Vad är passiv inkomst? Hur skapas passiva inkomster?

Framgångspillret, 2022 suoidnemánnu 31

Passiv inkomst är säkert något som du har hört talas om tidigare. Det låter nästan som magi där du få pengar direkt i plånboken utan att behöva utföra någon typ av aktivt arbete.

Många som vill skapa passiva inkomster drömmer även om att gå i pension flera år tidigare på grund av att de ändå kommer ha pengar som kommer in varje månad.

I denna artikeln kommer vi djupdyka ner i passiva inkomster för att ta reda på mer om vad det är och om det faktiskt är så fantastiskt som många får det att låta som.

Vad är passiv inkomst?

En passiv inkomst är en inkomst som kommer in på ditt konto varje månad utan att du behöver göra något arbete. Däremot innebär detta inte att du bara kan ligga och lata dig utan inkomsten kommer vanligtvis från ett arbete som du gjort tidigare.

Passiv inkomster är något som många drömmer om, eftersom det låter fantastiskt att få in pengar varje månad utan att du behöver lägga ner tid eller energi.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte alltid är lätt att skapa passiva inkomster och att det oftast krävs mycket hårt arbete i förväg för att få bollen att rulla. Faktum är att många även kommer att misslyckas och det kommer ha lagt mer mycket tid utan att få något resultat.

Detta skiljer sig från en aktiv inkomst som är den lönen som du brukar få utifrån hur många timmar som du tidigare har arbetat.

Hur skapas passiva inkomster?

Det finns många sätt att skapa passiva inkomster, men alla kommer att kräva en viss mängd arbete i förväg innan du kan börja tjäna pengar på det. Det finns aldrig heller någon garanti att du kommer att lyckas att bygga upp din passiva inkomst.

En del passiva inkomster, såsom att hyra ut något som du redan äger, kan också ses som säkrare och mer tillförlitlig än andra metoder, t.ex. att starta ett nytt företag som genererar inkomster.

Nedan går vi igenom några olika typer av passiva inkomster för att du ska förstå skillnaden mellan dem.

1. Hyresintäkter

Om du äger något som du kan hyra ut såsom ett rum i ditt hem, en sommarstuga på landet, en maskin eller ett verktyg som du kan hyra ut så kan du skapa en passiv inkomst av det.

Hyresintäkter är vanligtvis en säkrare typ av passiv inkomst om du redan äger det som du hyr ut.

Om du äger ett rum eller boende som du kan hyra ut kan du exempelvis göra detta via Airbnb och om du har en maskin eller ett ovanligt verktyg som kostar pengar så går detta att hyra ut via tjänsten Hygglo.

2. Utdelningsinkomst

Om du har pengar investerade i aktier eller andra investeringar kan du få en passiv inkomst från de utdelningar som dessa investeringar genererar.

Utdelningsinkomster är ses också som en säkrare typ av passiv inkomst men nackdelen är att du kommer behöva ha en större summa investera kapital för att det ska kunna ge några meningsfulla intäkter varje månad.

Om du har en genomsnittlig direktavkastning på dina aktier på 3 procent och du har ett totalt kapital på 1 miljon kommer du exempelvis endast få 2500 kronor per månad i genomsnitt.

3. Mediaintäkter

Media kan också vara en typ av passiv inkomst eftersom du kan tjäna pengar genom annonser som exempelvis visas på din blogg, podcast eller Youtubekanal.

Nyckeln till en bra inkomst från media är att ha mycket trafik till din webbplats eller kanal. Detta kan vara svårt att uppnå, men om du lyckas kan det generera en hygglig summa pengar varje månad.

4. Produkter och tjänster

Du kan välja att utveckla en egen produkt eller tjänst såsom en E-bok, en kurs, annan typ av digital produkt eller en någon typ av programvara som löser ett problem.

Detta kan vanligtvis ses som den mest riskfyllda passiva inkomsten eftersom det ofta kan kräva väldigt mycket arbete innan när du egentligen inte vet om du senare kommer tjäna en enda krona på ditt nerlagda arbete.

Samtidigt så kan det även vara en av de mest givande passiva inkomstkällorna om det är något du brinner för och du lyckas sälja det.

Vilken typ av passiv inkomst är bäst?

Det bästa är om man kan kombinera olika typer av inkomstkällor för att skapa en diversifierad portfölj av inkomstkällor som ger dig de bästa möjligheterna till framgång.

Något som exempelvis är väldigt effektivt är att först bygga upp en mediakanal såsom en blogg eller en youtubekanal där du kan tjäna pengar på saker såsom annonser och affiliatemarknadsföring.

