Öka chanserna för tilldelning i nästa IPO

Framgångspillret, February 20, 2021

Om du någon gång tidigare har tecknat aktier i en börsintroduktion har du säkert upplevt det tidigare. Det är otroligt svårt att få det antal aktier som du faktiskt ville ha, och oftast är det tillochmed svårt att få något alls. Det här året väntas många nya spännande börsintroduktioner, så vad bör man göra för att öka sin chanser att få tilldelning i nästa IPO?

När rådgivande banker, såsom Avanza eller Nordnet, och mäklarfirmor sköter tilldelning med det aktuella bolaget som planerar att gå in på börsen har de nästan alltid gjort så att alla anmälningar i den stora massan har behandlas lika vilket leder till att alla får samma antal aktier oavsett hur många man sökt. Om du varit med i någon börsintroduktion det senaste har du säkert varit med om detta, kanske har du sökt 1000 aktier men sedan bara fått 50 st i tilldelning precis som alla andra. Något som är otroligt surt. Hur kan man då göra för att öka chansen för en större tilldelning?

Engagera resten av familjen

När du ansöker om att få tilldelning i en börsintroduktion baseras oftast din ansökan på personnumret - därmed genom att fler personer söker ökar också chansen att man blir tilldelad fler aktier. Självklart kan detta kräva lite administration men om det ger större vinster kan det väl vara värt det?

Sök via flera banker

Ibland är inte alltid börsintroduktioner begränsade för personnummer och då är ett annat tips att söka via flera banker, exempelvis via både Avanza och Nordnet. På så sätt kan du öka din chans för tilldelning. Chansen för tilldelning hos olika nätmäklare kan också variera vad jag upplevt det som, så det kan vara en annan anledning till att söka via flera banker.

Sök via flera konton

Något som jag också märkt nu när jag varit med i ett flertal börsintroduktioner är att jag verkar ha större chans att få tilldelning om jag också söker via flera konton på exempelvis Avanza. Genom att använda denna metoden har jag oftast kunnat få flera stycken poster bestående av 50 st aktier vardera. På så sätt kan jag öka mina chanser för tilldelning såväl som öka den potentiella vinsten om jag skulle få tilldelning på flera konton. Detta är bara en teori men som jag upplevt att chansen för tilldelning verkar variera något för olika kontotyper, så ett annat tips kan vara att både teckna via exempelvis en AF (aktie- och fondkonto) och ett ISK (investeringsparkonto).

Tillsist, en liten påminnelse; när du deltar i en nyintroduktion - teckna bara så många aktier som du faktiskt vill ha i en börsintroduktion, samt var försiktig med att vara med i börsintroduktioner inom förhoppningsbolag. Det händer att de inte alls blir speciellt övertecknade vilket kan leda till att du får exakt det antalet du tecknat för. Om du därmed tecknar för att sälja direkt kan det leda till förluster där aktien sjunker direkt efter notering. Kom ihåg att teckna aktier alltid är en risk. Gör alltid din egna hemläxa innan du bestämmer dig för att vara med i en börsintroduktion.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!