30 bästa sätten att tjäna pengar på nätet

Framgångspillret, 31 juli 2022

Nuförtiden lever vi i en digital värld och det har också medfört sig flera nya sätt som man kan tjäna pengar på online via exempelvis sociala medier, bloggar eller genom att utveckla appar och hemsidor.

Potentialen är enorm och nedan delar jag med mig 30 sätt på hur du kan börja tjäna dina första pengar på nätet.

1. Instagram

Instagram är idag en av de största sociala medier plattformarna med med över 500 miljoner användare, och något som du kanske inte visste är att det går att tjäna pengar på Instagram.

Det vanligaste sättet att tjäna pengar via Instagram är genom sponsrade inlägg där du får betalt för att marknadsföra ett varumärke eller en produkt på din sida. För att få den här typen av erbjudanden måste du ha en stor och engagerad följarskara, och det underlättar om ditt konto är inriktat på en viss nisch.

Ett annat sätt att tjäna pengar på Instagram är genom att använda sig av affiliatemarknadsföring och marknadsföra produkter helt själv. Affiliatemarknadsföring innebär att du marknadsför en produkt och får en provision för varje försäljning som du gör.

Läs mer: Hur tjänar man pengar på Instagram?

2. Blogga

Det kanske mest populära sättet att skapa sig en passiv inkomst på nätet är genom att använda sig av bloggar och hemsidor. Du kan skapa en blogg om vilket ämne som helst som intresserar dig och sedan börja skriva artiklar om ämnet.

Det finns dessutom flera olika sätt att tjäna pengar på en blogg. Du kan göra det genom annonsering, sponsorinlägg, affiliatemarknadsföring, försäljning av digitala produkter eller försäljning av länkar.

Jag själv gillar bloggar som inkomstkälla eftersom det är ett utmärkt sätt att dela med sig av kunskap till världen samtidigt tjäna pengar på det.

Läs mer: Hur tjänar man pengar på bloggar?

3. YouTube

En annan väldigt vanlig inkomstkälla online är genom att använda sig av Youtube. Du kan skapa videor om vilket ämne som helst och sedan ladda upp dem på YouTube.

Att tjäna pengar på din YouTube-kanal innebär vanligtvis att du aktiverar annonser på din Youtubekanal, men du kan också tjäna pengar genom samarbeten och affiliatemarknadsföring.

En youtubekanal går även utmärkt att kombinera tillsammans med en blogg eftersom de kompletterar varandra väldigt bra.

Läs mer: Hur tjänar man pengar på Youtube?

4. Försäljning av online-kurser

Om du har stora kunskaper inom ett speciellt område så kan du skapa en onlinekurs om ämnet och sedan sälja den.

Om du vill göra det enkelt finns det även plattformar som du kan göra detta på såsom SkillShare.

Det går att tjäna en hel del pengar på att sälja kurser, men om du ska göra det är det viktigt att du har stora kunskaper inom ett ämne och kan presentera det på ett bra sätt.

5. Dropshipping

Dropshipping innebär att du säljer produkter utan att ha dem i lager. När en kund köper en produkt av dig beställer du den från leverantören och skickar den direkt till kunden. Detta kan göras med produkter som kläder, smycken och till och med elektronik.

Dropshipping är ett utmärkt sätt att börja tjäna pengar på nätet eftersom du inte behöver köpa in produkter.

Den stora nackdelen med dropshipping är dock att leveranstiden till kund tenderar att bli rätt så lång vilket kan leda till missnöjda kunder.

6. Skapa och sälja e-böcker

Om du har ett intresse du brinner otroligt för eller har en stor kunskap i något kanske en E-bok är något för dig. Idag är det otroligt enkelt att publicera sina böcker på nätet på exempelvis Amazon.

Om du inte vill skriva boken själv kan man också anlita en spökskrivare vilket är en person som skriver boken åt dig, du kan därefter redigera boken lite och därefter publicera den. Om du får en lyckad E-bok kan det vara ett enkelt sätt för lite passiva inkomster.

7. Affiliate-marknadsföring

Affiliatemarknadsföring är en metod som går att använda på många olika plattformar som bloggar, YouTube och till och med Instagram. Det innebär att du marknadsför andras produkter eller tjänster och får en provision för varje försäljning du gör.

Detta är ett utmärkt sätt att tjäna pengar eftersom du inte behöver skapa något själv, utan bara marknadsföra någon annans produkt.

8. Bygg plugin för Wordpress

Om du har kunskaper inom programmering så kan du själv utveckla och sälja Wordpress-plugin för att lösa olika typer av problem. Det finns till exempel plugins som kan hjälpa dig att förbättra webbplatsens hastighet, säkerhet och till och med design.

Detta är ett utmärkt sätt att tjäna pengar eftersom du kan utveckla något en gång som du sedan sälja flera gånger.

Om du däremot inte har någon tidigare erfarenhet av att utvekla hemsidor är det nog bäst att välja något annan från listan.

