Outliers av Malcolm Gladwell (sammanfattning)

Framgångspillret, July 27, 2021

Varför lyckas vissa människor åstadkomma så mycket mer än andra? Detta är något som Malcolm Gladwell försöker besvara i sin bok Outliers. I boken diskuteras flera faktorer, små som stora, som anses ligga bakom framgång. Faktorernas värde beror dock på vad man själv försöker åstadkomma. Det kan exempelvis handla om en så liten faktor som när man är född på året. För kanadensiska hockeylag har man bland annat sett att majoritet av spelarna är födda i Januari, Februari eller Mars. Varför? Jo, för de har en fördel i tonåren på grund av sin ålder och storlek. Andra faktorer bakom framgång som också tas upp är saker såsom din omgivning, möjligheter från slumpen och mycket mer. Han visar också att hårt arbete och möjligheter i nästan alla fall är viktigare än intelligens.

Lär dig om

  • • Lär dig många av faktorerna bakom framgång
  • • Hur du kan uppnå uppfyllelse i ditt liv
  • • Om vad 10 000-timmars regeln är och hur du kan använda den

Outliers är en bra bok för dig som vill lära dig mer om vad det är som högpresterande människor olika från 'vanligt' folk. Det som jag även gillar med just den här boken är att den är fylld med många konkreta exempel som man kan lära sig mycket av. Rekommenderas!

Vill du läsa fler boksammanfattningar, kolla in vår sida med boktips!


Lyssna på ljudböcker?

Största fördelen med ljudböcker är att du kan lyssna på dem samtidigt som du gör något annat. Skapa ett konto hos Nextory och börja lyssna du också. Just nu får du prova gratis i 14 dagar.