Hur nyttigt är popcorn egentligen?

Framgångspillret, 13 juli 2022

Popcorn ses som ett av de nyttigaste snacks-alternativen och det är också förståeligt. Jämfört med andra snacks innehåller popcorn både mindre kalorier och mer fibrer. Men hur nyttigt är popcorn egentligen?

Hur nyttigt är popcorn?

Kalorimässigt så ses popcorn som ett av de nyttigaste alternativen, om man bortser från alternativ såsom karamellpopcorn som innehåller mängder av kalorier.

Mängden kalorier för popcorn kan också variera lite beroende på hur man tillagar dem. Popcorn kan tillverkas i både olja och smör, dessutom finns mikropopcorn och att luftpoppa dem som alternativ. Hur nyttigt där är beror därmed också på hur du väljer att tillaga dem.

Om du vill få dina popcorn så nyttiga som möjligt så ska du luftpoppa dem eftersom detta kommer hålla nere mängden kalorier. Nackdelen med att luftpoppa är däremot att det kanske inte blir lika gott som med en klick smör eller olja.

En fördel med att äta popcorn är dessutom att man tenderar äta mindre till vikt också, eftersom de är lätta och uppblåsta. Detta gör att det kan kännas som du äter massor utan att du får i dig en stor mängd kalorier. Detta kan jämföras till chips eller godis som väger mer till volymen.

Popcorn jämfört med andra snacks

Jämfört med andra snacks så är popcorn ett av de nyttigaste alternativen. 100 gram popcorn med lite olja har i snitt 400 kalorier medan 100 gram chips exempelvis innehåller 536 kalorier. Om du dessutom vill få i dig så lite kalorier som möjligt kan du luftpoppa dina popcorn.

Nedan ser du en fullständig lista med mängden kalorier för olika snacks.

Snacks Kcal (100g)
Popcorn med olja 400
Mikropopcorn 460
Chips 536
Ostbågar 562
Godis 535
Naturgodis 447
Nötter 606
Salta pinnar 390

Något som även är viktigt att tänka på här att att volymen snacks som du får varierar väldigt mycket mellan snacks. 100 gram popcorn motsvarar ungefär 3,3 liter popcorn medan 100 gram godis motsvarar omkring 2 deciliter.

Du kan alltså få 16 gånger mer popcorn än godis volymmässigt om man räknar på vikten.

Hur många kalorier innehåller 1 dl popcorn?

En deciliter poppade popcorn innehåller inte mer än omkring 12-16 kalorier per deciliter. Faktum är att popcorn i säg innehåller väldigt lite kalorier, utan det är framförallt smöret eller oljan som utgör majoriteten av kalorierna.

Om du luftpoppar dina popcorn kan du därmed hålla nere mängden kalorier under fredagsmyset om du vill.

Poppa popcorn i smör eller olja?

Om man föredrar att poppa popcorn i smör eller olja är väldigt mycket en smak sak, och beror väldigt mycket från familj till familj. Faktum är att det inte spelar så mycket roll om du poppar dina popcorn i smör eller olja.

Du kan alltså själv välja hur du vill poppa dina popcorn. Det finns även dem som blandar olja och smör eftersom de tycker att det blir bäst.

Nackdelen med att använda smör är däremot att popcornen lättare kan brännas, men fördelen med att använda smör att att du kan få en lite brynt smak.

För att inte bränna popcornen om du vill använda smör att att smälta smöret innan du håller det på popcornen. Samt inte ha en relativt låg temperatur så att smöret inte bränns. Du kan också blanda med lite olja för att minska risken att du bränner smöret.

Om du vill hålla nere mängden kalorier kan du istället luftpoppa dina popcorn. Men du kan också försöka hålla nere mängden olja. Faktum är att det ofta räcker med så lite som en matsked för att poppa dina popcorn i en kastrull.

Är det farligt att äta mikropopcorn?

Det är inte farligt att äta mikropopcorn rent försäg, men påsen som popcornen poppas i kan innehålla farliga ämnen.

Många av påsarna till mikropopcorn innehåller farliga ämnen som kallas för PFAS, eller högfluorerade ämnen. De används i popcornpåsar eftersom PFAS är fett- och vattenavvisande.

PFAS-ämnen kopplas till skadliga sjukdomar såsom cancer, och det kan även påverka immunförsvaret och kolesterolhalter i blodet.

Om du vill undvika PFAS men fortfarande äta mikropopcorn så finns det företag som säljer mikropopcorn i påsar som inte innehåller PFAS. Enligt svensktvatten säljer Axfood och Coop mikropopcorn utan PFAS sedan 2017.

Kan man få cancer av brända popcorn?

Det finns många tidigare rapporter som tyder på att det inte är bra att äta bränd mat, och det samma gäller popcorn. När popcorn tillverkas och når en temperatur över 120 grader skapas ett ämne som heter akrylamid, vilket är cancerframkallande.

När man bränner popocorn bildas också rök som är dålig och något som du ska undvika. Det kan göra dig sjuk och det är därför viktigt att vädra popcornen efter om du lyckats bränna några.

Om du äter något enstaka popcorn kommer det däremot inte hända så mycket, men du ska undvika att äta stora mängder av bränd mat. För att vara på den säkra sidan kan du också slänga de brända popcornen, eftersom de inte är speciellt goda ändå.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!