Digital minimalism - Bli mindre stressad av mobilen

Framgångspillret, 2022 ođđajagemánnu 2

Teknik är vare sig är bra eller dålig, men nyckeln ligger i att använda den för att stödja våra mål och våra värderingar, snarare än att låta teknik såsom mobiltelefonen använda oss. Detta är också det som digital minimalism handlar om. Det handlar om att använda tekniken med en bättre avsikt och syfte.

Vad är digital minimalism?

Digital minimalism handlar om att använda telefonen som ett verktyg där den förgyller våra liv, istället för att låta den använda oss. Det kan handla om att ha långa konversationer utan att kolla över sin telefon, gå vilse i en bra bok eller bara ta en lugn morgontur i skogen utan att ha mobil närvarande.

Vi ska även kunna ha kul med vänner och familj utan att känna att vi hela tiden måste dokumentera upplevelsen på Instagram och inte uppleva någon "rädsla för att missa" något eftersom vi är medvetna om vilka aktiviteter som ger mest värde för oss.

Samtidigt är våra mobiltelefoner idag en stor del av våra liv och många av oss lägger flera timmar på om dagen på dem. Det är TikTok, Instagram, Tinder, andra sociala medier och flera andra appar. Även om inte detta behöver vara något dåligt, så måste man fundera på vad vi väljer bort och kanske också fundera över hur det påverkar vår hjärna. Något som Anders Hansen bland annat belyser i sin bok Skärmhjärnan.

Jag tror att det är viktigt att vi själva funderar över hur vi vill använda våra telefoner. Kanske bör vi sätta upp regler för hur vi bör använda dem och exempelvis stänga av aviseringar för att ta bort de slumpmässiga störningsmomenten.

Det är viktigt att det är vi som är i kontrollen, och att vi tar fram en metod där det är vi som bestämmer. Det kan handla om att lägga bort telefonen helt när vi är med vänner och familj för att vara mer närvarande och att stänga av telefonen mellan vissa tider för att den inte ska störa vår sömncykel och så vidare.

Bli mindre stressad av mobilen

Det finns flera saker som man kan göra bli mindre stressad av mobilen och digital teknik. Mycket handlar om att skapa bättre digitala vanor, ta bort sånt som inte får dig att må bra och inte ger dig värde. Här kommer några tips för att bli mindre stressad av mobilen.

  1. Stäng av notifikationer emellanåt - Att stänga av notiser kan vara ett bra sätt att slappna av något om du känner att mobilen stressar dig. Många av oss får fler än 100 notiser varje dag vilket kan innebära mycket stress.
  2. Ta bort appar du slösar mycket tid på - Om du känner att du spenderar alldeles för mycket tid på vissa appar kan det vara bra att ta bort dem. Detta är extra viktigt om du känner att du spenderar alldeles för mycket tid på mobilen.
  3. Sätt tidsbegränsningar på din skärmtid - Att sätta tidsbegränsningar på din skärmtid är ett annat sätt att minska tiden som du lägger på din mobiltelefon. Flera idag lägger fler än 3 timmar på mobiltelefonen, och tänk vad den tiden hade kunnat användas till istället.
  4. Avsluta prenumerationer för onödiga mail - Många av oss prenumererar på flera olika nyhetsbrev men vad ger de dig egentligen. Om du blir överväldigad av alla mail rekommenderar jag dig att gå igenom alla dina prenumerationer, och avsluta alla som inte ger dig värde.
  5. Avfölj konton du inte anser tillför med värde - Om du känner att något eller flera konton får dig att må dåligt på något sätt, eller inte tillför med värde i ditt liv tycker jag att du borde avfölja dem. Jag försöker göra detta några gånger varje år.
  6. Ha telefonen utanför sovrummet - Sovrummet ska vara ett plats där du kan ta det lugnt och slappna av. Det är också en plats där du ska återhämta dig och sova. Testa att lämna telefonen utanför sovrummet och se hur du påverkas av det. Sover du bättre?

Varför är det viktigt att bygga bra digitala vanor?

Det är viktigt att vi bygger bra digitala vanor eftersom det annars är lätt att vi slösar för mycket tid på tekniken och våra mobiltelefoner. Det är viktigt att vi alltid kommer ihåg vad vi väljer bort när vi exempelvis slösurfar eller scrollar på Instagram.

Många av oss spenderar som tidigare sagt mycket tid på sina mobiltelefoner, och det är vanligt med 3 timmar per dag. På ett år blir detta nästan 1100 timmar som du spenderar på din telefon, och vad får du egentligen ut av det. Om du lever till du är 90 år blir detta 99000 timmar som går förlorat åt din telefon.

Sen kanske en del av den tiden som du lägger på telefonen faktiskt är att kommunicera med vänner, men tänk om du skulle minskat din skärmtid med 1,5 timmar. Då skulle du få 550 timmar extra varje år att spendera på något som faktiskt ger dig värde eller som du tycker om. Du hade också kunnat spendera denna tiden på att faktiskt umgås med dina vänner.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!