Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det för sent att köpa Bitcoin? (2022)

Framgångspillret, 29 mars 2022

Under de senaste åren, sedan Bitcoins första transaktion året 2010, så har Bitcoin växt mycket i värde. Flera gånger har det sket stora nedgångar i Bitcoin-priset, men samtidigt har priset lyckats hämta sig varje gång. Det är däremot svårt att veta hur länge till trenden kommer att fortsätta.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är den största kryptovalutan och kan ses som ett betalningsmedel som fungerar över hela världen.

Bitcoin är en kryptovaluta som bygger på blockkedjeteknik, vilket kan jämföras med en lång kedja av sammanlänkade block som innehåller tidigare transaktioner. När en nod, såsom en dator, ska lagra en ny transaktion i ett block behöver noden först lösa ett beräkningsproblem för att validera transaktionen.

Första gången någon hörde talas om Bitcoin var 2008 på en mejllista om kryptografi. Mejlet skrevs av en person som kallade sig för Satoshi Nakamoto, vilket är en pseudonymen och det är än idag okänt vem Nakamoto egentligen är.

Vilka problem löser Bitcoin?

För en normal svensk kan det vara svårt att förstå vilka problem Bitcoin egentligen löser, eftersom vi redan har ett fungerande bank- och finanssystem. Det ser däremot inte likadant ut i alla länder, och där kan Bitcoin lösa flera problem.

Man kan sammanfatta problemen som Bitcoin löser som:

  • Bitcoin underlättar transaktioner mellan olika länder
  • Inflationsskydd (det finns en begränsad mängd Bitcoins)
  • Förfalskning och bedrägeri (vilket är vanligt i många bank-/statsfinansieringssystem)
  • Transparens med integritet

Som du ser löser Bitcoin flera problem i om man ser världens finanssystem som en helhet. Det finns däremot även vissa nackdelar och begränsningar med Bitcoin.

Vilka begränsningar har Bitcoin?

En nackdel med Bitcoin är att om du skulle tappa bort åtkomsten till dina Bitcoins, så kommer det att vara förlorade. Om exempelvis du hade haft en hårdvaruplånbok och ditt hus brunnit ner, kommer du att förlora alla dina Bitcoins.

På grund av detta innebär det ett stort eget ansvar att äga kryptovalutor såsom Bitcoin. Att förstå Bitcoin och andra kryptovalutor tar dessutom tid, vilket kan göra det svårt för många att äga bitcoin.

Värdet på Bitcoin fluktuerar även mycket idag, vilket gör att det inte är speciellt fördelaktigt att exempelvis få sin lön eller att ha alla sina tillgångar i bitcoin.

Eftersom det inte finns någon central myndighet som styr Bitcoin kan ingen garantera värdet på kryptovalutan. Om en stor grupp handlare bestämmer sig för att sälja mycket Bitcoins, kan dess värdering komma att minska kraftigt, vilket kommer att skada användare som har en stor mängd investerat i Bitcoin.

Är det läge att köpa Bitcoin under 2022?

Beroende på din tidshorisont kan det både vara försent och tidigt att köpa på sig Bitcoin. Bitcoin är ett tillgångslag som fluktuerar mycket i pris och därför bör man inte äga Bitcoin på kort sikt, eftersom risken är hög. På längre sikt kan det däremot vara läge att köpa Bitcoin.

Det finns dock inget självklart svar när det är läge att köpa Bitcoin. Det finns dem som tror att Bitcoin kommer gå ner till noll i värde, men sedan finns det dem som tror att Bitcoin fortfarande har flera hundra procent kvar att hämta. Sanningen är att ingen vet om det är läge att köpa Bitcoin under 2022.

Hur många äger kryptovalutor i Sverige idag?

Av 100 frågade svenskar var det 7 stycken som hade investerat i kryptovalutor, antingen direkt eller via olika certifikat, i början av året 2022. Bland dessa tillfrågade ägde de framförallt Bitcoin och Ethereum.

Hur länge kommer Bitcoin att gå upp?

Det går inte att säga hur länge värdet på Bitcoin kommer att gå upp, men teoretiskt sätt kan värdet på Bitcoin att gå upp för alltid.

För Bitcoin är antalet begränsat till 21 miljoner, och det kan över tiden orsaka deflation, vilket kan leda till att bitcoin kommer att bli värd mer och mer när det totala antalet Bitcoins maxar ut. På så sätt kan man säga att Bitcoin är ett system som är utformat för att belöna alla tidiga användare.

Teoretiskt sätt kan priset på Bitcoin gå upp i oändlighet och det finns inget maxtak på hur mycket en Bitcoin kan värderas till.

bitcoin

Vad är det som talar för Bitcoin som valuta?

Det finns mycket som talar för Bitcoin som valuta och tillgång framöver. Fler länder börjar använda Bitcoin som betalningsmedel, och allt fler börjar acceptera Bitcoin som tillgångsslag. Företag såsom Paypal börjar också göra det möjligt för sina kunder att betala med Bitcoin.

Det är också fortfarande tidigt att investera i Bitcoin, vilket man exempelvis kan se på antalet svenskar som äger Bitcoin. Om fler personer väljer att köpa Bitcoin, kan det leda till fortsatt uppgång.

Många fonder och ETFer har även börjat att investera i kryptovalutor. Samtidigt väljer flera företag såsom Tesla och Square att ha stora delar av sin kassa i bitcoin som ett tillgångsslag.

Något som talar för att kryptovalutor och Bitcoin i framtiden är att många av de största entreprenörerna lockas till kryptobranschen. Det gör det kan bli lite till en självuppfyllande profetia om all talang går dit, samtidigt som mycket pengar investeras.

Kommer Bitcoin att bli en världsvaluta?

Även om det finns mycket som talar för Bitcoin är det osannolikt att Bitcoin kommer att bli en ny världsvaluta som alla använder. Många länder har fungerande bank- och finanssystem, och det finns ingen större mening för dem att gå över helt till att använda Bitcoin som betalningsmedel.

För många länder med icke-fungerande finanssystem finns det skäl att använda Bitcoin som en valuta. Flera länder i Sydamerika såsom Argentina och Venezuela har exempelvis extrem inflation och de hade gynnats mycket av att använda Bitcoin.

För betalningar mellan olika länder är Bitcoin även väldigt fördelaktigt, eftersom du inte behöver växla mellan några valutor. Det gör att det bland annat blir mycket enklare att betala anställda utomlands om man driver företag.

Om du vill köpa Bitcoin så går detta att göra genom den svenska tjänsten Trijo där du enkelt kan skapa ett konto med BankID och köpa din första kryptovaluta.

Observera! Inget i artikeln ska ses som en rekommendation! Även om Bitcoin kan ha stor potential innebär det en stor risk att investera i kryptovalutor.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!