Minimalism - en enklare livsstil

Framgångspillret, January 27, 2021

Vårt samhälle idag drivs mycket av konsumtion. Vi skall alla bara ha hela tiden. Den senaste tekniken, de mest moderna kläderna och den finaste bilen. Men vad tillför egentligen all denna konsumtionen och överflödet? Gör den dig verkligen mer lycklig? Jag tror i alla fall inte det.

Minimalism är något som blivit allt vanligare och något som skulle kunna ses som en livsstil som är motsatsen till all överkonsumtion. Jag anser att grunden till minimalism är att man vill skapa frihet. Frihet i form av att spara tid, energi såväl som pengar genom att minska de materiella objekt som vi äger för att kunna få mer fysiskt och mentalt utrymme, och göra plats för saker som verkligen spelar roll.

Jag blev först introducerad till minimalism genom Netflix-dokumentären Minimalism. Däremot var det först tre år senare när jag hittade @mattdavella och hans Youtubekanal som jag först började göra förändringar i mitt liv. Senare visade det sig även att Matt D’Vella också var skaparen till Netflix dokumentären Minimalism, vilket kanske är lite komiskt.

Det första steget som jag tog var att rensa bort alla de sakerna som jag inte ansåg gav någon glädje i mitt liv eller som jag inte använde. Vilka dessa sakerna är tror jag är väldigt individuellt, huvudsaken är att det skall finnas en bra anledning till varför du väljer att behålla de sakerna som du gör.

Mitt nästa steg var att ifrågasätta många av de vanorna som inte tillförde något. Detta kan exempelvis vara mobilanvändande och teknikanvändning i allmänhet. Det jag gjorde var att rensa bort många av de apparna och annat som endast slösade min till eller inte tillförde något. På sociala medier rensade också en hel del genom att avfölja många som jag inte ansåg tillförde något.

Något som dock är viktigt är att veta är att minimalism mer är en process än något som du gör över i helg. Jag försöker regelbundet rensa saker så att jag endast har saker som jag gillar. Jag försöker även vara medveten vid nya inköp. Varje gång jag köper något nytt brukar jag fråga mig själv varför – och om det tillför något av värde i mitt liv.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!