Kan ikigai hjälpa dig hitta meningen i livet?

Framgångspillret, 14 april 2022

Ikigai innebär balansen mellan det som du är bra på, det som du älskar att göra, det som du kan få betalt för och det som världen behöver.

I denna artiklen kommer du få lära dig mer om vad ikigai är, och hur du kan använda ikigai för att hitta meningen i livet.

Vad är ikigai?

Ikigai är ett japanskt uttryck som till svenska kan översättas till meningen med livet eller orsaken att existera. Ikigai kan liknas som balansen mellan passion, mission, ens yrke och sitt livskall.

Ikigai sägs ha sitt ursprung på ön Okinawa i Japan, som är känt för sin höga livskvalitet och att människor också blir väldigt gamla. Mycket tyder på att det är deras sätt att leva som har medfört det.

För att uppnå sitt ikigai menar de att man behöver finna en balans mellan det som du är bra på, det som du älskar att göra, det som du kan få betalt för och det som världen behöver.

Denna balansen kan liknas som ett venndiagram med fyra cirklar, och där ikigai är platsen där de fyra cirklarna möts.

ikigai meningen med livet

Nu när du har en bättre förståelse om vad ikigai är kanske du funderar över hur det kan hjälpa dig i ditt liv. Kan du använda ikigai för att hitta din mening i livet.

Kan ikigai hjälpa dig hitta mening med livet?

Att hitta mening med livet kan ta väldigt lång tid, men ett verktyg som kan hjälpa dig på vägen är synsättet ikigai. Det kan ge en del vägledning för att hitta din mening i livet.

För att kunna hitta ditt ikigai skall du kunna besvara följande frågor:

  • Vad är det du älskar?
  • Vad behöver världen från dig?
  • Vad kan du få betalt för?
  • Vad är du bra på?

Om du kan besvara dessa frågorna kommer du vara på god väg att ha hittat ditt ikigai.

Samtidigt bör man säga att det kan vara väldigt svårt att hitta en sak som kan besvara alla dessa frågorna. Därför menar många att det bästa kan vara att exempelvis kombinera sitt yrke med en hobby för att kunna finna en större mening.

Det bästa är dock självklart om du kan hitta något som uppfyller alla delarna, men nackdelen är att det kan ta mycket tid och hårt arbete att komma till den situationen.

Hur kan man hitta mening med hjälp av ikigai?

Vi kan använda ikigai för att hitta en större mening på livet. Ikigai bygger i grunden på de fyra frågorna som vi nämnde tidigare, och genom att bryta ner dem kan vi hitta vårt ikigai.

Du kan börja med att fundera på vad du älskar i livet. Detta kan vara saker såsom naturen, skapa, upptäcka nya platser, resa, leka och inspirera andra människor. Skriv ner allt som du kan komma på som du älskar att göra.

Fråga dig själv sedan vad världen behöver, och fokusera på vad du kan hjälpa till med. Kanske svarar du, världen behöver hjälp och guidning hur man kan leva ett mer hälsosamt liv.

Fokusera därefter på vad du är bra på. Detta kan vara saker såsom, att hitta trender, formulera idéer, skriva eller tala.

Tillsist så fokuserar du på vad du kan få betalt på, och här kan du tänka brett och vara öppen. Fundera inte så mycket på vad du kan idag, utan ta även med saker som du kan lära dig. Kanske hade du kunna starta en blogg för att dela med dig av dina idéer, en youtubekanal eller hålla i digitala events och kurser.

Tänk stort när du gör övningen och var inte rädd att skriva ner saker som tar dig utanför din komfortzon.

Varför bör vi sträva efter att hitta mening?

Vi bör alla stäva efter att hitta mening med vårt liv. Det kommer att göra vårt liv mer meningsfullt och vi kommer känna en större lycka. Vi lever bara en gång men om man lever det rätt är det tillräckligt.

Det är viktigt att påpeka att vår mening med livet är något som vi själv kommer att behöva skapa. Vår mening med livet kommer inte bara plötsligt dyka upp från ingenstans, utan vi behöver själv upptäcka det som vi upplever är meningsfullt i livet.

Vad som är meningsfullt i livet är dessutom något som skiljer sig från alla, och därför ska man inte jämföra sig så mycket med andra. Fundera istället på vad just du upplever som meningsfullt och försök skapa ett liv som stämmer överens med den bilden.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!