Skapa kraftfulla vanor genom att fokusera på identiteten

Framgångspillret, 2022 njukčamánnu 27

Våra vanor har en stor påverkan på våra liv, och de är även starkt sammanflätade med vår identitet. Det finns ett talesätt som säger att vi blir det som vi gör, men vi gör också det som vi anser oss vara.

För att ge ett tydligt exempel så kommer man att ha otroligt svårt för att sluta röka om man ser sig själv som rökare, eftersom du försöker att göra något som går emot din identitet. Det visar hur kraftfull samspelet mellan vanor och vår identitet är och varför vi behöver fokusera på båda.

Varför ska man inte bara fokusera på vanan?

Det traditionella sättet när man vill förändras är att fokusera på sina vanor och försöka förändra dem för att uppnå det önskade resultatet.

Om du har ett mål att gå ner 30 kg i vikt så kan du säger att du ska träna varje dag. Denna tankegången innebär att du först på "vad" du vill uppnå och därefter "hur" du ska uppnå det.

Även om det kan fungera att skapa förändringen genom att fokusera på vad du vill förändra, och hur du kan göra det så finns det nackdelar med denna tankegången. Ett bättre alternativ som James Clear exempelvis föreslog i sin bok är att fokusera på vem du vill bli, vilket innebär att du fokuserar på din identitet.

Jämfört med att fokusera på vanan (resultatet) finns det en stor fördel med att fokusera på identitet. Det är ett mer långsiktigt tankesätt som kan skapa stora förändringar i ditt liv på längre sikt.

Varför ska man fokusera på identiteten?

När man skapar nya vanor eller vill skapa en förändring i sitt liv ska man försöka fokusera på sin identitet och vem man vill bli. Det gör själva utförandet mycket enklare och det är en process som kommer att hålla på längre sikt och skapa stora förändringar.

James Clear har även sagt flera väldigt bra relaterat till att förändra sitt beteende, och nedan delar jag med mig av ett av favoritcitaten om varför man ska fokusera på identiteten.

“It’s hard to change your habits if you never change the underlying belief that led you to your past behaviour. You have a new goal and a new plan, but you haven’t changed who you are.”

Om vi verkligen vill förändras behöver vi förändra sättet som vi ser på oss själva och vilka vi är. Det kanske låter självklart, men faktum är att det är få som agerar på detta sättet. Om vi vill bli mer hälsosam och vill utveckla vanor utefter det så behöver vi bygga om en identitet där vi ser oss själva som en hälsosam person.

För att skapa förändring är den enklaste metoden att fokusera på identitetsbaserade vanor, eftersom det gör utförandet enklare.

Hur identifierar man vem man vill bli?

För att kunna skapa identitetsbaserade vanor behöver vi först identifiera vem vi vill bli, och det kan vara något som kan vara svårt. Första steget kan därför vara att försöka identifiera vem du ser dig själv som just nu, och hur du hade velat förändra din nuvarande självbild.

När man har identifierat sin nuvarande självbild kan man fundera på hur man kan förbättra sig själv genom att lägga till beskrivningar eller byta ut beskrivningar. Kanske vill du byta ut en beskrivande ord såsom “rökare” till “hälsosam”.

Hur sätter man upp rätt typ av mål?

När man identifierat vem man vill bli, och vilken framtid som man vill skapa sig för sig själv är det dags att sätta upp mål. När du sätter upp mål ska du sätta upp mål som bygger på att förändra din identitet, istället för det resultatet du vill uppnå.

För att nämna två exempel på hur man omformulera sina mål:

  • Ditt mål är inte att gå ner i vikt, målet är att bli en atlet.
  • Ditt mål är inte att sluta röka, målet är att bli en person som inte röker.

Efter att du satt upp identitetsbaserade mål är tanken att man ska försöka handla utefter hur personen som du vill bli hade handlat. Om ditt mål är att bli en atlet, ska du försöka handla utefter det i alla olika typer av situationer, såsom i mataffären, på puben eller i löpspåret.

Det finns flera fördelar med att fokusera på den personen som du vill bli, och det kommer bland annat leda till att du utvecklas till en person som du kan vara stolta över. En annan fördel med att fokusera på din identitet är att det är ett mer långsiktigt tänkande och som varar i längden.

Min fråga till nu är, vem vill du bli och vilka vanor behöver du skapa för att ta dig dit?Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!