Hitta ditt syfte - Sju typer av högre syften i livet

Framgångspillret, 18 mars 2021

För att kunna vara motiverad och vilja gå upp på morgonen så är det viktigt med ett varför. Att vi har ett syfte med våra liv som varje dag pushar oss och ger oss en mening med livet. Nedan går jag igenom 7 olika huvudsyften som många människor har, och hur de kan användas.

Vi har dessutom sällan bara ett av denna typen av syfte utan vi praktiserar ofta flera, men det också viktigt att tillägga att de huvudsyftena som listas här inte är de enda, det finns många olika, men jag tror själv att dessa är några av de vanligaste.

1. Lära ut kunskap

Detta syftet går att hitta i roller såsom lärare, föräldrar eller de som exempelvis lär ut kunskap på digitala kanaler. Detta syfte bygger mycket på att man på något sätt vill förbättra förutsättningarna för någon annan och lägga en bra grund så att de senare skall kunna ta bättre beslut och kunna skapa en bättre framtid för sig själva.

2. Ta hand om nära och kära

Att ta hand om nära och kära är kanske ett av de vanligaste syftena som kan ge en mening i livet. Detta är speciellt ett syfte som hittas hos föräldrar och kan vara ett väldigt starkt syfte, det ligger i vårt DNA att vilja ta hand och värna om våra kära.

3. Utforskande

Utforskande är ett syfte som ofta hittas hos exempelvis äventyrare och det handlar om att vilja se och upptäcka världen, att vilja se nya länder, uppleva nya kulturer och upptäcka nya platser. När vi är barn är detta något som vi alla är väldigt bra på, men det är ofta tyvärr något som vi tappar när vi blir äldre.

Utforskande behöver däremot inte alltid innebära mycket resande och nya platser, utan kan också handla om att man upptäcker ny kunskap i böckernas värld. Något som dessutom är väldigt viktigt inom detta syftet är att man försöker ha ett öppet sinne, eftersom det är väldigt viktigt när man upptäcker något nytt.

4. Erövra

Viljan att vara bäst kan vara stark och motiverande, och den kan dessutom ta oss väldigt långt ibland. Denna typen av syftet handlar mycket om att vinna och stå högst upp på prispallen, och kan exempelvis hittas mycket hos idrottare.

Fördelen med ett sådant här syfte är att det kan vara väldigt motiverande, men nackdelen är att det kan ge mycket tomhet när man väl klarat det som man strävat så länge efter.

5. Tron

Tron kan vara ett väldigt starkt syfte och kan självklart hittas mycket inom religionen, men den kan också innebära att man tror väldigt starkt på en speciell idé. Fördelen med ett sådant här syfte är att det kan ge en stor mening med livet, men nackdelen är att det kan ge mycket tomheten om man börjar ifrågasätta sin egna tro.

6. Skapande

Detta syftet hittas ofta hos konstnärer och uppfinnare och det handlar mycket om att vilja skapa och tillföra något nytt till världen. Fördelen med ett skapande syfte är att det kan förbättra vår kreativitet väldigt mycket och därav tillföra mycket i flera olika områden.

7. Hjälpa andra

Att hjälpa andra och förbättra någon annans liv kan vara ett väldigt starkt syfte eftersom vi då känner att vi kan göra skillnad i någon annans liv. Vi känner att vi fyller en funktion och att vi har något av värde att erbjuda, vilket kan vara en väldigt stark känsla som även kan hjälpa oss att uppskatta oss själva mer.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!