Vad är digital minimalism?

Framgångspillret, August 22, 2021

Teknik är vare sig är bra eller dålig, men nyckeln ligger i att använda den för att stödja våra mål och våra värderingar, snarare än att låta teknik såsom mobiltelefonen använda oss. Detta är också det som digital minimalism handlar om. Digital minimalism handlar om att använda tekniken med en bättre avsikt och syfte.

Digital minimalism handlar om att använda telefonen som ett verktyg där den förgyller våra liv, istället för att låta den använda oss. Det kan handla om att ha långa konversationer utan att kolla över sin telefon, gå vilse i en bra bok eller bara ta en lugn morgontur i skogen utan att ha mobil närvarande. Vi skall även kunna ha kul med vänner och familj utan att känna att vi hela tiden måste dokumentera upplevelsen på Instagram och inte uppleva någon "rädsla för att missa" något eftersom vi är medvetna om vilka aktiviteter som ger mest värde för oss.

Samtidigt är våra mobiltelefoner idag en stor del av våra liv och många av oss lägger flera timmar på om dagen på dem. Det är TikTok, Instagram, Tinder, andra sociala medier och flera andra appar. Även om inte detta behöver vara något dåligt, så måste man fundera på vad vi väljer bort och kanske också fundera över hur det påverkar vår hjärna. Något som Anders Hansen bland annat belyser i sin bok Skärmhjärnan.

Jag tror att det är viktigt att vi själva funderar över hur vi vill använda våra telefoner. Kanske bör vi sätta upp regler för hur vi bör använda dem och exempelvis stänga av aviseringar för att ta bort de slumpmässiga störningsmomenten. För det är viktigt att det är vi som är i kontrollen, och att vi tar fram en metod där det är vi som bestämmer. Det kan handla om att lägga bort telefonen helt när vi är med vänner och familj för att vara mer närvarande och att stänga av telefonen mellan vissa tider för att den inte skall störa vår sömncykel och så vidare.

6 tips för bra digitala vanor är

  1. Stäng av notifikationer emellanåt
  2. Ta bort appar du slösar mycket tid på.
  3. Sätt tidsbegränsningar på din skärmtid.
  4. Avsluta prenumerationer för onödiga mail.
  5. Avfölj konton du inte anser tillför med värde.
  6. Ha telefonen utanför sovrummet

Om du även vill läsa mer om Digital Minimalism så kan jag rekommendera boken Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World av Cal Newport.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!