Skall man mäta sina resultat?

Framgångspillret, May 16, 2021

Det kan finnas många fördelar med att mäta och dokumentera sina resultat. Det kan göra resan mot våra mål enklare och minska risken att man inte ger upp.

Varje nytt år sätter många upp nyårslöften inför det nya året. Men redan i februari har många redan gett upp med sina mål. Varför är det så? Jag tror att en stor orsak till att folk väljer att ge upp är att de inte ser de resultat som de förväntat sig. Men saken är den, stora mål tar oftast tid och kan kräva mycket arbete, något som vi alla egentligen är medvetna om.

Hur kan man göra processen enklare så att man inte ger upp?

För att kunna bibehålla motivationen och för att inte ge upp tror jag att det är viktigt att mäta de små framstegen man gör varje dag och försöka dokumentera alla små förändringar.

Hur man väljer att dokumentera sina framsteg är upp till en själv och kan bero mycket på vilket mål du har. Om du exempelvis vill bli mer vältränad genom att gå på gymmet kan det vara en bra idé att varje dag dokumentera sin vikt och hur mycket man kan lyfta i varje träningsövning. Man kan exempelvis skriva ner varje övning man gjort varje dag och hur många reps man gjorde med en specifik vikt. Men det finns också andra sätt att dokumentera, man hade exempelvis kunna skriva ner hur man mår varje dag för att kunna se samband om du exempelvis mår bättre de dagarna när du rör på dig. Det finns många olika sätt att dokumentera!

Om du däremot har tankar på att utveckla en app hade du istället kunnat använda dig av en mer agil utvecklingsprocess där du delar upp varje uppgift i deluppgifter och storypoints. Detta kan ge dig en överblick på allt du har gjort och allt du behöver göra. Du kan dessutom använda dig av någon form av digital KPI (KPI = Key Performance Indicator) för att mäta dina framsteg.

Oavsett vilka mål du har tror jag att det är viktigt att mäta sina framsteg på något sätt, det är viktigt att visa sig själv att det vi gör faktiskt ger resultat även om de är små. Använder du dig av någon teknik för att mäta dina framsteg?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!