Atomic Habits av James Clear (sammanfattning)

Framgångspillret, July 28, 2021

Vanor gör upp en stor del av våra liv, och har en stor påverkan på vilka vi är och vilka vi kommer att bli, där är som man säger, vi bygger först våra vanor och därefter bygga våra vanor oss. Boken Atomic Habits som är skriven av James Clear handlar om hur man på ett enkelt sätt kan bygga bra nya vanor och även hur man kan bryta ner dåliga vanor. Vad är en vana?

En vana brukar delas in i de tre följande stegen: trigger, rutin och resultat. Trigger är det som får dig att utföra vanan, det kan exempelvis vara din alarmklocka som ringer för att du skall gå upp på morgonen. Alla dina vanor har någon typ av trigger men ibland till dessa vara lite otydlig. Det är inte alltid något fysiskt som en alarmklocka. Rutinen är därefter huvuddelen av vår vana, och är själva handlingen som du utför. Resultatet är tillsist det som du får ut från vanan, och resultatet av vanan kan vara både positivt, negativt eller neutralt. En positiv vana hade kunnat vara att gå till gymmet eller borsta tänder, en negativ hade kunnat vara rökning och en neutral vana hade kunnat vara vilken sko du alltid tar på dig först.

Dessa tre stegen som utgör en vana kalla också för 'habit loop' är otroligt viktig att förstå om man vill förändra eller skapa en vana, och något som Clear går igenom tydligt i boken Atomic Habits. I boken diskuteras dessutom sambandet mellan våra vanor och vår identitet och varför det därför är viktigt att vi har bra vanor. Det kan nämligen vara mycket svårt att sluta eller bygga vanor som går igenom vår identitet. För att nämna ett exempel, säg att du röker vanligtvis och att du ser dig själv som en 'rökare', då kommer det vara extremt svårt att sluta med den ovanan.

Några huvudpunkter från boken Atomic Habits

  • • Att göra små förbättringar kan ge stora resultat i slutändan
  • • Små förbättringar ger oftast resultat långt senare, precis som när man ändrar kursen för ett flygplan
  • • Bestäm dig för vem du vill bli, och bevisa det sedan för dig själv med små wins varje dag
  • • Våran omgivning (när och var) är en viktig parameter relaterat till våra vanor

Om du är intresserad av personlig utveckling och hur vanor skapar vår vardag och vem vi är och kommer bli så kan jag starkt rekommendera boken Atomic Habits av James Clear.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.