormen.

Bygg dina vanor

Vi bygger först våra vanor och därefter bygga våra vanor oss. Att bygga små vanor handlar mycket om att göra små förbättringar som get stora resultat långt senare, det kan jämföras lite när man ändrar kursen på ett flygplan. Kort därefter har förändringen inte märkbar, men långt senare kommer man nå en helt annan destination. Vanor handlar mycket om att man ser till att man gör de uppgifterna som du behöver vara för att långt senare kunna uppnå ditt mål. Det kan handla om att gå till gymmet minst 5 gånger per vecka, månadspara varje månad eller läsa 30 sidor i en bok varje dag. Kom ihåg att den verkliga förändringen inte kommer komma direkt utan från den sammansatta effekten av många små val.

Var långsiktig

Många människor överestimerar var de kan göra under ett år, men underestimerar var de kan göra över 10 år. Genom att utvecklas lite varje dag kan man ta sig otroligt långt i längden om man lägger ner arbetet bakom. Ge inte upp och var långsiktig med dina mål, ibland kan det ta lite längre tid än vad du förväntat dig men resultatet brukar vara värt det. Kom alltid ihåg att det finns miljoner saker du kan åstadkomma, upplevelser du kan få och människor du kan stöta på. Möjligheterna du åstakomma är oändliga. Vad skulle hända om du kunde göra precis det du ville? Vad drömmer du om? Vad vill du se, och vilka upplevelser vill du uppleva?