Dessa typer av kanaler kan du därefter använda för att lansera dina kommande produkter och tjänster för att garantera en viss försäljning.

Om du exempelvis har en blogg eller en youtubekanal om fiske, så kan du skapa en digital produkt såsom en E-bok om fiske och hur man fånga mer fisk. Du kan sedan använda din blogg eller YouTube-kanal för att sälja denna produkt.

På så sätt har du en diversifierad portfölj av inkomstkällor där du kommer ha synergieffekter där de olika inkomstkällorna kommer att gynnas av varandra och skapa ännu större intäkter.

Pengar som du genererar från dina projekt kan du även använda för bygga upp en utdelningsportfölj som genererar ännu mer inkomstkällor.

framgång

Varför ska man bygga passiva inkomster?

Jag tycker att man ska bygga passiva inkomster på grund av två anledningar. För det första så bidrar det med mer frihet, där du kan bestämma själv vad du kan göra. Samtidigt är det också ett sätt för dig att skapa mening genom att du löser andras problem på ett eller annat sätt.

Friheten kan göra att du kan gå ner i tid från det vanliga arbete om du exempelvis vill det. Om du exempelvis har 10 000 kr i passiva inkomster kanske du känner att du endast behöver arbeta 50% och så vidare.

Det ger dig mer fritid åt sånt som är viktigt för dig. Och om du vill, så kan du dessutom använda den tiden för att bygga fler inkomstkällor vilket gör att din passiva inkomster kan skala väldigt effektivt.

Passiva inkomster är också ett sätt att skapa mening samtidigt som du löser andras problem. Om du till exempel skapar en e-bok om fiske och den hjälper någon att fånga mer fisk, har du bidragit till att göra den personens liv lite bättre.

Den största nackdelen med passiva inkomster är däremot att de kan ta lång tid att bygga upp. Det finns heller ingen garanti att du kommer att lyckas.

Fördelen är däremot att du alltid kommer få ut något av det som du gör. Exempelvis hur man bygger ett varumärke och hur man säljer. Detta är saker som du kommer ha stor nytta av inom andra delar av livet om du gillar entreprenörskap.

Är passiva inkomster verkligen passiva?

Man skulle kunna hävda att passiva inkomster inte är speciellt passiva. Det krävs ofta mycket arbete för att komma igång. Du måste till exempel först skapa produkten eller tjänsten, bygga upp en publik och marknadsföra din produkt eller tjänst innan du kan tjäna pengar på den.

Dessutom är det ofta inte möjligt att generera en betydande mängd passiva inkomster snabbt, utan det kan ses som ett långsiktigt spel. Att bygga upp en stabil passiv inkomst tar ofta år om du exempelvis försöker bygga upp en tjänst eller en blogg.

Passiva inkomster är endast passiva när den väl har fastställts. Det krävs ofta en hel del arbete för att komma igång, men när det väl är etablerad kan det ge en betydande inkomstkälla med relativt lite underhåll.

Hur mycket pengar kan du tjäna på passiva inkomster?

Det finns ingen övre gräns på hur mycket pengar som går att tjäna genom passiva inkomstkällor. Det beror verkligen på hur mycket tid och ansträngning du är villig att lägga ner och hur framgångsrik du blir i det du gör.

Vissa människor tjänar bara några hundra 100 kronor i månaden på sina passiva inkomstkällor, medan andra tjänar flera tusen. Det varierar verkligen beroende på person och projekt. En del tjänar heller inte något alls, vilket leder till att de ger upp.

En del lyckas bygga upp ett enormt varumärke som du sedan kan välja att sälja, eller satsa sin heltid på.

Det viktiga är att fokusera på att skapa värde och lösa andras problem. Om du kan göra finns det verkligen inte någon gräns när det gäller hur mycket pengar du kan tjäna på passiva inkomster.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

En del som försöker skapa en passiv inkomst från exempelvis en blogg ser resultat efter några månader. För andra kan det ta mycket längre tid. Det krävs ofta mycket arbete för att komma igång och det kan ses som ett långsiktigt spel.

Vanligtvis kan du räkna med att se ett resultat inom några månader till ett år, men det beror också vad du försöker bygga och hur mycket tid och energi du lägger ner på det som du försöker skapa.

Det viktigaste är att tänka långsiktigt i det du gör och att du försöker ha roligt på vägen. På grund av detta är det också fördelaktigt att välja något som du har ett intresse för. Det kommer öka sannolikheten att du fortsätter, och därmed också att du kommer att lyckas.

Vill du ha tips på inkomstkällor? Här hittar du flera bra tips på inkomstkällor.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!