Skapa en hemsida eller blogg utan kostnader?

Framgångspillret, May 7, 2021

Går det att skapa en blogg eller hemsida utan några kostnader? Nästan, faktum är att jag själv endast har en kostnad på cirka 90kr/år för den här hemsidan. Och detta utgörs endast av vårt domännamnet. Men hur kan det vara så?

Anledning till varför jag kan ha så låga kostnader är att jag själv har utvecklat min hemsida, detta ger mig själv mycket flexabilitet i vilket sorts innehåll jag vill visa upp och jag blir inte heller låst på något sätt.

Den här hemsidan är utvecklad med React som är ett Javascript-bibliotek och är framtaget av Facebook. Tillsammans med React använder jag också Gatsby som är ett annat ramverk för utveckling av hemsidor. Gatsby har nämligen en rad funktionaliter som React saknar för att optimera saker såsom SEO och prestandan.

Om du vill ha låga kostnader för din hemsida och vara mer fri med det innehållet du visar upp, kanske du borde utveckla din egna hemsida. Du behöver självklart lära dig programmering om du skall bygga din egna hemsida, men detta behöver inte vara särskilt svårt. Idag finns det mängder av guider på Youtube och kurser på nätet om att lära sig webbutveckling. Dessutom är programmering otroligt värdefullt att kunna, det är något väldigt kreativt, det kan förbättra din problemlösning och det kan också öppna nya dörrar i yrkeslivet.

Hosting med egen hemsida

Hosting kan vara en relativt stor kostnad även om bestämmer sig på att utveckla en hemsida helt själv. Detta beror på att många idag hostar sina hemsidor via så kallade webbhotell som ibland kan kosta mycket pengar. Speciellt om du vill ha olika tillägg som webbhotell ofta kan ta mycket betalt för. Men idag finns det också andra alternativ som faktiskt kan vara helt gratis upp till en viss nivå. Två sådana exempel är Googles Firebase och Netlify.

Jag själv använder mig av Netlify för att hosta denna hemsidan som jag är otroligt nöjd med. Där kan man koppla sin hemsida eller webbapplikation direkt till exempelvis Github så att nya uppdateringar direkt publiceras om man pushar till master-branschen i projektet. Det kan inte vara enklare. Netlify har flera paket som man kan använda sig av, och det som är gratis heter Starter och det kommer man otroligt långt med i dagsläget.

Några nackdelarna

Nackdelarna med att utveckla en egen hemsida är att det kan ta mycket tid och detta gäller speciellt om man inte har tidigare erfarenheter av webbutveckling. Om du skulle använda en sitebuiler såsom Wix kan du få ihop en hemsida på bara en dag, men detta är mycket svårt om du utvecklar en hemsida själv.

En annan nackdel är att du kan behöva lära dig mycket för att exempelvis maximera saker såsom SEO och design. Detta kan vara något som du också kan behöva spendera en hel del tid på. Men du kan också se det som en möjlighet att lära dig något nytt. Det beror helt på hur man ser på saken!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!