Bygg en pengamaskin med utdelningar

Framgångspillret, May 5, 2021

Visste du att det är möjligt att bygga en pengamaskin som genererar pengar i resten av ditt livet? En sådan pengamaskin hade kunnat bestå av utdelningar vilket är pengar som aktiebolagen delar ut till aktieägarna, och är en del av vinsten varje år. Många bolag delar ut pengar varje år på börsen och detta gör dem eftersom de anser att pengarna gör mer nytta hos aktieägarna än i själva bolaget. Alla bolag har olika utdelningspolicys, men många stabila bolag brukar dela ut omkring 40-50% av årsvinsten.

Några stabila aktieutdelare på börsen är Castellum, Hufvudstaden och Atlas Copco. Några andra utdelningsaktier kan du hitta på den här listan som består av bolag som höjt aktieutdelningen flera år i rad.

Viktigt att tänka på när du väljer utdelningsaktier

Något som är viktigt när du väljer utdelningsaktier är att utdelningen som de delar ut är måste vara hållbar över en längre tid. Om direktavkastningen, vilket är utdelningen i förhållande till aktiepriset, är ovanligt hög, bör man vara extra försiktig. För ofta finns det en bakomliggande orsak. Det kan exempelvis bero på att aktiepriset nyligen fallit mycket eftersom bolaget går dåligt vilket gör att direktavkastningen ser extra hög ut. Man bör också vara försiktig med utdelningsaktier i bolag som delar ut en ovanligt hög procentsats av den totala årsvinsten eftersom detta oftast inte är en hållbar strategi och ofta kan innebär att bolaget har svårt att investera sitt egna kapital, vilket kan vara en varningsflagga.

Hur mycket pengar behöver man för att kunna leva på aktieutdelningar?

Att kunna leva på aktieutdelningar och inte behöva arbeta är en dröm för många, men hur mycket pengar behöver man?

Det beror helt på dina egna och din familjs utgifter. Om du har låga avgifter kommer du behöva mindre pengar jämfört med om du hade högre utgifter osv.

För att göra ett räkneexempel. Säg att dina utgifter varje månad är 15000 kr och att du har en portfölj av aktier som i snitt har en direktavkastning på 4%. Dina totala årskostnader kommer då vara 15000*12=180 000. För att sedan räkna ut hur mycket pengar du behöver dividerar du 180 000 med 4%, vilket ger 180 000/0.04=4 500 000. För att testa hur mycket pengar du kan behöva investerat i aktier kan du göra en liknande beräkning med dina egna utgifter.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!