9. Tiktok

Tiktok är en av de nyare plattformarna på sociala medier och den har snabbt ökat i popularitet. Det är en fantastisk plattform för kreativt innehåll, och du kan också tjäna pengar på Tiktok genom sponsrade inlägg eller använda det som en lead-generator för dina andra sidoprojekt .

Läs mer: Hur tjänar man pengar på Tiktok?

10. Arbeta som privatlärare

Om du är student så kan du skaffa dig ett extrajobb som privatlärare för att tjäna lite extra pengar.

Det finns många olika sätt att arbeta som handledare, du kan göra det online via plattformar som Discord eller till och med offline i ditt närområde.

11. Investera i aktier eller fonder

Investeringar är ett av de bästa sätten att börja sätta sina pengar i arbete. Du kan börja med en relativt liten summa pengar som du sedan kan växa med åren.

Det är dock viktigt att komma ihåg att investeringar både kan stiga och sjunka i värde, så du bör endast investera pengar som du har råd att förlora.

12. Bli en frilansare

På grund av internet är det idag väldigt enkelt att börja arbeta som frilansare och exempelvis skriva texter, eller designa grafik för andra personer och företag.

Det enklaste sättet att komma igång är genom sidor såsom Fiverr och Upwork. Här kan du skapa en profil och börja erbjuda dina tjänster.

13. Skapa och förvalta en Facebook-sida

Många kanske inte tänker på att det går att tjäna pengar på en Facebook-sida, men det går faktiskt om man lyckas bygga upp en stor.

Du kan exempelvis sälja produkter via din sida eller använda dig av affiliatemarknadsföring för att rekommendera andras produkter. Du kan också tjäna pengar genom att förvalta en sida åt ett företag som kanske behöver hjälp med att deras sociala medier.

14. Vara en virtuell assistent

Att arbeta som en virtuell assistent kan vara ett bra sätt att tjäna pengar online, och det lämpar sig bra till personer som är organiserade och har en god social kompetens.

En virtuell assistent hjälper vanligtvis till med uppgifter såsom kundtjänst, hantering av sociala medier, boka möten och svara på mail.

För att börja arbeta som virtuell assistent kan du höra av dig till personer som du ser upp till på sociala medier för att se om de behöver hjälp.

15. Sälj dina foton på nätet

Om du gillar att vara ute och ta kort så kan du sedan försöka sälja din bilder på nätet. Det gör att du kan tjäna pengar på något som du tycker om.

Det finns flera sidor där man kan lägga upp sina bilder för att sedan tjäna pengar och några av de mest populära är webbplatser som Shutterstock och iStockPhoto.

Läs mer: Hur tjänar man pengar på foton?

16. Hyr ut dina saker på Hygglo

Om du har många saker som bara ligger där hemma och samlar damm kan du testa att hyra ut dem så att du kan tjäna pengar på det du äger. Dina saker är dessutom alltid försäkrade via Hygglo vilket är bra om något skulle skadas eller gå sönder.

Hygglo är en uthyrningstjänst där du kan hyra ut saker såsom stolar, bord, väskor, verktyg och andra tänkbara saker som många kan tänkas behöva men kanske inte äger själv.

Jag själv gillar Hygglo och tycker att det är bra att man kan tjäna pengar på det som man äger, samtidigt som man även främjar en cirkulär ekonomi.

17. Hyr ut din bil med Heap

Om du har en bil som du inte använder så mycket kan du prova på att hyra ut den via biltjänsten Heap.

Heap är en biluthyrningstjänst där du exempelvis kan hyra en bil per timme, dag eller vecka. Det går även att hyra ut sin egna bil vilket det är många som gör. På att hyra ut sin egna bil kan man tjäna omkring 3000 till 5000 extra i månaden.

18. Bygg ett Chrome-plugin

Många kanske inte känner till att det går att tjäna pengar på Chrome-plugin, men det är en bra passiv inkomst eftersom konkurrens inte är så särskilt hög.

Om du kan programmera kan du därför bygga ett Chrome-plugin som löser ett problem och sedan tjäna pengar på det.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på ett Chrome-plugin, men ett sätt är att ta betalt för att använda det, exempelvis en viss kostnad såsom 99 kronor per månad. Ett annat sätt är att sälja reklamutrymme i insticksprogrammet.

19. Gör betalda undersökningar

Att göra betalda undersökningar är kanske det enklaste sättet att börja tjäna pengar online, samtidigt är det också ett av dem som har lägst potential eftersom det inte skalbart.

Om du däremot vill börja tjäna pengar på betalda undersökningar så du kan börja med att registrera dig på webbplatser som Norstatpanel eller Åsiktstorget.

Läs mer: Hur tjänar man pengar på betalda undersökningar?

