blogga

Tjäna pengar på att blogga (Guide)

Idag finns det flera sätt att tjäna pengar på din blogg. En blogg tjänar vanligtvis pengar genom annonser, sponsrade samarbeten, affilatesmarknadsföring eller genom att sälja produkter och tjänster.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du kan börja tjäna pengar på att blogga, vad du kan förvänta dig att tjäna och vad som är viktigt att tänka på.

Hur tjärnar du pengar på att blogga?

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på din blogg, du kan samarbeta med företag, rekommendera olika produkter och tjänster, använda reklam eller sälja relaterade produkter och tjänster.

Nedan förklarar vi dessa olika sätten mer ingående.

1. Sponsrade samarbeten

För sponsrade samarbeten så tjänar du pengar genom att samarbete med olika företag eller andra kreatörer. Du får helt enkelt en inkomst genom att rekommendera företaget tjänster eller produkter.

Om du har en stor blogg är det vanligt att företagen själva hör av sig till dig för att fråga om ett samarbete, men du kan också kontakta företagen direkt och fråga om de är intresserade.

Hur mycket du kan tjäna på ett sponsrat samarbete beror på hur många läsare du har och speciellt hur många personer som ser dina blogginlägg, eftersom det är var företagen är intresserade av.

Företagen vill veta hur många de kommer att nå ut till med ett sponsrat blogginlägg.

När du tar betalt är en utgångspunkt att ta 300-700 CPM, där CPM betyder antalet kronor per tusen personer/visningar.

Om du exempelvis har 5000 läsare per vecka, så kan du ta betalt nånstans mellan 1500-3500 kronor. Faktorer som också spelar in hur mycket du tar betalt är arbetstiden på blogginlägget, ditt varumärkes styrka och din målgrupp.

2. Affilatelänkar

För affilatelänkar så använder du dig av något som kallas för affiliatemarknadsföring, vilket är när du får provision för att rekommendera andras produkter.

Du får vanligtvis en särskild länk från företaget som du kan dela på din blogg, och när någon klickar på denna länk och köper något från företaget får du en provision.

Storleken på provisionen varierar beroende på företaget, men den är ofta en procentsats av försäljningen, till exempel 6-10 %. Om någon gör ett köp på 500 kronor innebär detta att du kan tjäna mellan 30 och 50 kronor.

Något som är viktigt på att tänka på när du använder dig av affiliatemarknadsföring är att endast rekommendera produkter som du själv gillar eller använder.

Om du rekommenderar produkter som har en bristande kvalité finns det en risk att du kommer tappa läsarens tillit och kanske förlorar du dem också som läsare.

affiliatemarknadsföring genom adtraction

3. Reklam och annonser

För reklam och annonser så kan du använda dig av Google's Adsense som är det mest populära alternativet. I Sverige kan du kan förvänta dig en inkomst på omkring 40-80 kronor per 1000 besökare genom att använda dig av annonser.

Hur mycket man tjänar på Google Adsense beror på vilken nisch du befinner dig i och vilken typ av läsare som du har på bloggen.

Om du vill tjäna så mycket pengar som möjligt på annonser ska du blogga om en nisch där folk vanligtvis är villiga att lägga ner en hel del pengar.

Några välbetalda nischer är exempelvis ekonomi, träning och skönhet eftersom människor i dessa nischer är ofta villiga att spendera pengar på produkter och tjänster som kan hjälpa dem.

4. Sälj relaterade produkter

Du kan också tjäna pengar genom att sälja dina egna produkter på din blogg.

Detta kan göras på flera olika sätt, men det är vanligt att många bloggare väljer att sälja en e-bok, en onlinekurs, en fysisk produkt eller till och med olika tjänster.

Det kanske populäraste sättet att sälja produkter via en blogg är genom en digital produkt. Fördelen med en digital produkt är att den kan säljas ett obegränsat antal gånger och att den inte kostar något att producera.

E-böcker är en populär typ av digital produkt och de kan handla om vilket ämne som helst. Det är vanligt att bloggare skriver en e-bok om ett ämne som de brinner för eller har stor kunskap om.

Hur mycket tjänar man på en blogg?

Hur mycket du tjänar på din blogg beror fräämst på hur många läsare du har och vilka metoder du använder dig för att generera pengar.

Att använda sig av annonser och reklam är en av de vanligaste strategierna och då kan man förvänta sig en inkomst på 40-100 kronor per 1000 besökare.

Om du exempelvis har 30 000 besökare per månad kan du då tjäna mellan 1200-3000 kronor per månad på annonser.

Detta är inte så högt och på grund av detta bör man försöka kombienra annonser med andra metoder för att tjäna pengar, t.ex. genom att sälja produkter eller använda affiliatelänkar.

Om du har ett relativt litet antal läsare kan du ändå få en bra inkomst från din blogg genom att sälja produkter eller använda affiliatemarknadsföring.

