Vad är framgång för dig?

Framgångspillret, March 2, 2021

Det känns som att många fokuserar på ytliga ting när de hör ordet framgång eller framgångsrik. Det kan vara pengar, coola bilar, båtar och visst kan dessa saker kanske vara häftiga att ha men vad tillför det egentligen, för dessa materiella ting kommer inte göra dig mer lycklig. Varför strävar vi då efter dessa saker?

Jag tror det främst beror på det materiella samhälle som vi lever i. Stora delar av vårt samhälle bygger i princip på att vi hela tiden ska spendera och nå något högre materiellt. En drivkraft till detta hade kunnat bero på en önskan om att framstå som lyckad inför andra, snarare än att bli lyckligare. För vi tror att om vi ser lyckade ut inför andra så är vi framgångsrika. Men är detta verkligen det som vi bör sträva efter? Vad spelar det egentligen för roll vad någon annan tycker om oss, om vi inte känner oss lyckliga?

Men vad är då framgång, eller vad borde det vara? Ordet framgång betyder garanterat något olika för alla, och så borde det vara. Vi alla värdesätter olika saker och har olika mål och därför bör också vår definition av framgång variera. En definition skulle kunna vara att man uppnår framgång när man når något av sina mål, oavsett var det är för något. Kanske låter detta konstigt, men jag tycker inte att det är det. För visst borde framgång vara att man arbetar med sig själv för att forma sig till en bättre person och människa för sin livsstil?

Man hade också kunnat dela in begreppet framgång i flera olika underkategorier såsom inre, fysisk, familj, karriär och ekonomisk framgång och så vidare. Det är viktigt att komma ihåg att framgång är ett mycket brett begrepp. Man skulle nämligen kunna säga att en person har ekonomisk framgång om han/hon är rik, men detta behöver inte betyda att personen är framgångsrik. För vad spelar pengarna för roll om vi inte har familj och andra meningsfulla relationer i våra liv. Och vad spelar pengar för roll om vi inte tagit hand om fysiska och mentala hälsa på vägen till rikedomen? Det är viktigt att ha denna balansen i åtanke när vi själva sätter nya mål och skapar nya drömmar. För kanske tror vi att mer av någonting kommer lösa alla våra problem, men detta behöver inte vara fallet. Försök att arbeta och förbättra alla områden av dig själv. Fråga dig själv vad du tror bidrar till ett lyckligt liv, vad skulle ett sådant liv innebära och vilka steg behöver du göra för att ta dig dit?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!