Vad är framgång och hur uppnår vi det?

Framgångspillret, March 2, 2021

Det känns som att många fokuserar på ytliga ting när de hör ordet framgång eller framgångsrik. Det kan vara pengar, coola bilar, båtar m.m. och visst kan dessa saker vara häftiga att ha men vad tillför de egentligen i våra liv? För sanningen är att dessa materiella ting förmodligen inte kommer göra dig lycklig. Men om framgång inte handlar om pengar, vad är isåfall framgång och hur kan vi uppnå det?

Framgång handlar om att uppnå sina mål och drömmar inom alla delar av livet, såsom karriär, finansiellt och hälsa. Det handlar om att växa som individ och att bli lite bättre än vad du var igår, och vi uppnår det genom att sätta och arbeta mot våra mål.

Vad är framgång?

Framgång betyder något olika för alla, och så borde det vara. Vi alla värdesätter olika saker, och vi har olika mål och drömmar, och därför bör också vår definition av framgång variera. En definition skulle kunna vara att man har framgång när man arbetar mot och uppnår ett av sina mål, oavsett var det är för något. Kanske låter detta konstigt, men jag tycker inte att det är det.

För framgång borde väl handla om att man arbetar med sig själv för att forma sig till en bättre person och människa?

Man kan dessutom dela in framgång i två underkategorier, yttre och inre framgång. Yttre framgång är ofta det som vi ser och kan handla om att göra karriär, tjäna pengar och ha en hög status, medan inre framgång handlar om sådant som vi inte ser såsom kunskap och en känsla av mening.

Yttre och inre framgång

När många vill uppnå framgång kan det vara lätt att fokusera på den yttre framgången eftersom den är mer synlig och konkret. Många av oss har också en önskan om att framstå som lyckad inför andra, snarare än att bli lyckligare. För vi tror att om vi ser lyckade ut inför andra, så är vi framgångsrika. Men frågan är om detta verkligen är det som vi bör sträva efter? Vad spelar det egentligen för roll vad någon annan tycker om oss, om vi själva inte känner oss lyckliga?

Detta är anledning till varför vi också måste sträva efter inre framgång. För att kunna uppnå lycka i livet så behöver vi arbeta med oss själv och lära känna oss själva bättre. Vi behöver hitta vår mening med livet och våra drivkrafter, samt lära oss hantera våra mer mörka sidor.

glada kompisar

Hur hittar vi framgång i livet?

Vi kan hitta framgång i livet genom att sätta och arbeta mot våra mål. Vi behöver dessutom bygga vanor som i längden kommer att ta oss dit som vi vill komma.

I livet så finns det många dimensioner som vi kan arbeta för att förbättra. Det kan vara alltifrån vårt mentala tillstånd, familj, karriär, familj, ekonomi och mycket mer. Därmed kan vi också uppnå framgång inom alla dessa olika delar av livet.

Om en person arbetar för att förbättra sin ekonomi och lyckas med detta kan man påstå att en person har uppnått ekonomisk framgång eftersom personen har blivit rik. Men detta behöver inte betyda att personen är framgångsrik inom alla delar av sitt liv. För vad skulle pengar spela för roll egentligen, om vi inte hade familj och andra meningsfulla relationer i våra liv?

Detta är anledning till varför vi skall arbeta och sätta mål inom alla delar av våra liv. Vi kan inte bara fokusera på ett område eftersom det kan leda till att vi blir olyckliga. Detta är något som man tydligt ser på personer som arbetat hela sitt liv för att bygga karriär och uppnå ekonomisk framgång, men glömt bort saker som att bygga meningsfulla relationer och mycket annat.

Att ha balansen i åtanke när vi sätter mål och skapar nya drömmar är därför mycket viktigt. Det kan vara enkelt att tro att något, såsom pengar, kommer lösa alla våra problem, men detta kommer förmodligen inte vara fallet. Försök därför att förbättra alla områden av dig själv. Fråga alltid dig själv vad du tror bidrar till ett lyckligt liv. Vad skulle ett sådant liv innebära och vilka steg behöver du göra för att ta dig dit?

5 nycklar till ett framgångsrikt liv

Vad kan vi göra för att få ett framgångsrikt liv? Här är 5 nycklar som jag tror är mycket viktiga för att uppnå framgång i livet:

  1. Tro på dig. Vi behöver ha självförtroendet att vi kan uppnå det vi drömmer om och vara stolta över det vi gör. Vi behöver också ha en tro att vi kan förbättra oss själva.
  2. Vi behöver vara nyfikna och våga testa. Vi bör alltid försöka lära oss nya saker, utforska och utveckla oss själva.
  3. Sätt upp sätta mål som motiverar dig och som tar dig framåt i livet. Skapa en inre drivkraft och ge dig själv något att sikta på.
  4. Ge inte upp. Vi kommer att gå igenom svåra och tuffa perioder när vi arbetar mot våra mål, men ge inte upp. Det kommer att vara värt det.
  5. Ta hand om din hälsa. Att ta hand om vårt sinne och kropp är otroligt viktigt om vi vill prestera maximalt. Ät hälsosamt, träna och säg nej till sånt som får dig att må dåligt.

Omdefiniera din bild på framgång

Det är viktigt att vi skapar en egen bild av vad framgång är för oss. Vi skall inte blint anta någon annan syn utan att reflektera över det. Vi bör ställa oss de svåra frågorna och fundera över vad framgång är för oss och vad vi anser vara ett meningsfullt liv. Här kommer några frågor som kan hjälpa dig att komma igång:

  • Vad är framgång för dig? Vilka tankar och känslor för då när du tänker på din definition av framgång?
  • Vilka behov prioriterar du främst idag? Vad är viktigast att uppnå för dig? Och hur prioriterar du din tid?
  • Vad är ett lyckligt liv för dig? Vad skulle ett sådant liv innebära och vilka steg behöver du ta för att komma dit?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!