Grit av Angela Duckworth (sammanfattning)

Framgångspillret, July 27, 2021

Grit är ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar och har visat sig vara en avgörande faktor för att nå framgång både i skolan och i yrkeslivet.

Grit kan dessutom utvecklas och förstärkas, både av oss själva och genom stöd från föräldrar, lärare, chefer eller vänner. Det handlar mycket om att hitta sin passion i livet, och att hitta sitt personliga skäl till att fortsätta framåt, aldrig sluta öva/träna och att se varje misslyckande som ett tillfälle att lära.

I boken Grit delar Angela Duckworth med sig av sin forskning inom området. Vi får följa kadetter som kämpar med de första månadernas stenhårda träning på militärhögskolan West Point, möta utsatta barn i några av New Yorks tuffaste skolor och mycket mer.

Duckworth menar även att Grit utgörs av två komponenter, passion och uthållighet. Att ha passion är dessutom mer vanligt på många sätt jämfört med uthållighet. För uthållighet handlar till stor del om att arbeta mot samma höga mål dag ut och dag in. Något som kan vara väldigt krävande i längden.

Hur hittar man sin passion?

Att hitta sin passion och något som man verkligen brinner för kan ibland vara svårt, för man måste börja upptäcka mycket nytt och vara villig att pröva nya saker. Men några frågor som kan hjälpa dig på vägen är:

  • • Vad tycker jag om att tänka på?
  • • Vad får mitt mitt sinne att vandra?
  • • Vad bryr jag mig egentligen om?
  • • Vad är det som är viktigast för mig?
  • • Hur tycker jag om att spendera min tid?

Experter och nybörjare

Duckworth menar också att det finns en stor skillnad mellan experter och nybörjare. En nybörjare kan behöva mycket uppmuntran i början och en frihet att själv ta reda på vad han/hon tycker om. Man behöver även små vinster. För annars kan det vara lätt att man snabbt tappar intresset. Expert däremot strävar mer efter att förbättra specifika svagheter och de söker avsiktligt efter utmaningar. De strävar mycket efter att bli bättre än vad de var igår och kan göra saker om och om igen och om och om igen tills de har bemästrat en färdighet.

Boken Grit visar till stor del varför passion och uthållighet är otroligt viktigt för att kunna bemästra en färdighet. Dessutom tar Duckworth upp tydliga exempel på varför inre driv och förmågan att inte ge upp vid motgångar är så viktigt.

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.