Stegen för att bli ekonomiskt oberoende på 10 år

Framgångspillret, 11 maj 2022

Drömmer du också om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen från ditt sparande och andra inkomstkällor?

För att nå dit kommer det kräva en hel del arbete, och detta gäller extra mycket om du samtidigt vill bli ekonomiskt oberoende medan att du är ung.

I denna artikeln kommer jag gå igenom min strategi för att bli ekonomiskt oberoende på 10 år.

Investera pengar på börsen

Att investera sina pengar på börsen är den vanligaste vägen som många tar för att kunna bli ekonomiskt oberoende. Anledningen till detta är att aktiemarknaden har potential att generera mycket rikedom över tid.

Fördelen med att investera på börsen är att du kan börja med en liten summa pengar och gradvis öka din investering i takt med att din inkomst ökar. Det är också något som alla kan göra, du behöver bara ha tålamodet och investera långsiktigt.

Det bästa sättet att investera på aktiemarknaden är att börja med en diversifierad portfölj av indexfonder. Indexfonder är en typ av fond som följer ett börsindex, till exempel OMXS30.

Anledningen till varför jag anser att man ska investera i indexfonder är att det generellt sätt är svårt att slå index. Du behöver tänka på att du tävlar mot andra personer som har sitt jobb att investera pengar på börsen.

Och om de knappt lyckas med att slå index, hur ska du kunna göra det?

Nackdelen med att investera på börsen

Om du vill bli ekonomiskt oberoende snabbt finns det en nackdel med att investera på börsen: Det är en väldigt långsiktig strategi.

Även om alla kan bli rika och ekonomisk oberoende med hjälp av börsen kommer du inte kunna bli rik snabbt. Så om du letar efter ett snabbare sätt att bli ekonomiskt oberoende är aktiemarknaden inte den enda tillvägagångssättet du kan dra nytta av.

Samtidigt bör man fortfarande investera sitt nuvarande kapital eftersom det kommer hjälpa till mycket. Men vi behöver andra inkomstkällor för att snabbare kunna bli ekonomiskt oberoende.

Här kan vi dra nytta av mycket det som Naval Ravikant tog upp i sin Twitter-storm "How to Get Rich".

Att börja bygga sitt inflytande

Enligt Naval Ravikant är något av det viktigaste vi kan göra för att bli rika att bygga inflytande, eller "leverage" på engelska.

Genom inflytande kan vi hitta sätt att tjäna pengar där vårt nedlagda arbete inte är länkat med de pengarna som vi tjänar.

Det finns många typer av inflytande såsom sparkapital, fastigheter, anställda, kontakter, programkod, eller mediakanaler.

Om vi har sparkapital kan vi som du tidigare vet generera mer pengar, genom att investera på börsen. Och om vi exempelvis kan programmera så kan vi utveckla tjänster eller skriva kod som gör ett arbetet för oss.

Det är viktigt att förstå varför vi bör försöka bygga inflytande för att kunna bli ekonomiskt oberoende. Genom att hitta saker där vårt nedlagda arbete inte är länkat med de pengarna som vi tjänar kan vi snabbare skapa rikedomar.

Bloggar som en passiv inkomstkälla

En blogg är en typ av inflytande eftersom det är en mediakanal där du kan nå ut till många användare för att sälja produkter. Samtidigt kan du även generera inkomster via exempelvis annonser och affiliatemarknadsföring.

Den största fördelen med en blogg är att den kan generera pengar medan att du gör andra saker. Vanligtvis lägger du ner mycket arbete under en viss tid för att senare generera pengar månadsvis under en längre tid.

Samtidigt krävs det mycket ansträngning för att bygga upp en blogg med stor publik. Det är inte något som kommer att göra dig rik över en natt, men det kan vara en bra källa till passiv inkomst på lång sikt såsom 10 år.

Kan bloggar göra dig ekonomiskt oberoende?

Jag driver just nu 4 bloggar som tillsammans genererar ungefär 20 000 besökare varje månad. Även om det genererar en del extrainkomster varje månad skulle jag inte säga att man kan bli ekonomiskt oberoende på att blogga.

En del kan däremot självklart göra det och det går att göra, även om det krävs mycket arbete. Problemet med de flesta bloggar är att de inte har tillräckligt med trafik för att generera stora inkomster.

En blogg med 100 000 unika besökare per månad kan generera en heltidsinkomst, men det är inte lätt att nå dit.

Däremot får man ibland se ett steg längre och se vad mer en blogg ger än att du kan tjäna pengar. Du når även ut till flera tusen personer, vilket är ett annat typ av inflytande som du kan använda dig av.