20. Hyr ut ditt rum eller din lägenhet på Airbnb

Kanske har du ett extra rum som du inte använder och då kan du hyra ut det via Airbnb och börja tjäna lite extra pengar. Airbnb är ännu inte jättestort i Sverige men det finns väldigt många som använder tjänsten.

Airbnb är en plattform där du kan lägga ut ett rum eller din lägenhet för uthyrning, som sedan kan bokas av andra.

21. Streama på Twitch

Om du tycker om att spela TV-spel och tror att det är något som du kan tjäna pengar så kan du testa på att streama på Twitch.

Det kan däremot ta tid att få en inkomst genom streaming på Twitch, men det är möjligt att tjäna pengar på det. Dina streams kan du senare också lägga upp på Youtube för att kunna nå ut till ännu fler personer, även när du inte streamar och är live.

22. Testa spel

Alla spel behöver normalt sätt testas av personer innan de kan lanseras på marknaden, och det är också något som du kan tjäna pengar på som privatperson.

Det finns flera plattformar där du kan testa spel, till exempel Bananatic. Det är en app där du kan testa flera olika spel och skriva en recension för att tjäna en slant.

Du kommer inte tjäna stora summor pengar på testa spel, men det kan vara ett bra extraknäck som du kan göra medan du sitter på bussen eller ligger i sängen.

23. Översätt texter

Om du är duktig på engelska och har enkelt för att översätta texter från engelska till svenska så finns det finns många företag som gärna betalar dig för din hjälp.

Detta beror på att många företag kanske vill ta sig in på den svenska marknaden, och då kommer de att behöva innehåll som är på svenska.

Det finns flera olika plattformar där du kan hitta översättningsuppdrag, till exempel Textmaster och Fiverr.

24. Redigera andra Youtubevideos

Om du är duktig på att redigera videos, och film är ett av dina största intressen kan du testa på att redigera videos och andra Youtubers.

Det enklaste sättet att tjäna pengar på att redigera andras videos är att höra av sig till Youtubers och fråga om dem behöver hjälp.

För att öka dina chanser för att få ett erbjudande är det viktigt att du sticker ut, genom att du exempelvis redan har redigerat om en av deras videos för att visa vad du kan och att det passar för deras stil.

25. Sälj saker på Blocket

Om du har många saker som bara ligger och skräpar hemma så kan du sälja dessa på Blocket eller Facebook Marketplace. Detta kan ge dig lite extra pengar i kassan.

Bästa tipset här är att exempelvis gå igenom din garderob och identifiera vad du inte använder och senare lägga upp det för försäljning.

26. Starta en webbshop

Om du gillar företagande så kan det vara riktigt kul att starta en webbshop med till exempel Shopify eller Woocommerce.

Jag startade en nätbutik med några vänner som sålde några olika produkter för i vintras och nu ungefär 6 månader senare har vi en bruttoförsäljning på ungefär 10 tusen kronor per månad helt utan marknadsföring.

För att lyckas med din nätbutik är det viktigast att du hittar en produkt som löser ett specifikt problem för dina kunder.

27. Sälja handgjorda saker på Etsy

Om du gillar att skapa saker med dina händer så lämpar det sig perfekt att sälja sakerna genom Etsy.

Etsy är en plattform där du kan sälja handgjorda varor. Det är ännu inte jättemånga som använder Etsy i Sverige men i världen totalt sätt så är det en väldigt stor plattform.

28. Utforma logotyper för personer

Om du är duktig på grafik och tycker om design så kan du skapa logotyper för personer och företag. Det är dessutom en utmärkt möjligt att tjäna pengar samtidigt som du utvecklar dina egna förmågor.

Det är enklast ett marknadsföra sina tjänster via en plattform såsom Fiverr i början. Det är också viktigt att du tidigare arbeten som du kan visa upp för att visa att du är duktig på skapandet.

29. Investera i P2P-lån

Ett sätt att sätta sitt nuvarande kapital i arbete är genom att investera i P2P-lån, vilket är något som man kan göra via en sida såsom Savelend.

När du gör detta så får du en ränta som kommer in varje månad, och denna ligger vanligtvis på 6-8% i genomsnitt.

Om du redan investerar i aktier eller fonder så kan det vara ett bra komplett, men kom ihåg att alla investeringar innebär en risk. Du kan förlora delar eller hela ditt investerade kapital.

30. Investera i fastighetslån med Kameo

Om du vill börja investera i fastigheter och komma åt den marknaden så kan du investera i fastighetslån via crowdfunding-plattformen Kameo.

Genom Kameo så kan man vanligtvis få omkring 7-10 % ränta på sitt investerade kapital vilket är en mycket bra avkastning om man ser det över tid.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även denna typen av investering är förenad med en risk och att du kan förlora en del av eller hela ditt investerade kapital.

Detta var 30 sätt på hur du kan tjäna pengar på nätet. Som du ser så finns det många sätt att tjäna pengar på nätet, och allt beror på vad du är intresserad av och vilka färdigheter du har sedan tidigare.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!