Notion, ett verktyg för att underlätta studierna

Framgångspillret, 9 mars 2021

Inom produktivitetskretsarna får anteckningsappen Notion ofta mycket uppmärksamhet, kanske har du tidigare testat Notion eller så kanske du inte har gjort det. Om du inte har testat kanske du undrar varför du ska byta anteckningssystem?

Självklart är det ditt val vad du skall använda för verktyg i dina studier, kanske är du redan väldigt nöjd med ditt tidigare system och då finns det ingen anledning att byta. Jag själv gick däremot över till Notion för nästan två år sedan och det har sedan dess gett mig många fördelar.

Vad är Notion för något?

Notion är ett allt-i-ett verktyg med en rad olika funktioner. Det fungerar mycket enkelt som ett pyramidalt system med sidor som alla är anslutna och som kan ta ett brett utbud av format.

Två av de starkaste eller bästa funktionerna i Notion är databaser och properties. In Notion kan du exempelvis skapa en databas av dina föreläsningsanteckningar som kan liknas med ett kalkylark i Excel, fast som är mer förenklat och anpassat till textdokument.

För varje element i databasen kan du sedan lägga till olika properties som är som taggar. Till exempel kan du ha taggar för olika kurser såsom "Computational biology" och "Linjär algebra" och "Reglerteknik". Det som också är så bra med Notion är att det tillåter dig att filtrera och sortera databasen efter dessa typer av properties sedan.

Några fördelar med att använda Notion är

  • Du får själv bestämma över hur du vill att ditt system skall se ut, alternativt laddar du ner färdiga templets framtagna av andra användare. Det finns mycket flexibilitet!
  • Du kan samarbeta med andra arbetare på ett projekt genom att skapa ett team.
  • Det finns verktyg som gör det enkelt att mäta dina framsteg.
  • Databaser och properties som tillåter enkel sorting och filtrering.
  • Har en minimalistisk design.
  • Det är gratis för alla studenter eller om du har en mail-adress kopplat till ett universitet.

Det finns helt enkelt många fördelar med att använda sig av Notion. Däremot finns det också nackdelar och den största nackdelen skulle jag förmodligen säga är att det kan ta tid att komma igång, speciellt om du vill skapa egna templets för att fylla dina egna behov och bygga upp ett system, men om du frågar mig tycker jag att det är värt det.

Varför ska man använda Notion?

Det finns många andra verktyg för produktivitet där ute, såsom Roam, Evernote m.m. Så varför skall man välja just Notion? Jag tror att det verktyget som passar bäst för dig är den du själv använder dig av och den som du känner att du får nytta av. Sen vilken av dessa verktyg det är kan vara individuellt.

Anledningen till varför jag fastnade för Notion är att jag gillade att själv bygga upp ett system som passade för just mig, Notion erbjuder väldigt mycket flexibilitet vilket gör att du själv får forma ditt system. Sedan finns det även väldigt många bra templetes som man kan ladda ner och dra nytta av, och sedan anpassa till sin egna användning.

Använder du Notion? Om du ännu inte gör det rekommenderar jag dig att testa. Notion har varit det lätt bästa produktivitetverktyget som jag använt än så länge.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!