Tjäna pengar som barn under 2023

Framgångspillret, 22 december 2022

Att tjäna pengar som barn kan vara en bra möjlighet att börja lära sig om ekonomi och spara pengar. Inkomsterna kan dessutom användas till att köpa saker som man önskar sig.

I denna artikeln går vi igenom dessa olika metoder för att tjäna pengar som du kan använda dig av beroende på hur gammal du är.

Hur tjänar man pengar som barn?

Det finns många olika sätt att tjäna pengar som barn, såsom att sälja godis, sälja tidningar, arbeta som barnvakt, hjälpa till i trädgården eller hemmet, eller att starta en egen liten verksamhet inom något man är intresserad av.

Nedan går vi igenom olika sätt att tjäna pengar beroende på din ålder.

Tjäna pengar under 13 år

När du är under 13 år så får du inte ta något arbete utanför familjen, men det finns fortfarande många möjligheter att tjäna lite extra pengar.

De som är under 13 år kan exempelvis tjäna pengar genom att utföra olika sysslor åt familjemedlemma, såsom att skotta snö, klippa gräset, mata djur eller dammsuga bilen eller något annat.

Du kan även syssla med andra hobbyprojekt såsom att sälja jultidningar eller majblommor vilket också kan ge dig extra pengar.

Om du är kreativ och gillar att göra saker med händerna, så kan du även prova att sälja saker du har gjort själv, såsom något du har ritat eller bakat.

Tjäna pengar mellan 13-15 år

När du har fyllt 13 år så öppnas nya möjligheter att börja tjäna extra pengar eftersom du kan börja söka enkla jobb såsom att hjälpa till en kiosk, vilket kan vara utmärkt under sommaren.

Om du har småsyskon och tycker om att ta ansvar så kan du även börja erbjuda babysittningstjänster åt familj och vänner, vilket också kan vara ett bra extrajobb.

Du kan även erbjuda andra tjänster såsom att klippa gräs eller gå ut med hundar åt grannar och vänner.

Tjäna pengar mellan 16-18 år

Det mest populära sättet att tjäna pengar som tonåring är att ta ett extrajobb, vilket är något du kan göra när du är mellan 16-18 år.

Det kan vara allt från att städa på en lokal affär eller restaurang, till att jobba som barnvakt eller hjälpa till med att sköta trädgården hos någon som behöver det.

Om du letar efter ett extrajobb så är det enklast att fråga dina föräldrar om de har några kontakter som kan hjälpa dig att få ett arbete. Det finns en stor chans att de känner någon som kan behöva hjälp i deras butik.

När du är mellan 16-18 år börjar du även få större kunskaper och kanske kan du till och med starta en egen verksamhet. Om du tycker om design kan du exempelvis börja göra logotyper till företag, eller så kan du starta en Youtubekanal även om det är en mer långsiktig strategi.

Vilket är det bästa sättet att tjäna pengar som barn?

Det finns många olika sätt att tjäna pengar som barn, och vilket som är det bästa beror på dina intressen, förmågor och hur snabbt du vill börja tjäna pengar.

Om du vill börja tjäna pengar snabbt så är det enklast att ta ett extrajobb eller fråga familj och vänner om de behöver ha hjälp med någonting. Du kan exempelvis städa, klippa gräsmattan eller passa barn.

Om du vill tjäna pengar mer långsiktigt och “bli rik” kan du även testa på att starta upp en egen liten verksamhet.

Det finns många exempel på unga entreprenörer som har startat sin egen verksamhet redan i tidig ålder och sedan har byggt upp den till något större.

Här är fyra exempel på entreprenörer som har gjort detta:

  • Catherine Cook: Som 15 åring startade hon och hennes bror MyYearbook.com som gjorde dem till miljonärer.
  • Fraser Doherty: Som 14 åring började Fraser göra sylt som han sedan sålde. Han startade sedan ett företag, Super Jam, som gjorde han till miljonär.
  • Evan Moana: Evan Moana utsågs till YouTubes yngsta miljonär 2016. Han startade sin kanal i fjärde klass där han recenserar han barnleksaker.
  • Blake Ross: Som 19 åring byggde Blake webbläsaren Firefox som du säkert känner till idag.
  • Nic Bianchi: När Nic var 12 år började han stöpa ljus som han sedan började sälja. Än idag driver han företaget Bianchi Candle Co som fortfarande säljer lyxiga ljus.


Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!