Om du till exempel har 1 000 läsare per månad och säljer en e-bok för 120 kronor, och får 10 köp per månad innebär detta en inkomst på 1 200 kronor.

Om du skulle försöka få denna inkomsten med endast annonser hade du behövt ha betydligt fler läsare än 1000 stycken.

bloggare

Vad är viktigt för att tjäna pengar på din blogg?

Om ditt mål är att tjäna pengar från din blogg är det viktigt att fokusera på tre saker: skapa innehåll som människor söker efter, skapa högkvalitativt innehåll och skapa trovärdighet till din läsare.

1. Skapa innehåll som människor söker efter

Om du vill tjäna pengar på din blogg måste du se till att du skapar innehåll som människor söker efter på nätet. Om du inte gör detta kommer det vara omöjligt för dig att locka trafik till din webbplats eftersom innehållet inte är relavant.

Det bästa sättet att skapa innehåll som människor vill ha är att göra sökordsforskning (SEO) för ta reda på vilka sökord som folk söker efter i samband med din nisch.

Om du exempelvis har en blogg om hundvalpar, finns det många saker som hundägare letar efter såsom "valpmat", "valpträning" och "valpvård".

Genom att skapa innehåll kring värdefulla nyckelord kan du locka till dig trafik från personer som söker efter denna information.

2. Skapa innehåll av hög kvalitet

Det räcker inte bara att skriva innehåll som människor söker efter, utan innehållet måste också vara en hög kvalité.

Detta innebär vanligtvis att man besvarar en sökfråga på ett utförligt sätt, vilket oftast innebär att ett blogginlägg brukar bli rätt så långt.

Det är också bra att inkludera bilder, videor och infografik i dina blogginlägg för att göra dem mer engagerande för dina läsare.

3. Skapa trovärdighet hos dina läsare

Om du vill att folk ska lita tillräckligt mycket på dig för att de ska köpa produkter från dig eller använda dina affiliatelänkar måste du skapa trovärdighet hos dina läsare.

Detta gör du vanligtvis igenom att vara experten inom din nisch och skriva högkvalitativt innehåll som visar din expertis.

Ett annat sätt är att visa att du är en riktig person genom att inkludera foton på dig själv, skriva om dina personliga erfarenheter.

Genom att följa dessa tre tips kan du tjäna pengar på din blogg. Det är dock viktigt att komma ihåg att det krävs tid och hårt arbete för att bygga upp en framgångsrik blogg.

Hur lång tid tar det att börja tjäna pengar på en blogg?

När du har skapat din blogg så tar det vanligtvis tid innan ditt innehåll börjat synas på Google.

Även om du skriver högkvalitativt innehåll på din blogg så kan det ta upp till 6 månader innan din blogg börjar synas på första sidan på Google. Det betyder att det kan ta lång tid innan du börjar få betydlighetsfull trafik till din webbplats.

Ungefär vid denna punkten kan du börja sätta på annonser via Google Adsense. Det är också en bra idé att ansöka till flera affilatenätverk och lägga in länkar på platser där det kan vara aktuellt.

Det finns däremot också vissa saker som kan snabba på takten för att börja synas på Google.

trafik google search console

Hur kan man synas på Google snabbare?

Om du vill att ditt innehåll ska börja synas snabbare på Google är det bäst att sikta in sig på nyckelord med låg konkurrens eftersom det gör att din artikel kommer att ha lättare att ranka.

För att Google ska veta att din hemsida existerar är det också viktigt att du ansluter den till Google Search Console och lägger till din webbplatskarta.

Att bygga backlinks är också ett bra sätt att förbättra din ranking på Google. Du kan göra detta genom att göra gästinlägg på andra bloggar eller genom att skapa högkvalitativt innehåll som andra webbplatser vill ranka till.

Vad kostar det att ha en blogg?

Även om det går att tjäna pengar på en blogg så finns det även kostnader kopplat till att ha en blogg.

Det som kostar pengar för en bloggare är ditt domännamn och webbhotellet som du använder för din webbplats. Detta motsvarar vanligtvis en kostnad på omkring 150 kronor per månad.

Förutom dessa saker så kan en blogg även kräva väldigt mycket tid som man inte heller ska glömma bort.

Om du vill börja med att starta en blogg gratis finns också denna möjligheten med hjälp av en plattform som WordPress.com eller Blogger.com. Nackdelen med detta är dock att du blir mer bunden till deras plattformar och du inte får något eget domännamn.

Sammanfattning

Bloggande vara ett utmärkt sätt att börja tjäna pengar på nätet, men det kommer kräva tid, ansträngning och engagemang för att bygga upp en framgångsrik blogg.

De vanligaste sätten för en blogg att tjäna pengar är genom annonser, sponsrade samarbeten, affilatesmarknadsföring eller genom att sälja produkter och tjänster.

Det kan däremot ta lång tid att börja se resultat av bloggandet, men det finns saker du kan göra för att påskynda processen, t.ex. genom att inrikta dig på nyckelord med låg konkurrens och bygga upp länkar till din blogg.