Bygg produkter och tjänster

Med hjälp av en större blogg kan man göra det enklare att lansera produkter och tjänster. Du når snabbare ut till tusentals personer som du kan använda för att få försäljningar.

Om du har byggt upp ett stort inflytande på nätet kan du alltid använda det för att marknadsföra dina produkter och tjänster.

Det bästa är dessutom om du kan utveckla en digital produkt eftersom du då en global marknad och det är mer skalbart eftersom högre volymer inte kommer ge några större kostnader för dig.

Naturligtvis krävs det mycket arbete för att nå dit och lansera en framgångsrik produkt, men det kan vara värt det i längden.

Är det möjligt att bli ekonomisk oberoende på 10 år?

Det är fullt möjligt att bli ekonomiskt oberoende på 10 år, men du kommer inte nå det genom att endast investera på börsen. För att bli ekonomiskt oberoende på 10 år behöver du även bygga andra typer av inflytande.

Mitt tillvägagångssätt är att först bygga olika mediekanaler som jag senare kan använda för att generera inkomster såväl som marknadsföring av produkter och tjänster.

Min plan är att bli ekonomiskt oberoende när jag är 35 år, och nedan tänkte jag gå igenom hur jag tänkte nå dit.

Hur planerar jag att bli ekonomiskt oberoende?

Jag planerar att nå ekonomisk oberoende innan jag är 35 år. Idag är jag 24 år vilket ger mig 11 för att nå mitt mål och bli ekonomisk oberoende. Det kommer kräva mycket hårt arbete, men det är samtidigt ett fullt rimligt mål.

För att enklare kunna förklara planerar att uppnå ekonomisk oberoende har jag delat upp min plan i flera delar. Första steget är det som jag befinner mig i just nu, och det handlar om att bygga en publik och testa idéer.

1. Bygg en publik och testa idéer

Första steget är att bygga en publik och testa idéer, och detta steget sker över 1 års period (från 24 till 25 år), vilket är det som jag befinner mig i just nu.

I grunden handlar det om att utforska olika idéer för att identifiera det som jag vill ge järnet på senare för att växa det till något större.

Än så länge har jag testat att bygga upp ett instagramkonto till 16 tusen följare (Framgångspillret), byggt flera olika bloggar som tillsammans har nästan 20 tusen besökare varje månad och byggt upp en webbutik.

Allt detta har jag gjort samtidigt som att jag pluggat på universitetet, vilket annars är min heltidssysselsättning.

Genom att satsa på dessa olika projekten har jag lärt mig saker såsom storytelling, hur man växer på sociala medier, sökmotorsoptimering och hur man säljer och hanterar kunder.

Dessa färdigheterna ger mig kunskapen hur jag ska kunna ta framtida projekt som jag startar till en nästa nivå.

2. Satsa mer på en nisch

Nästa steg är att satsa mer på en nisch för att försöka bygga upp något större. Du kan jämföra detta som ett lite ekosystem där flera olika projekt gynnas av varandra genom olika synergier.

Detta kan exempelvis vara en blogg och en youtubekanal som gynnas av varandra genom att youtubekanalen ger bloggen fler besökare, och bloggen kan ge kanalen fler prenumeranter.

Denna typen av synergi är något som jag redan har testat litegrann och något som jag hade velat utforska ännu mer.

Något som jag också tror är viktigt i detta steget är att försöka automatisera och ta bort mig en del från ekvationen. Om jag väljer att fortsätta med min valda nisch sen vill jag alltid ha möjligheten att exempelvis kunna anlita en frilansare.

3. Bygg produkter och tjänster

Från det första två stegen kommer det finnas en stor följarskara och besökare på mina olika hemsidor, som jag nu kan utveckla tjänster till för att sälja.

Eftersom min bakgrund är inom programmering kommer jag fokusera på att utveckla programvara. Fördelen med programvara är dessutom att det är väldigt skalbart och har låga kostnader överlag.

Alla produkter kommer troligtvis inte att bli särskilt framgångsrika så det kan kräva att man kommer behöva testa en hel del. En stor fördel är däremot att jag kommer ha flera år att hitta att min "product fit".

Tanken i detta steget är även att det lilla medieemperiet som jag byggt upp i steg 1 och 2 ska kunna täcka alla mina kostnader i detta steget.

Denna planen för att bli ekonomiskt oberoende kanske kommer att förändras på vägen för det finns mycket som kan påverka.

Man bör även tillägga att detta sättet kräver väldigt mycket arbete, och det är inte heller det enda sättet att bygga rikedom.

Överlag så känns det däremot som en rätt så riskfri metod och allt det som jag lär mig på vägen kommer också vara kunskaper som jag kommer ha stor nytta av oavsett.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!