Blogga

Hur du kan tjäna pengar på att blogga 2022

Idag finns det flera sätt att tjäna pengar på din blogg. Du kan använda dig av annonser, sponsrade samarbeten, affilatesmarknadsföring och sälja produkter och tjänster. I denna artikeln kommer vi gå igenom dessa metoderna mer ingående och diskutera fördelarna och nackdelar med dem.

Hur mycket tjänar man på en blogg?

Hur mycket du tjänar på din blogg beror på hur många läsare du har och vilka metoder du använder dig för att generera pengar. Att använda sig av annonser och reklam är en av de vanligaste strategierna och då kan man förvänta sig en inkomst på 80-160 kronor per 1000 besökare.

Om du exempelvis har 30 000 besökare per månad kan du då tjäna mellan 2400-4800 kronor per månad på annonser. Det breda spannet på inkomsterna beror till stor del om vilken nisch du skriver inom.

Genom att kombinera annonser med andra inkomstkällor från din blogg, såsom affilateslänkar, sponsrade samarbeten och att sälja produkter kan du öka din inkomster. Detta innebär att du förmodligen hade kunnat tjäna upp till 10-20 tusen kronor på din blogg med 30 000 besökare. Nedan gör vi en fördjupning hur de olika inkomstsätten fungerar.

Hur tjärnar man pengar på att blogga?

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar på din blogg, du kan samarbeta med företag, rekommendera olika produkter och tjänster, använda reklam eller sälja relaterade produkter och tjänster. Låt mig förklara mer ingående om de olika sätten.

1. Sponsrade samarbeten

För sponsrade samarbeten så tjänar du pengar genom att samarbete med olika företag eller andra kreatörer. Du får då en inkomst genom att rekommendera företaget tjänster eller produkter. När du har ett stort konto på Instagram är det vanligt att företagen själva hör av sig till dig för att fråga om ett samarbete, men du kan också kontakta företagen och fråga om de är intresserade.

Hur mycket du kan tjäna på ett sponsrat samarbete beror på hur många följare du har och speciellt hur många personer som ser dina inlägg, för det är det som företagen är intresserade av. De vill veta hur många de kommer att nå ut till med ett sponsrat inlägg. Men hur mycket skall man ta betalt för ett inlägg?

En utgångspunkt är att ta 300-700 CPM, där CPM betyder antalet kronor per tusen personer/visningar. Säg exempelvis att du har 5000 läsare per vecka, då kan du ta betalt nånstans mellan 1500-3500 kronor. Faktorer som också spelar in hur mycket du tar betalt är arbetstiden på inlägget, ditt varumärkes styrka och din målgrupp.

När du tar betalt från ett samarbete skall du alltid lägga till moms (vilket är 25% för de flesta tjänster som influenser erbjuder). Om du inte har ett eget företag när du skall fakturera kunden kan du använda dig en egenanställningstjänst såsom Cool Company för att fakturera. Däremot rekommenderar jag att starta eget företag eller en enskild firma.

2. Affilatelänkar

För affilatelänkar så använder du dig av något som kallas för affiliatemarknadsföring. Då tjänar du pengar genom att rekommendera olika produkter och tjänster. Något som är viktigt på att tänka på när du använder dig av denna inkomstkällan är att endast rekommendera produkter som du själv gillar eller använder. Detta är viktigt på grund av tilliten som du byggt med dina följare.

Om du rekommenderar produkter som har en bristande kvalité finns det en risk att du kommer tappa deras tillit och kanske förlorar du dem också som följare. En låg tillit kan också leda till att de inte heller kommer att köpa produkterna vilket gör att du inte tjänar några pengar.

3. Reklam och annonser

För reklam och annonser så kan du exempelvis använda dig av Google's Adsense som är det mest populära alternativet. Du kan förvänta dig en inkomst på omkring 80-160 kronor per 1000 besökare genom att använda dig av annonser.

För att bli accepterad av ett annonsnätverk såsom Google Adsense behöver du vanligtvis uppfylla ett visst antal krav. Detta kan vara att du behöver ha publicerats tillräckligt mycket innehåll på din webbplats. Många rekommenderar exempelvis att du borde ha minst 10 artiklar med 1000 ord eller mer före du ansöker till Adsense.

Nackdelen med att använda sig av reklam och annonser är att det kan vara svårt att tjäna mycket pengar på det. Fördelen är däremot att det är ganska låga krav för att få din ansökan accepterad och att det är enkelt och smidigt. När du använder Adsense gör dessutom Google jobbet med att försöka optimera annonserna för att öka antalet klick och därmed även inkomsterna för dig.

4. Sälj relaterade produkter

Om du har mycket kunskap inom din nisch eller område som du publicerar inlägg kring så kan du också sälja produkter och tjänster. Detta kan exempelvis vara en E-bok om något eller en kurs där dina följare kan lära sig mer. Att sälja produkter och tjänster kan vara ett effektivt sätt att tjäna extra pengar, men nackdelen är att det kan ta tid att ta fram produkten eller tjänsten.

Mina erfarenheter från att blogga

Jag startade min blogg för Framgångspillret i Februari 2021 och har idag börjat få en hel del läsare varje månad. I nuläget växer dessutom bloggen med omkring 30% varje månad vilket är otroligt kul! Jag är också glad att just du valde att läsa mitt inlägg just nu!

I nuläget tjänar jag i snitt 50 kr per månad på min blogg med omkring 500 läsare per månad när jag skriver det här. Däremot har jag ännu inte lagt så mycket tid på att generera inkomster utan endast försökt skapa så mycket innehåll som möjligt.

I slutet av 2022 siktar jag på att ha omkring 10000 läsare per månad på bloggen och generera omkring 4000 kronor i passiva inkomster. Detta ser jag som ett realistiskt mål om jag fortsätter lägga ner den tid och energi som jag gör i nuläget.

En nackdel som jag skulle säga med bloggande är att det kan ta lång tid att börja se resultat. Det tar relativt så lång tid för Google att börja lita på ditt innehåll vilket gör att det går väldigt långsamt i början, men det är viktigt att inte ge upp. Det är också viktigt att vi har ett mål med vår blogg och att vi skriver om något som vi tycker om. Det kommer göra det mycket lättare att fortsätta i stunder när du saknar motivationen att skriva.