Må bra genom att skaffa dig en hobby

Framgångspillret, 2021 golggotmánnu 21

Vi behöver alla något som ger vårt liv större mening. Något som tillför vårt liv med lycka, och som får oss att må bra och njuta i vardagen. Ett sätt som man kan skapa mer mening och lycka i sitt liv är att skaffa sig en hobby.

Vad är en hobby?

En hobby är något som vi gör för nöjet eller avkopplingens skull, till skillnad från vårt yrke som vi gör för att försörja oss. En hobby gör vår fritid mer meningsfull och kan vara många olika typer av aktiviteter.

För att nämna några exempel på olika hobbys så kan kan en hobby vara att laga mat, spela ett instrument, måla, odla, blogga eller att träna. Det finns även många andra hobbys också utöver dessa.

Två hobbies som jag brukar göra under min fritid är träning, där jag löptränar och gymmar. Programmering är min andra hobby, vilket jag tycker är otroligt kul och tillför med mycket kreativitet i mitt liv.

Varför bör du skaffa dig en hobby?

Våra dagar består vanligtvis av rutiner, där varje vardag i princip utgörs av att äta, jobba, sova för att sedan repeteras under nästkommande dag. För att dagen kan ska kännas mer meningsfull och ge oss glädje och välmående så kan det vara en bra idé att hitta en hobby för att bryta sig loss en stund från alla de vardagliga rutinerna.

En hobby kan beskrivas som en aktivitet som är stimulerande men som saknar krav, och är något som kan ge oss mycket glädje såväl som öka vårt välbefinnande. Beroende på vilken hobby det är så kan det också stimulera vår kreativitet. Det finns många anledningar till varför det är viktigt att ha en hobby.

Tyvärr är hobbies något som vi tenderar att förlora när vi blir äldre, och detta kan till stor del bero på allt ansvar som tillkommer när man försöker klättra på karriärstegen och bilda familj m.m.

Resultatet av högre krav och mer arbete blir att det kan vara svårt att finna tid åt våra hobbies, och ifall det skulle bli någon ledig tid över så kanske vi istället väljer att spendera den i soffan eller framför vår telefon.

Måste man ha en hobby?

Det finns inget som säger att man måste ha en hobby eller något som man gör på fritiden utanför sitt arbete. Hur du spenderar din tid är helt upp till dig, men du får inte glömma bort alla fördelarna som finns med att ha en hobby.

Om du väljer att inte ha en hobby kan du gå miste om mycket och för många är det deras hobby som tillför med mest värde i deras liv.

Vad kan en hobby tillföra i ditt liv?

Hobbies borde vara något som vi prioriterar högre eftersom de kan bidra med mycket värde i våra liv och de kan vara väldigt viktiga för att vi ska må bra.

En hobby kan vara ett bra sätt att vila hjärnan eftersom de helt eller delvis saknar stress och krav. Flera hobbys såsom målning eller odla är dessutom väldigt lugna och kan fungera som ett meditativt moment.

En hobby kan vara något som utmanar dig. Några exempel på sådana aktiviteter är att spela ett instrument, lära dig ett nytt språk eller lära dig en kampsport. Dessa aktiviteter kan vara utmärkta att hålla din hjärna och kropp i form och de kan dessutom stärka ditt självförtroende.

Man ska inte glömma att hobbys dessutom kan vara en bra sätt att få in den sociala delen i vårt liv. Många av oss träffar vänner och lär känna nya människor när vi utför våran hobby.

Vilken hobby ska man välja?

De första frågorna jag tycker att man ska ställa sig själv när man vill hitta en ny hobby är; vad tycker du är kul, samt vad tyckte du var kul tidigare och vad var du intresserad av när du var yngre?

För ofta kan vi hitta många ledtrådar och få bra idéer på vad som hade kunnat vara en bra hobby genom att ställa sådana frågor. Exempelvis kanske du höll på med musik, sport, naturen eller något annat när du var yngre. Så varför inte testa och se om du fortfarande har de intressena idag?

Det kan också vara en bra idé att se på de intressena som du har idag och fundera över om du hade kunna utvidga dem på något sätt. Om du exempelvis tycker om att springa, varför inte anmäla dig och träna inför ett lopp? Och om du tycker om matlagning, varför inte anmäla dig till en matlagningskurs för att förbättra dina kunskaper ännu mera? Nedan har har jag listat flera olika hobbies:

  • Målning, ritning - Lugnt och kan fungera som ett meditativt moment.
  • Kort- eller brädspel - något du kan göra med vänner och familj.
  • Blogga - kan dessutom ge dig en inkomst längre fram.
  • Läsning - tar dig in i en helt annan värld du kan utforska.
  • Löpning - Även bra för din kropp och hälsa.
  • Vandring - Du får utforska vacker natur, och utmanar dig själv.
  • Matlagning - Många andra kommer uppskatta din talang.
  • Jakt och fiske - du får tid att njuta av den omgivande naturen.

Vi bör alla försöka hitta oss en hobby. En hobby får oss att må bättre och kan skapa en större mening i våra liv, vilket är otroligt viktigt. Det är viktigt att vi skapar ett liv som vi själva vill leva, och prioriterar sånt som ger oss lycka i livet.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!