Så sparar du pengar med en minimalistisk livsstil

Framgångspillret, July 18, 2021

Minimalism handlar om att flytta fokuset från materiella ting, till sånt som man anser ger mer mening i ett liv. Detta kan man göra genom att man tar bort sånt som inte tillför något i ens liv och genom att man tar mer genomtänkta beslut när man skall köpa något nytt materiellt. Fördelarna med minimalism är att det kan ge mer tid och energi, men en bonus är också att det tenderar att spara mer pengar i plånboken.

Spara pengar som minimalist

Varje dag bombarderas vi av reklam och annat som påstår att vårt liv kommer vara så mycket bättre om vi bara skulle haft just deras produkt. Men frågan är om vi verkligen behöver allt som reklamerna påstår att vi behöver, och vad det egentligen skulle tillföra i våra liv? Svaret på den frågan är förmodligen inte speciellt mycket.

Varje gång vi funderar på att köpa något nytt är det ofta en bra ide att ge sig själv lite betänketid för att tänka igenom beslutet mer och för att förhindra impulsköp, vilket jag också skulle säga är en central del inom minimalism. För mycket handlar om att ta mer genomtänkta beslut. Det finns exempelvis ett begrepp, 'villhöver', som innebär att vi vill ha något, men det är egentligen inte något som vi behöver. Och det är viktigt att fundera över detta när man skall köpa något nytt.

Något som man också bör tänka på är att det också ofta finns flera olika sätt att gå till väga, för kanske är det något som du vill ha eller behöver kortsiktigt men inte kommer att använda senare, och då kan det vara bättre att införskaffa saken på ett annat sätt tillfälligt genom att exempelvis hyra om det är möjligt. Det finns exempelvis hemsidor som Hygglo där man kan hyra och låna av någon annan. Dessutom så har du också alltid valmöjligheten att köpa begagnat vilket också kan vara ett bra sätt att spara pengar. Du kan exempelvis använda dig utav Tradera, Blocket eller Facebook Marketplace.

Många bäckar små

Det kan ibland kännas som att många av de små beslut som vi tar varje dag inte gör någon stor skillnad. För vad kommer egentligen en sak på 100kr göra för stor påverkan på din ekonomi, och varför inte köpa verktyget som du behöver istället för att hyra det? Kanske kan det se ut som att dessa besluten inte gör en speciellt stor skillnad, men det är viktigt att komma ihåg uttrycket 'många bäckar små' för det är faktiskt så att även många små beslut kan göra en stor skillnad i slutändan. Och detta gäller även din ekonomi, energi och dessutom även i många fall för miljön. Så tänk igenom dina beslut innan du bestämmer dig, för det gör stor skillnad.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!